Merhaba arkadaşlar,

Merak ettiğim bir konu var. Seo anlamında sitelerimize katkısı olması açısından sosyal link borsası üzerinden çalışma yaptırmak mı yoksa normal link alımları mı daha faydalı? Neden soruyorum derseniz sosyal link borsasında yüzlerce link içeren bir çalışma maksimum bir haftaya yayılıyor. 1 hafta içerisinde yüzlerce link sitelere ekleniyor. Bugüne kadar yaptırdığım 3-5 çalışmada gördüğüm kadarıyla sosyal link borsası çalışmalarında tanıtım yazıları ekleniyor olsa bile aynı yazı onlarca siteye kopyala yapıştır yapılıyor. Aynı yazının aynı linkleme teknikleri ile aynı gün içerisinde onlarca siteye eklenmesi ne kadar doğrudur? Ayrıca saçma sapan bir sürü siteye linkler yerleştiriliyor. Ek olarak bu tanıtım yazıları özellikle çalışma yapan kişilerin açtığı blogspot sitelere çok fazla ekleniyor ve bir süre sonra blogger bunları kaldırıyor. Yaptırdığım çalışmalarda bunları gördüm ve açıkçası faydalı mı zararlı konusunda karar veremedim.

Normal link alımlarında sadece footer vs. linkleri alıyoruz bu belki biraz zararlı ancak en azından süreci ve hangi sitelere ekleneceğiniz biz belirleyebiliyoruz. Ama sosyal borsada bunlara hiçbir şekilde müdahale etme şansımız olmuyor.

Bu başlığı neden mi açtım? Sosyal link borsasına girdiğinizde 30 bine yakın görüntülenmeye sahip konular var. Ayrıca bu konular içerisinde konuya yazılan "çok faydalı, sitem anında yükseldi, çok verim aldım" gibi referans cevaplar var. Bunları görünce "Demekki bu çalışmalar çok faydalı ve insanlar bu çalışma türünü daha çok tercih ediyor." diyorum. Ama diğer yandan baktığımda ben kendi tecrübelerime dayalı olarak sanki sosyal link borsasının tam bir bomba olduğunu da düşünmüyor değilim. Sürece hiçbir şekilde müdahale edemiyor olmanız, sırf vaad edilen rakamlar tutturulsun diye belki de hiç verimi olmayacak sitelere linklerin eklenmesi vs. gibi durumlardan dolayı tam ikna olamadım. Ancak benim böyle düşünmeme rağmen bu konuların bu kadar popüler olması ve bu kadar çok kişinin çalışma yaptırması, "Acaba ben mi yanlış düşünüyorum?" gibi bir soru oluşturdu kafamda. Bu noktada sizlerin deneyimlerini ve görüşlerinizi almak istiyorum.

Amacım kimsenin işini baltalamak değil sadece verimli çalışmanın hangisi olduğu konusunda sizlerin fikirlerini almaktır.

Edit: yazım hatası