Son 5-6 aydır ilgili bir projenin içindeyim. (demo:
http://neyiyoz.com) Hemen belirteyim %2 kesinlikle hiçbir işe yaramayacak bir kar marjı olacaktır. Bu orana KDV de dahil edildiginde (Sonucta gelirler vergisiz olmaz)%6 hatta %8 gibi bir oran ancak kabul edilebilir olacaktır. (Not: yemeksepeti oranı %10 dur)
Eğer il bazında sadece merkez olarak düşünürsek (yani ilçeler dahil edilmezse) 1 kişi (byükşehirler hariç) yeterlidir ancak nüfusa oranla özellikle ilk bağlantıları sağlamak hususunda asla 1 kişi yetmeyecektir.
Sizin modelinizde yaşanabilecek en ciddi sorun; il temsilcilerinizi yüzyüze görmeden bu işe girme durumunuz (facebook twitter ortamlarında kabul etmeniz) ve yine temsilcilerin kendi bölgelerinde duruma sizin kadar ciddi bakıp, emek verebilmesi...
Son olarak modelinizde belirttiğiniz;
"1 Yıl boyunca gelecek sipariş tutarlarının % 2 gibi bir tutarı sizin olacak."
Bu durumda 2. yıl ne olacak?
ve
1. yıl %2 yi temsilciye verdiğiniz ödeme kbapçının toplam ödemesimi? Sizin kar oranınız ne olacaktır?
Konuyu baltalamaya yönelik algılanabilir ancak çoğu işte oldugu gibi fikir uygulamaya geçince, yani sahada pek çok sorun çıkabiliyor. Tecrübelerimi aktarmak istedim.
oran konusundaki yazıya dikkat etmediniz sanırım. %2 oranını dikkate almayınız dedim. yani o oran değişecek, bu konu ilgisini çeken arkadaşlar mesaj yazsın, daha sonra kendilerine net rakamı vereceğim dedim konuda.
Kazancın (toplam cironun) %10 kesinti yapılmasıyla oluşacak rakam bizde kalacak, yani sitemizde, bu kazançtan vergi ödenecektir. vergi ödendikten sonra kalacak net tutara bakarak ona göre temsilcimize vereceğimiz ücreti belirleyip işi yapmak isteyen temsilcimize bunu bildireceğiz. temsilcimiz beğenrse başlayacak çalışmaya, beğenmezse tabi biz de saygı duyacağız. kimseyi zorla çalıştırmayacağız.
Şu an küçük bir ilde yapılan denemede ( il ve ilçelerin toplam nüfusu 377.845 olan) aylık ciro yaklaşık 3000 tl olup net kazanç 300 tl civarındadır. ve deneme oldugundan birçok işyeri ile anlaşma yapılmamıştır. çok az işyeri sistemde kayıtlıdır. İnsanlar bu sistemi duydukça bu rakam artacaktır. ayrıca büyük illerde bu kazanç çok daha fazla olacaktır. denemesi yapılan il merkezi gerçekten küçüktür. bu ilde tam kapasite çalışılması durumunda bu rakam aylık cirosu 10-15 bin tl civarına ulacağını tahmin ediyorum. bu rakama ulaşırmı tabi kesin konuşamayız. beklentim bu yöndedir. 15.000 ciroda bile %2 kazanç demek 300 tl sabit kazanç demektir.
Kazanç 1 yıl süreyle geçerli olacaktır. sisteme dahil edilen işyeri arttıkça maliyet artacaktır. bu işlerin istediğimiz gibi yürütülmesi için masabaşında sadece bu işin takibi için 3-5 kişinin çalışması gerekecektir. 1 kişinin aylık maliyeti ortalama 1500 tl civarında olacağı düşünülürse neden 1 yıl geçerli oldugu daha iyi anlaşılabilir.
1 yıllık cironun %2 kısmı çok hafife alınacak bir rakam değildir.
Ayrıca şu an konuda belirtmedim ama yapabilirsem şöyle bir sistem de düşünüyorum. aracı kişiye belirli cirolara göre kazançta %3-%4 gibi artış düşünüyorum. ama bu düşüncede başarılı olabilir miyim bilemediğim için konuya yazmadım. yani bir nevi rütbe işi. rütbesi yükselen temsilcinin kazanç oranı artar mantıgı