Merhaba,

Herkes Domain bölümünün yeni hali ile eski haline dair kendince başlıklar açıyor. Madem bir yenilik yapılmış, eskiye dönmekle çözüm olmaz. Eski sistemde yapılan ihaleler sıkıntı idi, sabit fiyatlı satış yapan arkadaşlar için. Eski sistemde herkes, her yerde kafasına göre 3-5 ilan açıyordu, şimdi biraz daha dizginlenmiş oldu.

Madem yapılıyor bir yenilik veya yapılması isteniyor. Dakka başı yönetime beğenmedim olmadı diyeceğinize buyurun gelin, hep beraber hepimizin hoşlaşacağı kullanımı konusunda minimum sıkıntı çekeceğimiz bir şablon oluşturalım ve bu önerimizi yönetime sunup, bu yönde düzenleme yapılmasını rica edelim. Hoş görürsünüz ki çocuk parkı değil. İnsanlar dakka başı beğenmediniz diye bu tarz konulara mesai harcayacak da değil.

Ben, kendimce bir şablon hazırladım ve sizlerin değerlendirmesine sunuyorum. Sizler de bu başlık altında kendi şablonlarınızı sunun ve ben de ilk mesaja ekleyerek, hatta gerekirse bir anket açarak bir şablon üzerinde fikir birliğine varalım ve onun için ricada bulunalım. Forumda bölümüne yazdığım yazıyı buraya aynen aktarıyorum, ilginize.

@KARTALBEY 'in dediği tarzda bir sistem daha yararlı olur kanısındayım. Ancak madem herkes alt başlıkların çok dallanıp budaklanmasından şikayetçi benim önerimde alt başlıklardan tamamen kurtulma yönünde. Yani direkt her şey ana başlık gibi olsun. Aşağıda ayrıntılı ifade ettim.

Forumun ana sayfasından bakıldığında genel başlık;

Domain - Domain konusunda her konu

(1. Alt Başlık) Domain Genel
(1. Alt Başlığın Alt Başlıkları)
- Domain Değerleme
- Düşecek Domain'ler
- Kampanyalar
- Domain Bilgi Bankası
(2. Alt Başlık) Açık Arttırma (Com, net, org uzantılı domainler burada ihaleye açılacak)
(3. Alt Başlık) Teklif Usulü ve Sabit Fiyatlı Satış (Com, net, org uzantılı domainler teklife göre satılacak)
(4. Alt Başlık) Diğer Uzantılı Domainler (Popülaritesi olmayan Com, net, org harici domainler burada ihale, teklif ve sabit fiyatla satılacak)
(5. Alt Başlık) Domain Portföyleri (Her portföy sahibine bir başlık açılarak burada domainlerini sergilemesi ve güncellemesi sağlanacak)
(6. Alt Başlık) Domain Arıyorum

Resim ile anlatacak olursak;

Sanırım bu tarz bir yerleşime kimse olumsuz yaklaşmaz.

- Hem Jenerik, 3-4 Karakter, Com,net gibi çoklu ayrışma yok.
- Hem ihale ve sabit fiyatlı satışları birbirinden ayırıyor. Bu sayede gereksiz yoğunluğu paylaştırmış ve herkesin satışını ön plana çıkartmış oluyor.
- Hem çok dallanıp budaklanmıyor ve direkt hedefe kanalize olduğu için dışarıdan gelen insanlar bilgi notları ile direkt arayışta oldukları bölüme aktarılıyor.

Ama en önemli konu şudur ki; bu şekilde biz istediğimiz kadar sınıflandıralım, ayrıştıralım bunlar hiç bir zaman derde deva olmayacaktır. Önemli olan düzenin sağlanmasıdır. Domain bölümünde konulan kuralların bütün kullanıcılar tarafından layığı ile uygulanmasıdır. Kurallar dahilinde satış ilanlarını açar, takip edersek zaten ne kargaşa olur, ne de moderatörler gereksiz yere yorulur. Oto kontrolü biz kendi içimizde sağlamadıkça hiçbir şeyin anlamı yoktur.

O yüzden domain bölümündeki kuralların açık ve net, hiçbir esnetmeye mahal vermeden altının çizilip moderatörlerce takibinden ziyade kullanıcıların takibi ile bu düzenin oturtulması gerekir. Herkes kendine göre bu düzeni, kuralları esnetmeye kalkarsa zaten bölüm yine çöp olacaktır.

Moderatör dediğimiz şahıslar da bizim gibi insanlar ve her şeyi onlardan beklemekten ziyade kullanıcıların da düzen için çabalaması lazımdır. Geri planda durdukça işler iyiye gitmiyor.

Gerekirse diğer arkadaşlar da benim yaptığım gibi resim formatında bir şablon çıkartsınlar ve Domain Genel bölümünde bir oylama yaparak herkesin beğenisine sunalım. Sürekli olarak yöneticileri de bu konu ile uğraştırmayalım. Ancak ben yaptım diye demiyorum yanlış anlaşılmasın ama benim oluşturduğum şablon daha sade ve ihtiyaca yönelik gibi geldi. Görüş ve eleştirilerinizi lütfen paylaşın.

En önemli konu ise Hitit Ajans bir dönem bana moderatör müdahalesini minimuma indireceğinden bahsetmişti. Kendisine bu konuda şöyle bir önerim var, nasıl münasip görürse artık (bu forumların alt yapısını bilmediğim için buna müsaade eder mi kestiremiyorum, o yüzden fikir teatisi olarak değerlendir).

Ticaretin olduğu bölümlerde, her bölümün genel ticari yapısını temsil edecek şekilde oto şablon formlar oluşturabilir. Bu formlarda zorunlu olması istenilen alanları zorunlu kılarak ilgili alanlara dair bilgi verilmesini sağlayarak başlıkların "o neydi, bu neydi?" şeklinde sorularla dolmasının önüne geçebilir. Yine bu satış başlıklarına bir zamanlama koyarak ilan sahibinin seçmesi istenir ve süresi dolunca başlıklar kilitlenebilir. Ve bir diğer önemli mevzu ise bu en çok herhalde domain bölümünde oluyor. Bir satıcının ilgili bölümde en fazla 1 ya da 2 satışının olması konusunda kısıtlamaya gidilmesidir. Domain ihalelerinde 48 saatlik süreci göz önüne alırsak da bir satıcının 4-5 günden önce satış başlığı açmasının önüne geçilmelidir. Bu ilk etapta tepkinizi çekebilir. Ancak bu sayede forumun çöplüğe dönmesinin önüne geçilmiş olur, spam'ın önüne geçilmiş olur ve her satıcının adil bir biçimde ortamda satış yapabilmesine olanak sağlar. Bu kısıtlama ne yarar getirecektir? İnsanlar bu sefer başlıklarını daha düzenli yaparak sistemli satışlara yöneleceklerdir. Eğer daha çok başlık açmaya hevesli arkadaşlar varsa foruma belli bir ücret öderler ve ücreti mukabilinde ekstra başlıklar açabilirler. Al gülüm, ver gülüm.

Ya da dh'daki gibi bir sıralama sistemi olabilir. Bu sistemde isteyen şahıs en son açılan başlığa göre sayfayı listeler ya da en son mesaj yazılan başlığa göre sayfayı listeler. Bu sayede üste çıktın, arkaya düştüm durumu olmaz. Ve alıcılar iki türlü tarama ile daha çok domain'e ulaşabilir. Şu an ki sistemde bu şekilde sıralama olayı mevcut ancak çalışmıyor.