L-carnitine in kilo verdirdiğine dair kesin bilimsel hiç bir kanıt yok.
Zaten öyle bir kanıt olsa bütün l-karnitin satanlar çarşaf çarşaf yazarlar şu ünivertsitede 5000 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre diye...
Ama bugüne kadar yapılan tüm bilimsel araştırmalarda l-karnitine in placebo etkisinden ayrılacak yağ yakma bir etkisi saptanmamıştır.
Vakti zamanında ben de kullandım ve hevesle arkadaşlarıma da önerdim.
Oysa daha sonra salim kafa ile internette araştırdığımda L-karnitine'in kilo verdirdiğine dair tek bir bilimsel makale bulamadım.
L-karnitine ile ilgili bir sürü makale var ama hiç biri kilo vermek için yağ yakımı ile ilgili değil.
L-karnitine kullanımının yağ yakıp kilo verdirmesi diye bir şey söz konusu değil.
Bazı insanlar placebo etkisi ile daha fazla kilo verebilir.
Daha iyi idman yapma daha dinç ve güçlü hissetme meselesi ise L-karnitine in kendisinden değil l-karnitine içine konulan kafeinden kaynaklanıyor.
L-karnitine'i gece yatmadan için bakalım ne oluyor. Sabaha kadar uyuyamazsınız çünkü suplement olarak satılan l-karnitine içinde enerji içeceklerinin 5 katı falan kafein var. Enerji içeceklerinin içinde de 10-15 bardak kahve ayarında kafein olduğu düşünülürse gerisini siz düşünün.
Bu yüksek kafein yüzünden büyük bir dinçlik ve kendindelik hissediyor insan.
Bir de işin saçmalığı kardiyosuz işe yaramaz denmesi. Ulan kardiyo ile herşey işe yarar zaten ))))
L-karnitine desteğine profesyonel sporcular ihtiyaç duyar. Bu adamlar günde 8-10 saat idman yapan, damarları, hücreleri, biyokimyasal reaksiyonları değişmiş bedenlere sahip adamlardır. Bunlar da karnitine azalması yaşanabilir. Bu durumda karnitine takviyesi yağ yakımını normale döndürür. Ama 3 ay spor yapayım 10 kilo vereyim diyen adam bolca kafein almaktan öteye gidemez.