yani diyorsun ki "arkadaş 1 TB disk almışsın 6-7 TB veri yüklemişsin." ya da disk 7200 rpm'miş sen nos taktırmış 15K'ya dayamışsın. ya da harddisk almışsın ama sen utanmadan üzerine yumurta kırıp yemişsin. aslında bir forum/anket karışımı yapmak lazım, bir harddisk nasıl yanlış kullanılabilir diye. baya ilginç fikirler çıkacak gibi. hele bu google yok mu bu google herşey onun başının altından çıkıyor, desene yıllarca harddiskleri yanlış kullanmışlar. onca veri harddisk denilen şeye yüklenir mi yav.
Arkadaş öyle demek istememişte anlatım tarzı teknik terimlerden oluşmadığı için yanlış olmuş.
Her diskin belli bir yazma okuma ve i/o kapasitesi vardır bunu sizde biliyorsunuz. Hiç yoğunluğun olmadığı bir sunucuya ide diskte takarsınız fiziksel bir arıza olmadığı sürece yıllarca çalışır. Ama anlık olarak binlerce dosyanın yazıp okunduğu sıralı yazma okumanın fazlaca olduğu bir sistemin kaderini i/o yükü yapma potansiyeli olmayan sata diske bırakmak sıkıntı çıkarabilir, isterseniz raid50-60 yapın.
Disk disktir mantığı yanlış, bir sisteme disk tercihi yapılırken sunucunun kullanım amacı, mevcut yük durumu, çalışacak servislerin yapacağı okuma yazma potansiyeli değerlendirilmelidir. Sas ve ssd diskler niye var? Sata diskin altından kalkamayacağı işleri daha hızlı ve tıkanmadan yapabilmesi için.
Bir sunucu yöneticisi maliyet fazla olmasın alanda geniş olsun diye yoğun bir sistemi sata diske emanet edip, raidde var canım işte diyerek sırtınıda raide dayarsa elbet o sistem bir yerde tökezleyecektir.
Bu yazdıklarımı webadamı hedefleyerek yazmadım genel konuşuyorum, ne kadar ekmek o kadar köfte.