Sistem odası kurmak kolay önemli olan sizin geleceği görerek ve ne amaçlı hizmet vereceğiniz ile ilgili.

200 Liraya da ben sistem odası kurar yayın yaparım ama kalitesi de bu oranda olur ( adsl + p4 sunucu + dyndns account ) elektirik gider kapanır işlemci ısınır yanar vs (:

hatta bir kaç proxy ihtiyacım için 4 ayrı yerde bu 200 lira olayını kullanmaktayım http://88.229.111.191:3031/ gibi

200000000 $ ada sistem odası kurulur devasa blade sunucular storage sunucular vs. yeterli gelmeyebilir bile bu rakam

işin açığı eskiden cihazlar pahalı idi ve hat çektirmek zor idi şimdi herkesin evinde bile fiber var ve cihazlar daha uygun fiyatlarda ve kolay temin edilebiliyor.

basit bir iş için 1500 liraya 24-48 port arası fiber sonlandırıp ip lerinizi sunucunuza rout edebileceğiniz cihazlar var çok iddialı bir veri merkezi düşünmüyorsanız yapılabilir zamanla tecrübeler kazanıp zaten büyürsünüz.

Birde mevcut potansiyeliniz yok ve sıfırda bu işe giriyorsanız tercih etmeyin derim.

önce dc lerden birinden sanal dc hizmeti kabin özel alan vs kiralayıp hem potansiyel oluşturun hemde tecrübe oluşturun daha sonrasında kendi yerinizden yayın yapmayı düşünün.

Veri merkezi işi kolay gibi görünülebilir dışarıdan ama öyle değil tek başınıza yapacaksanız bir çok alanda bilgili olmanı gerekmektedir.

Bilgisayar donanım, network, linux ve windows server yazılımları, sanallaştırma yazılımları, hosting panelleri diğer sunucu yazılımları vs bu ana kategorilerin detayına inince atıyorum network vlan oluşturma port limitleme sw ve esxi tarzı makinelere local ip tanımlayıp dış network e kapatmak vpn açmak snmp ile trafik monitör etmek vs vs vs vs vs daha bir çok şey

maliyetini çıkaracak kadar potansiyelin varsa gir her şey elinin altında olur bu çok büyük bir avantaj

kafan iyice karışmamıştır umarım konuyu görünce karalıyım dedim (:

Saygılar, iyi çalışmalar.