Postgresql kurulumunda bir takım şeyleri yapamamış ve takılmıştım sonradan olayı çözdüm belki ihtiyacı olan vardır nasıl yaptığımı yazayım da belki birileri benim gibi debelenmekten kurtulur.
hangi sürümü kuracağıma karar vermek için terminalde aşağıdaki komutu koşturdum
yum list postgres*
en son 9.2 sürümü varmış. bu sürümün neyi varsa hepsini kurucam
# yum install postgresql92 postgresql92-contrib postgresql92-devel postgresql92-debuginfo postgresql92-docs postgresql92-jdbc postgresql92-jdbc-debuginfo postgresql92-libs postgresql92-odbc postgresql92-odbc-debuginfo postgresql92-plperl postgresql92-plpython postgresql92-pltcl postgresql92-server postgresql92-tcl postgresql92-tcl-debuginfo postgresql92-test
kurulum bittikten sonra servisi başlatmadan önce konfigüre edelim
service postgresql-9.2 initdb
nano /var/lib/pgsql/9.2/data/postgresql.conf
konfigürasyon dosyasında aşağıdaki satırları bulup başlarındaki # işaretini kaldırın ve dinleme adresine * koyun. isterseniz portu da değiştirirsiniz.
listen_addresses = '*'
port = 5432
sonrasında postgresql'e erişim izni verilecek ip'leri ve erişim şartlarını belirlemek için aşağıdaki dosyayı da kendinize göre ayarlamanız gerek.
nano /var/lib/pgsql/9.2/data/pg_hba.conf
bu dosyaya ben aşağıdaki kısmı ekledim
host all all 192.168.1.175/32 md5
192.168.1.175 benim localdeki ip'im. testleri bu makinam ile yaptığımdan buraya kendi ip'mi yazdım siz erişime izin vereceğiniz ip ye göre ayarlamalısınız.
sonrasında servisi başlatalım
service postgresql-9.1 start
chkconfig postgresql-9.2 on
Servisi başlattıktan sonra default oluşturulan postgres kullanıcısına şifre atama
yapalım
su - postgres
psql
ALTER USER postgres password 'asdasd';
bundan sonra pgadmin3 gibi bir tool ile veritabanına bağlanırken şifre olarak "asdasd" yazmanız gerek
eğer iptables kullanıyorsanız konfig dosyasında tanımladığınız portu açmaniz gerek bunu da şu şekilde yapabilirsiniz
nano /etc/sysconfig/iptables
-A INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 5432 -j ACCEPT
service iptables restart