Merhaba, ismim Murat Özsaygılı. Batuhan Beye satışı yapan 10G Teknoloji firması adına bu yazıyı yazıyorum.
31 Ocak tarihinde satış tarafından Webadam'ın bir adet backup amaçlı storage olarak kullanılmak üzere sunucu almak istediği tarafıma bildirildi. Uygun fiyatlı bir çözüm arandığı söylendi. Backup amaçlı kullanılacağı ve fiyat önemli olduğu için desktop diskli raid kartsız bir çözüm teklifi akabinde yapıldı.
Buna istinaden sunucu fiyatlarında anlaşıldı ve sunucular sağlandı. 2. sunucuda yani bu problem yaşanan sunucuda ilk ay içinde bir bellek arıza belirdi. Batuhan Bey ile karşılıklı dialog konusunda bir problem yaşadığımız bir tane bellek gönderip bu belleğin değişimi ile işlem yapılabilecekken yeni sunucu göndermeyi teklif ettik. Kendileri de bu yeni sunucu raid kartı eklenerek göndermemizi istediler veri güvenliği için. Bir tane bellekte arıza oluştuğu için bütün sunuyu değiştirdik sadece kendilerinin içi rahat etmesi için.
11 Martta kendisinden bize bir mail geldi. Her iki sunucuda da problem olduğu alarm verdikleri çok mağdur durumda olduklarını belirttiler. Daha sonraki incelemelerimizde birinci sunucularında hiçbir problem olmadığı, önceden bellek arızası veren sunucuda sadece problem olduğunu anladık, kendileride bunu teyit ettiler. Storage olarak kullanılan sunucuda Disk4 hata veriyordu. Kendilerine makinaya herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı power kablosu çekilecek şekilde yada başka türlü kapatılıp kapatılmadığını sorduk böyle bir işlemin yapılmadığını söylediler. Makinanın Loglarına baktığımızda 10 Mart sabahı saat 11 civarı logların elle temizlendiğini gördük. Bu disk arızasıda bu sıralarda ortaya çıkmış ve makina alarm vermeye başlamış. Bunu kendilerine bildirdik, teknik personelin hatasıdır dediler üzerinde fazla durmadık. Bu arada sürekli sistemleri iade etmek istediklerini başkada birşey istemediklerini belirttiler. Bizde iade işlemini yapabiliriz makinaları bize kargolayın ulaşınca para iadesini gerçekleştirelim dedim fakat kendileri buna yanaşmadılar. Önce parayı geçmemiz gerektiğini iddia ettiler. Bizde bu şekilde bir işlem yapamayacağımızı belirttik. Akabinde Batuhan Bey'in ortağı aradı çok farklı bir üslupla konusarak ortada bir problem olduğunu bunun ivedi olarak çözülmesi gerektiğini, sistemin çalıştığı fakat risk altında oldukları için diğer konulardan önce sistemin sağlıklı devam etmesi gerektiğinin öncelikli olduğunu söyledi. Ayrıca bu storage üzerinde backuplarında değilde özellikle vmlerin olduğunu, storage üzerinden bunları acil cekmesi gerektiğini belirtti. Biz gerekli parçaları hemen kargolayıp teknik personelimizi yönlendirdik. Disk değişimi yapıldı ve sistem boot etmedi. Yükledikleri storage yazılımı open source bir yazılım ve direk raid yapının içine yüklenmiş. Datalarını kaybettiklerini çok mağdur olduklarını defalarca tekrarladı fakat ben sürekli dataların kaybolmadığını, böyle birşeyin olmasına imkan olmadığını belirttim. Nitekim anakart üzerine bir disk takılıp içine işletim sistemi yüklendi ve datalara ulaştılar.
