Daha önce de böyle bir konuya eklemiştim yine ekleyeyim, yıllar önce karikatüre merak saldığımda Erdil Yaşaroğlu'na maille ulaşıp sormuştum sağolsun uzun uzun anlatmıştı aynen buraya yapıştırıyorum.

Alıntı
Nasıl çizicem?

Öncelikle çizim için minimum 6 şeye ihtiyacın var.
Kağıt, kurşun kalem, siyah mürekkepli kalem, silgi, cetvel ve düzeltici.

1. Kağıt: Schoeller marka tavsiye ederiz çünkü sağlamdır, silerken dağılmaz, yırtılmaz. Uzun yıllar dayanır.
2. Kurşun kalem: İstediğin bir kurşun kalemi kullanabilirsin. Resim kalemi de olur, uçlu kalemler de olur. Yeter ki sonradan rahat silebilesin.
3. Siyah mürekkepli kalem: İlk olarak tarama ucu ve çini mürekkebi öneririm. Çünkü çizgiyi inceltip kalınlaştırarak karikatürünü çizerken bambaşka tatlar katabilirsin. Zordur, ustalık gerektirir ama değerlidir, güzelir. Büyük kırtasiyelerin bazılarında bulunur.
Rapido. Mimari çizim kalemidir. İyi bir siyah renk elde edersin, kopma yapmaz, değişik uç kalınlıkları vardır. Tek sorunu kalemi hep dik tutman gerekir. Bütün büyük kırtasiyelerde bulunur.
Artline veya bunun gibi siyah mürekkepli atılabilir kalemler. Ucuzdur, her kırtasiyede bulunur. Kolay çizilir, değişik uç kalınlıkları vardır. Permanent (Suya dayanıklı) olanlardan seç mutlaka.
4. Silgi: Kurşun kalemi iyi silen ve kağıdı dağıtmayan birtane seç. Kısaca kaliteli olsun.
5. Cetvel: Her karikatürünün mutlaka bir çerçevesi olsun ve onun kurşunkalemini mutlaka cetvelle çiz. Sonra çinilerken istersen cetvelli, istersen de cetvelsiz çinilersin. Sonuçta çerçeven düzgün ise, iyi bir başlangıç yapmışsın demektir.
6. Düzeltici: Çok değişik markalarda ve şekillerde bulunur. Özünde beyaz bir kapatıcıdır. Çinilerken küçük hatalar yaptığın zaman kullanırsın. Hata yaptığın şeyin üzerini boyar, iyice kuruduktan sonra da tekrar çinilersin. Şişede ve fırçalı olanları da var, kalem şeklende olanları da. Her kırtasiyede bulunur.

Çizim yapmak için bilgisayar da kullanabilirsin. Unutma ki, bilgisayar daha iyi çizim yapmanı sağlamayacaktır. Sadece işini biraz hızlandırabilir. Hiç de şart değildir. Pahalı olduğu için, bu işten para kazanmaya başladığında kullanman daha faydalı olabilir

Orada da çok çeşitli markalar olmasına rağmen, benim tavsiye ettiğim Wacom çizim tabletleri, çizim programı olarak Manga Studio, boyamak için de Photoshop yada Painter.

Çizim

Önce kağıda karikatürünün çerçevesini çizersin.

Sonra kurşun kalem ile karikatürünü yerleştirirsin. Bu detaylı bir kurşun kalem değildir, sadece kompozisyonunu oturtman için sana rehber olacak basit bir çizimdir.

Rehber çiziminini tamamladıktan sonra kurşunkalem detayına geçersin. Çok bastırmadan çizmen faydalıdır çünkü sonra silerken acı çekebilirsin. Çizimini aslında burada tamamlarsın, balonlarını yazarsın.

Kurşunkalem baskı için iyi sonuç vermiyeceği için, karikatürünü çinileyerek netleştirmen gerekir. Bunun için de siyah mürekkepli bir kalem ile çizdiğin kurşunkalemin üzerinden geçersin. Balonları yazın çok güzel ise, yazabilirsin. Ama güzel değilse kurşunkalem bırakırsın. Daha sonra kaligraflar senin yerine yazabilsinler diye. İmzanı atmayı unutma

Çinin kuruduktan sonra da silgi ile kurşunkalemini (Balonlar hariç) güzelce silersin.

Sonra istersen bir tarayıcı ile bilgisayara aktarıp, burada renklendirebilirsin.

Dergiye göndermek istiyorsan bilgin olsun, sadece siyah-beyaz ve balonları kurşun kalemle olan çizgileri kabul ediyoruz.
Ben o ara ilk olarak schoeller kağıtlara el ile çizmiştim gayet eğlenceli ama zor, ufacık kaymalarda hatalı çizimlerde pcden taratıp düzeltmek uğraştırıyor. Wacom bamboo tablet almıştım illustratorda çizip photoshopta renklendiriyordum, gayet basit oluyor böyle günde 3-4 tane üretiyodum 1-2 saat ayırarak.