Bende hep bilgisayar ile ilgili şunu düşünüyorum.
Şimdi biz bilgisayarı kapat a bastığımızda bilgisayar kapanıyor ya. Bilgisayarı kapat dediğimiz nasıl bir kod çalışıyor ki elektrik ile olan teması kesebiliyor ? Yani fiziksel bişeyi nasıl olurda elle tutulamayan birşey kesebilir.
Bunu şu komutla yapılıyor diye cevaplayacaksanız hiç yazmayın. Onun kodunu araştırsak milyarlarca sitede buluruz. Benim anlatmak istediğim şey farklı.
Komutlar zaten işlemcide yorumlanıyor bildiğin üzere, transistörler elektrik akımı ile çalışıyor yani sanal değil fiziksel bir enerji ile yönetiliyor sonuçta. Anakart üzerinde bir elektrik akımı dolaşıyor, düğmeye bastığımızda da aslında tam olarak sistem kapatılmıyor yani düşükte olsa bir enerji dolaşımı olmakta en azından power supply kapanmıyor ve gelen enerji transistörler ile kapı açık kapalı şeklinde kontrol edilebilir. Örneğin röleler vardır elektrik devrelerinde içlerinde bobin vardır düşük bir elektrik akımı ile 220 voltu anahtarlama yaparak açıp kapatabilirsiniz. Kabaca anlattım aklıma ancak bu kadar geldi yani basit bir mantığı var aslında. 13 sene önce hatırlıyorum bilgisayarı televizyona röle ile bağlamıştım programda yazmıştım, bilgisayarda tv yi kapat yazdığımda röle enerjiyi kesiyor ve tv ye giden güç kesiliyordu.