Bu sabah itibari ile 12:26 da kendisi disk arızası ile ilgili eposta attı. Hiçbir şekilde iki diskin arızalandığı, dataların kaybolduğundan bahsedilmemiş. Bu epostayı gördüğümüzde toplantı istedim, yürüme yolumuzun ne olması gerektiği ile ilgili geri alma prosedürünü başlatırsak nasıl yürümemiz gerekir şeklinde tartışıyorduk. Bütün ekibim kendisinin üslubundan çok rahatsız olduğu ve artniyetli olduğunu düşündükleri için bende hemfikir oldum ve kendisine şu eposta atıldı:
Merhaba Batuhan Bey,
Bir kere daha bu tarz problem olurla kastettiğimiz bir tane disk uçtuğunda raid kartının raid arrayi bozmasını kastetmiştim ve nitekim gecen seferde raid arrayin bozulmadığı işletim sisteminizin çöktüğü ortaya çıktı.
Kullanılan diskler desktop diskler. Bunlarda raid yapıyorsunuz, yedekleme sunucusu olarak kullanılacağını söylediğiniz için biz desktop diskleri önermiştik. Nitekim içinde sanal makinalarda çalıştırıyorsunuz. Diskler stres altında bozuluyorlar. Disklerin bozulmasının makine ile yada raid kartı ile bir alakası yoktur, aksine raid kartı sisteminizin devam etmesini sağlamaktadır raid bozulmasına rağmen. Makinalardan memnun kalmadığınızı her fırsatta söylüyorsunuz fakat disklere kaldırabileceğinden daha fazla yük bindirerek arızalanmasına sebep oluyorsunuz. Bu durumda bizim nasıl ürünü geri almamızı beklersiniz. Büyük ihtimalle içine koyduğunuz sanal makinalardan bir tanesi aşırı mysql işlemi yapmaktadır.
( Birçok firma ismi ) vs.. bunların hepsi ve daha birçok firma bu sunucuları kullanmaktadırlar. Kimisinin yüklerine göre SSD takılmıştır, kimisine enterprise SATA kimisine de normal SATA. Öncelikle bizimle işbirliği yaparsanız ve önyargılarınızı bir kenara bırakırsanız probleminizi çözmenizde size yardımcı olabiliriz.
Size önerim disklerinizi Enterprise SATA yada Nearline SAS disklere çevirmeniz. Bu mevcut yüklerinizi daha rahat işleyebilecek disk yapısı yaratacaktır. Fakat yine de sunucunuzdaki disk iops değerlerini ve okuma yazma değerlerini incelememiz gerekiyor. Bu diskler saniyede 250-750 okuma yazma işlemi yapabiliyorlar. Bu değerler sürekli maksimumda seyir ederse buna uygun üretilmedikleri için arıza yapabiliyorlar. Yine belirtiyorum siz yedekleme için bir storage dediğiniz için ve uygun fiyatlı olmasını istediğiniz için bu diskleri kullandık.
Sizden yürüme yolu için yanıt bekliyorum ve rica ederim yapıcı olun. Anlıyorum sisteminiz riskli durumda şu anda gerginsiniz fakat çıkan her problem de sunucuların kalitesizliğinden ve memnuniyetsizliğinizden yakınıyorsunuz. Biz makinalarımızın arkasındayız ve gerekli her türlü desteği de veriyoruz. Dell ve HP ile aynı marka olan Kingston veya Samsung ramleri ve Seagate diskleri kullanıyoruz. Tek farkımız onlar üzerlerine kendi markalarını yapıştırıyorlar ve iki katı fiyata satıyorlar. Yani bellek ve disk ile ilgili olan arızaları makinanın yapabilmesi için 12V ve 3.3v beslemele voltajlarında bir problem olması gerekiyor, bu probleminde olup olmadığını loğlardan görebiliyoruz ve sizin makinanızda böyle bir problem yok. Zaten herhangi bir şekilde bizden kaynaklı bir durum olsa makinanızı anında geri iade alır veya değiştirirdik. Ram probleminde bile sadece içiniz rahat etmesi için makinanızı değiştirdik tek bir bellek modülünü değiştirebilecekken.
