Amerikada iyi bir verimerkezinin noc departmanında çalışan bir kişinin aylık maaşı 2000-2500 dolar arasıdır, sonuçta bu parayı aylık alıyor, ha 1 günde yapmış ha 15 günde çalışan kişi yada kişilerin işi bu zaten, patronlarına saat hesabı mı yapacaklar? Kablo döşemek için verimerkezleri başka ülkeden networkçü getirmiyor ya
Çalışan: Ben bu kabloyu 120 saatte düzenledim.
Patron: Eeee?
Bir cok bati ulkesinde is alimi saatlik ucret ile yapilir ya da eger ust duzey bir calisan iseniz sozlesme senelik ucret uzerinden duzenlenir. Bu ulkelerde ozellikle IT sektorunde saatlik calisma cok onemlidir cunku risk ve acil operasyon donemlerinde normal calisma surenizin uzerinde calisip bir sonraki gun ise gitmeyebilirsiniz. Saatlik ucret uygulamasinin bir diger onemli noktasi da performans degerlendirmesidir. Yazinin sonunda belirttiginiz diyalog Turkiye'de gecerli olabilir cunku calisma suresi aylik olarak belirlenmistir ancak saatine 30 USD (ki bu cok iyimser bir rakam olmus) alan bir calisan kablolama calismasini ongorulen sure zarfinda ya da ongorulen surenin risk payi dahilinde tamamlayamazsa performans degerlendirmesi sonucu isinden olur. Yani isler oralarda soylediginiz gibi yurumuyor ne yazik ki.
Eklemeyi unuttum; kablo dosemek icin baska ulkeden degil ama bu isi profesyonel yapan baska sirketleri outsource ediyorlar. Kaldi ki kablolama isi de kac saatte tamamlandigi belirtilmis ancak kablolalama islerini kullanilan kablonun metre birim fiyatina gore teklif veriyorlar. (Boyle bir kablolama calismasi icin ornek: Metre basina 0,4~ USD [tekrar kontrol ettim ortalama rakam yaklasik 40 Cent mis])