Bu foruma 2007 yılında üye oldum. Üye olduğum tarihten 2-3 ay sonra bir blog açtım. Tek blogum vardı ancak deliler gibi çalışıp, tv yayınlarından tutun burç yorumları dahil özgün giriyordum. Günlük 50-100 arasında özgün yazı yazıyordum. Blog öyle güçlü bir büyüme yaşamıştı ki hiti 30k'ya kadar çıktı birden ve öyle bir güçlü yapısı vardı ki "öss sonuçları" aramasında ilk sayfadaydı. Sadece o gün 500$ civarında kazanmıştım.

<konudışı> O gün boyunca yaptığım tek şey adsense panelini televizyon ekranında açıp koltuğa uzanarak her dakika sayfayı yeniledim ve dolarların artışını izledim. Hayatımın en keyifli anlarındandı samimi olmak gerekirse. </konudışı>

Ardından para tatlı geldi. Tek blogumun hiti 50k'lara kadar dayanmıştı. Hemen 2 tane daha açarak hayalimdeki "blog ağı"nın ilk adımlarını attım. Bir işte çalışmıyordum. Sabah 10'da kalkıp düzenli bir işmişçesine bloglar ile ilgileniyordum. Ardından 3 tane daha açtım ve hemen ardından 5 tane daha.

Bloglar ile ne kadar ilgileniyorsam, yeni blog açma işiyle de o kadar ilgileniyordum. 30'a yakın blogum olmuştu. Bu sefer sabah 9'da kalkmaya başladım. Akşam bitiş saatim yoktu. Çünkü o kadar blog ile ilgilenmeye gerçekten vakit yetmiyordu. Sabah 9'da kalkıp ertesi sabah 4-5'lerde uyuyordum.

(Bu sürecin bana kazandırdığı en mükemmel şey günlük 3-4 saat uyumaya başlamak. Şimdi böyle bir yoğunluğum yok ancak bu alışkanlığım devam ediyor ve günü değerlendirebilmek gerçekten güzel bir şey.)

Dürüst olmak istiyorum (madem böylesine güzel bir konu açılmış) kazandığım parayı aklım hayalim almıyordu ancak siteler ile ilgilenmekten sosyal hayata, kazandığım parayı harcamaya vakit bulamıyordum.

Biliyordum ki sosyal hayata biraz yönelsem kazanç hemen düşecekti. Buna rağmen ne oldu biliyor musunuz? Adsense'den banlandım. 30'u aşkın site çöp oldu. Her birinin hiti tek tek düşmeye başladı. Google'dan da banlanmışlardı.

Ve serüvenim sona erdi.

Şimdi oturup düşünüyorum. O dönemlerden kazandığım toplam 40bin$ doları ne yaptım? Bazı arkadaşlar benden önce yazmış ancak gerçekten uzun vadeli projeler düşünün. Eğer gerçekten internette var olmak istiyorsanız açacağınız çöp bloglarla hem kendinizi hem interneti çöp etmeyin. Bunlara ayırdığınız vakitlerle "1" blog/site açın. Bir tek onun üzerine düşün ve çok çalışın.

Çöp bloglara harcadığınız zamanın yarısını harcayın ama daha fazla kazanın. Şimdi 1 blogum var sadece gerçekten. O zamanlardakinden fazla kazanmıyorum belki ama bir sosyal hayatım, kız arkadaşım ve kendime bolca vaktim var. Ve en önemlisi o "1" bloguma insanlar site adını aratarak giriyor ve "geri dönen ziyaretçi oranı" %60-65'in üzerinde.

Her neyse, gece gece eski zamanlara dönüp fazlaca uzun bir yazı yazmış olabilirim. r10'da uzun süreden beri insanların bu kadar samimi olarak yazdıkları bir konu görünce dayanamayıp yazdım. Teşekkürler.