Bu maili saat 14:22 de atmışım. Kendisi bana saat 12:26 da eposta atmış ve bu konuyu 12:41'de açmış ve bize hiçbir şekilde ulaşamadığını belirtmiş. Nitekim bize attığı ilk mailde de teknik destek rica etmediği iade etmek istediğini belirttiği için biz teknik destek olarak bir dönüş yapmadık. Ben cevabımızı attıktan 10 dakika sonra bir müşterim beni aradı ve bu konudan haberdar etti. Epostamıza gelen cevapta iade isteği oldu, tek bir cevap vermemiz, iade alıp almadığımızı soruyorlardı.
Ayrıca ilk disk arızasında makina boot etmediğinde kendisine ilk belirttiğim şey eğer makina ters bir şekilde kapatılmışsa battery backup olmadığı için içindeki datalara, özellikle işletim sisteminin sık kullandığı dosyalarda bir zarar oluşmuş olabileceği oldu. Bunun üzerine kendisi battery backuplı sunucuyu satın aldığı, parasını ödediği birşeyi nasıl olurda bizim takmadığımızı çok ters bir üslupla dile getirdi. Ayrıca raid kartını battery backuplı nasıl sattığımızı, cache belleğin hiçbir işe yaramayacağını, bu işi bilmediğimizi belirtti. Bende kendisine battery backupın ne olduğu ve cache belleğin ne olduğunu anlattım. Bunla ilgili gerekirse dokumanlara yönlendirdiğimi, böyle birşey olmadığını, battery backup makinaya bir anda elektrik kesilirse cache bellekte yazılmayı bekleyen veri varsa bunun kaybını engellediğini, bunun dışında işleyişte herhangi bir performans kaybı yaşatmadığını anlattım. Ben kendisine hemen döneceğimi söyledim ve satış ekibimizi aradım. Satış ekibimiz kendisine eposta ile battery backupın ekstra olduğu ve fiyatının belirtildiğini bildirdi. Epostaları bana ilettiler. Webadam'ı arayıp bende biraz asabi bir şekilde durumu anlattım ve bir firmayı dolandırı yerine koymanın bu kadar kolay olmaması gerektiğini belirttim. Kendisi epostalara bakıp döneceğini söyledi ve bu konu bir daha açılmadı.
Raid kartının performansından bahsetmiş, kullandığımız raid kartı RS2BL040 model raid kartıdır. Bu raid kartı orta segmentte ve çekirdeği oldukça güçlü bir karttır. Bu modeli 12x3.5" disk olan bütün modellerimizde çok büyük yükler altında da kullanmaktayız. Bu forumdan bile birkaç tane müşterimizi izin verirlerse referans gösterebilirim.
İade istendi, üslup cok ters olmasına rağmen sadece firmanın içi rahat olsun, hosting firması hergün birsürü müşteri problemi ile ilgileniyorlar içleri rahat etsin diye kabul ettim kendileri önce para sonra makinalar dediler olmaz dedim. Şimdi ise hiçbir şekilde teknik destek istenmiyor. Makinanın down olduğu ile ilgili bilgiyi burdan öğreniyorum.
Sizi bilmiyorum ama bence burda çok ciddi bir problem var ve işin daha da kötü tarafı artık müşterimizin söylediklerinin bana inandırıcı gelmemeye başlamış olması ki bu durum özellikle firma-müşteri ilişkilerinde çok tehlikelidir. Özellikle 17:41'de atılan mesajda rezalet bir firma olduğumuz, maillerine cevap gelmediği mesajlarının cevaplanmadığını belirtmiştir. Fakat epostayı 12:26 da atmıştır, beni 12:39 da aramıştır. Telefonunu açmamamın tek bir sebebi vardır oda kendisinin yazılı ortam ile telefon konuşması arasındaki uslup farkıdır. Yukarıdaki bahsettiğim tehlikeden dolayı ve gerçekten telefonda çok ters konuştuğu için telefonunu açmadım, özellikle bütün konuşmaların yazılı ortamda geçebilmesi ve insanlara durumu anlatırken, hakem heyeti veya hukuki bir başvuruda kendimizi savunabilmemiz için.