- Altını unutun, yazık etmeyin birikiminize, şuan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

+ Doları kısa vadede takip edip 1,81'lere gelip gelemeyeceğini araştırıp (dolar/tl yorumlarından) gelirse TL'ye geçmenizi tavsiye ediyorum. Her bir puanlık azalış size 180 liraya patlayacaktır. Şuan 1,78'lerde gezinmekle birlikte 2 hafta öncesine kadar 1,82'leri geçtiğini hatırlıyorum. 1,80'i gördükten sonra duruma göre TL'ye geçmeniz daha mantıklı. (Sonuçta alın teri, riske atmaya gerek yok, benim olsa ne yapardım sorusuna cevap verdim.)

BES'e gelince, gençlere en büyük altın tavsiyemdir. Hem gelecek garanti altına alınıyor, hemde şartlar yerine getirildiğinde %25 devlet katkısı kazanmaya hak kazanılıyor. Birde bunun yanında yatırdığınız kadarının fon getirileri oluyor. Damlaya damlaya göl olur misali yaşlanıldığında ben parasızlık derdi çeker miyim sorusunu akla dahi getirmiyor.

Bildiğim kadarıyla tam katkıyı alma hakkını kazanmak için 10 yılın yanında yaşıda beklemek gerekiyor. Yanılıyorda olabilirim, bankalardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca erken çıktığınızda sizin yine avantajınız oluyor. Cuzide olsa çıkış yıllarınıza göre verdiği %25'lik katkının %15 veya farklı oranlarda senelere göre yine veriyor. Dilediğiniz zaman sistemden çıkılabiliyor diye biliyorum, bu konuya değinin.

Ama bu parayı er yada geç ev alıcam, araba alıcam, evlenicem vs. diyorsanız TL'de bırakın, nasip deyip unutun. Karşınıza risksiz fırsatlar çıkarsa değerlendirin.