700bin satır kaydı tek seferde insert eden bir kodum vardı ki o zaman bir çok insert metodunun performansını deneme sansım oldu. bir sorgularınızı ado.net ile yapmayı deneyin (yani yeni bi test uygulaması yazın onu bi ado.net ile sorgu calıstırmayı deneyin. linq yavas olabilir. öte yandan linq arka planda transaction kullanıyorsa belki o sorgu uzun sürdüğü için sorgular yavas geliyordur. Hosting firmaniz sql server express kullanıyorsa o sadece tek cekirdek calıstıgı için yavas olabilir.

insert ağırlıklı ise indexleme yapmak yavaslama yapar primary key de indextir bi primary keysiz deneyin (eğer ID değerii önemli değilse misal alişveris sepeti uygulaması yaparken sepet sql server ise primary key koymamak performansa + puan (indexleme olmadığı için)

eğer select de ise yavaslık veriyi doğru modellediğinizden emin olun yan indexlemeler yapın. varsa tekrarlayan kayıt onları ayrı tabloya alın.

malesef test etmekten baska bir çözüm yok. yapıp o sorgunux kaç mili saniyede calıstığına bakarak veya stress testi yapıp 1000 tane falan calıstırarak deneyeeksiniz. cache sistemlerinde insert yapılınca cache yenileyen programlama modelleri var onları kullanabilirsiniz.

700k çok büyük kayıt değil mutlaka ya sunucu performansı kötü ya kötü performanslı kod var. ben 700bin kaydı 20 dk da insert ediyordum sql server a (normal metodlar ile kitleniyor sonra en iyi metad bir bucuk saat sürüyordu kullanıcı tanımlı tipler ile insert yaparak 20dk düştü belki ugrasma imkanım artsa daha iyi sonuçlara da ulaşilabilir. Omladı azure için yazın kodu azure de onlarca pc üstünde calıssın kodunuz.