Bilmiyorum belki biraz garip gelmiştir soru

Şöyle izah ediyim.. Ses getircek büyük bir projemiz için yatırımcı arıyorduk. Buldukda.. 150 bin liraya kadar yatırım yapabileceğini söyledi. Sevindik tabi

Neyse, şartları konuşalım dedik. Hani önce parasını amorti eder sonra güzel bi kar eder, eğer bize sonrasında yine katkısı olacaksa belli bir yüzde karşılığında kazançtan pay alır diye düşünüyorduk biz haliyle.. Adam hiç bu konulara girmeden ömür boyu belli bir yüzdenin sahibi olmayı teklif etti. İyi eyvallah dedik, sen paranı amorti ettikten sonra ve kar ettikten sonra bize ne gibi bir katkın olacak diye sorduk. Başlangıçta ben olmasam nasıl bu işe girişiceksiniz diye cevap aldık. Tamam parayı koydun ortaya, ama ilerde hiç bi halt etmeden hala para beklentisinde olmak nasıl bir şeydir onu çözemedik biz. Uzun lafın kısası, bu işler böylemidir ? Yatırımcı dediğin bi kere koyar parasını sonra ömür boyu gelsin paralar mı der? Neyse haliyle anlaşamadık. Arkadaşlarım olsun ben olayım yediremezdik böyle bişeyi kendimize.. Bakalım kendi çabalarımızla projeye start vermeye çalışıyoruz şu aralar. Allah'ın izniyle er yada geç hayata geçicek bu proje inşallah..
O kadar kendine güveniyorsan banka kredisi çekeceksin. Banka kredisi senin söylediğin sistemdir. Ailenin evini ipotek göster çek krediyi. İş döndürecek kadar kredi alırsın, işi döndürür faizi ile birlikte geri ödersin banka faizden kazanır. Yok işi döndüremesen de banka ipotek ettiğin evini alır, ve senin ilerideki tüm kazançlarına hayatına ipotek koyar o parayı alana kadar peşini bırakmaz.
Peki yatırımcı böyle mi? Hayır. Yatırımcı senin fikrine emeğine güvenip para koyup sana ortak olur VE RİSKE GİRER. Sana para verip senin işin güzelleşince fazlasıyla o parayı geri alana yatırımcı değil tefeci denir.
Adam sana 150 bin lirayı koydu. Sen işi beceremedin ve 150 bin liralık yatırım ortada gitti. Geri ödeyecek misin adamın parasını? 150 bin lira batarsa ömür boyu batacak. O zaman o 150 bin lira ile iş tutarsa kazanılacak parada o adamın ömür boyu hakkı vardır.
Sen yatırımcıdan para almak ile birinden faiz ile borç almayı bir birine karıştırmışsın. Bugün a şirketinden bin liralık hisse alsam. Şirket 2 senede Türkiye nin en büyük şirketi olsa benim bin liralık hissem 1 milyon lira olur. Ama sen hayır 1 milyon lira olmaz, sen bin lira koydun, o bin lirayı geri alırsın ben sana bir de ekstradan 3-5 bin kar veririm işi kapatırız diyorsun.
Ben sen sıfırken sana 150 bin lira yatıracağım senin fikir milyon dolarlar ettiğinde o milyon dolarların yarısını alırım.
Çünkü biri iki yapmaktan daha zordur sıfırı bir yapmak.
Bu projede sen hiç bir risk almıyorsun. Ve asıl riski alan adama ömür boyu para mı ödeyeceğim diyorsun.