Merhaba arkadaşlar üniversite de hocamız bir proje ödevi verdi. Şuan yapılmayan ya da az yapılan bir sigorta ürünü geliştirin diye. Bende aşağıdaki projeyi geliştirdim. Yorumlarınızı alabilir miyim ? Burda yapacağınız yorumlar ve yaptığım anketi de oylarsanız sevinirim burdaki sonuçlara göre rapor çıkaracağım. Lütfen arkadaşlar herkes katılsın. Şimdiden teşekkür ederim.

YURTDIŞI EĞİTİM BİRİKİMİ ve SİGORTASI

Tasarlanan sigorta ürününün geçmişte ve günümüzde herhangi bir örneği olmamakla birlikte, BES(Bireysel Emeklilik Sistemi) baz alınarak oluşturulmuştur. Elde edilen birikim Yurtdışı Eğitim imkanı olarak sunulacaktır.

Hedef Kitle:

2-7 yaş arası çocuk sahibi ve 2500 TL ve üzeri gelire sahip olan aileler.

Amaç:

Bilindiği üzere, Türkiye şartlarında daha iyi bir meslek sahibi olmak için yabancı dilin en iyi şekilde öğrenilip kullanılması gerekmektedir, hatta günümüzde iş alım sürecinde yabancı dil sahibi kişilerin aranması sıradanlaştı ve bazı yerlerde ikinci ya da üçüncü dilin konuşulabilmesi şartı aranır olmuştur. Bu yüzden özellikle üniversite çağında kişilerin yabancı dili en iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. Bu durumu Türkiye sınırları içinde sağlamak pek mümkün değildir. Bazı eğitimci kesimlerin dediği gibi “Yabancı dil öğrenmenin en iyi yolu yurtdışına çıkıp eğitim almaktan geçmektedir.” İşte biz bu deyişten yola çıkarak kişiyi öğrenmek istendiği yabancı dili, ana dil olarak konuşulan ülkelere göndererek, burada gerçekleştirilecek eğitimlerle kişiye hem yurtdışı tecrübesi hem de yurtdışında dil eğitimi verdirmeyi planlamaktayız.

Ayrıca dil öğrenmenin en uygun yaş aralığı 18-25 yaş aralığı olarak düşünülmektedir, bu düşünce doğrultusunda bu yaş aralığındaki gençlerin yurtdışı eğitimi alması daha anlamlı olacaktır. Yurtdışı eğitiminde yaşanan sıkıntılar bu sigorta ürünüyle en aza indirilmeye çalışılacaktır. Örneğin; vize işlemlerinde meydana gelen sıkıntılar vs. Yurtdışına çıkarken hesapta yeterli paranın bulunmama olasılığı her zaman mevcuttur. Bu mevcudiyet satın alınmış ürün sayesinde, sigorta şirketi aracılığıyla ortadan kaldırılacaktır.
Aksi durumda, çocuğun vefatı durumunda;

OPSİYON1: Ödenilen primlere ilişkin matematik karşılık aileye verilir. Mutat cenaze masrafları da bu verilen meblağın dışında karşılanacaktır.
OPSİYON2: Ailenin isteği doğrultusunda, özel şartlarda varolan hesaplamalarla birlikte belirlenen sabit bir tazminat ödemesi gerçekleştirilecektir.

Ayrıca bu ürüne ek olarak bireyin yurtdışında eğitim süresi sınırları içerisinde ,herhangi bir sağlık sorunu yaşaması halinde ,hastane ve tedavi için gerekli hemen hemen tüm masraflar karşılanacaktır.

Yararları:

Bu sigorta ürünü tasarruf unsuru üzerine kurulmuştur. İnsanların para harcama güdülerinin devamlılığından dolayı genellikle belirli bir artış şeklinde para biriktiremezler. Fakat bu ürünle birlikte, belirlenen teknik faiz oranı dahilinde birikimler kümülatif olarak artırılabilir. Poliçenin sonunda insanların normalde(faiz getirisi olmadan) biriktirecekleri miktardan çok daha üstünde bir meblağ elde edilecektir. Bu birikim sayesinde yaş koşulunu da sağlayan gençlerin, eğitim için gittikleri ülkedeki masrafları* karşılanır.

Prim Hesaplama:

Sağlık: Günümüz koşullarında 18 yaşındaki bir bireyin eğitim süresince (1 yıllık) sağlık sigortasının toplam tutarı yaklaşık olarak 2600 TL’dir.Bunu ailenin 15 yıllık süre içerisinde ödeyeceğini düşünürsek aylık olarak 14.45 TL dir.

Hayat: Ailenin istemesi durumunda ,prim ödeme dönemi içerisinde çocuğun vefat etmesine karşılık ödenecek tazminat 20000 $ olarak belirlenmiştir.
20000 $ ----20000*1.81=36200 TL
P*(5 ile 20 yaş aralığındaki annüitenin değeri)=36200 TL
P=18,24 TL

Birikim: 50000 TL lik eğitim gideri karşılığında alınacak prim.
50000*(bireyin iskonto edilmiş yaşama olasılığı)=P
P=123 TL olarak hesaplanır.
Buna göre toplam prim :TP=Sağlık primi+Hayat primi+Birikim primi
TP=123+18.24+14.45=155.69 TL toplam prim alınacaktır.

SONUÇ:Bu özet sadece İngilizce dili için hazırlanmış olup,aynı koşullara bağlı kalınarak Rusça,Çince ve Almanca gibi günümüzün yaygın olarak kullanılan dillerine de uyarlanacaktır.

*: Konaklama,eğitim,beslenme,ulaşım gibi masraflar. (aylık olarak karşılanacaktır)