12 senelik eczacı ve aile yapısı gereği çok daha öncesinden sağlık sektöründe olan birisi olarak sanırım bişiler söyleme hakkım vardır.
Öncelikle devlet, hasta sağlığı ve hakları açısından ciddi anlamda çalışma yapıyor. Her ne kadar çoğu kişi bundan memnun olmasada eski ssk dönemlerini bildiğim için şu an bulunmaz bi nimet sunuyor halkına. 1 Ağrı kesici yazdırmak için sabah 4 te kuyruğa girip akşam 4 te yazdırıp hast. içindeki eczanede olmadığı için 2-3 gün gidip gelenleri bilirim. Şimdi istediğin yerde muayene olup istediğin yerden ilaç alınabiliyor.
Doktor ve aile hekimliği konusuna gelince devlet te bu sistemin tam anlamıyla işlemediğini şu anki dr.ların hastaya neler yaptığını çok iyi biliyor fakat dr. açığı olduğu için çok fazla dokunamıyor.
Arkadaşların anlattığı sorunların bi çoğunu gün boyu canlı olarak izliyorum. Her meslekte mutlaka istisnalar vardır ama artık benim gözümde işinin hakkını vermeye çalışan doktorlar istisna olmaya başladı. Bu kadar aç gözlü egolarını tatmin etmek için insanlarla uğraşan ve paraya adeta tapan başka bi meslek dalı yok. Bu kadarda iddialı konuşabilirim. Şunu söyleyeyim içlerinde işini gerçekten iyi yapmaya çalışanlar var ama bu oran %30 u geçmez.
Canlı şahit olduğum kısa bi kaç örnek düşünün bi hekim görev yapıyor ve son 1 ay içerisinde gelen hastalara 40 adet hastalığı ağır diye iğne yazıyor. Sonraki hafta bi ilaç mümessili gelip .... iğneden 1000 adet yazarsan karşılığında 1 adet lcd tv alırım diyor. Ne tesadüfki o ay sürekli ağır hasta geliyor ve dr 1 ayda 1500 adet iğne yazıyor. Bu sadece 1 tanesi dediğim gibi 12 senedir bu mesleğin içindeyim...
Veya küçük çocuğu olanlar bilir çoğusuda yaşamıştır. Akşam özel bi hastahanenin aciline öksürük şikayeti ile gidenlerin %90 ına hemen acilde 30 dk ara ile hava verilmesi gerektiği söylenir. Hastahane kalitesine göre fiyatı da 20 tl den başlar 100 tl ye kadar gider. Verdikleri hava ile buzdolabının buzluğunu açıp çocuğu 10-15 sn o havadan teneffüs ettirme arasında neredeyse hiç fark yok. Ama yapılan her işlem başına %30 civarı dr.lar pay alır.
Bi akşam dr. bi arkadaşımın yanına uğrayayım dedim selam vermek için ve o anda hemşirenin gelip söylediği cümleyi aynen yazıyorum.
'' Hocam herkeze hava yazdınız yataklar doldu gerçek hasta gelse yatıracak yer kalmadı.''
Diyeceksinizki 6 senesini veriyor okuyor vs. ama emeğinin karşılığını alamıyor. Kaç tane üni mezunu devletten ayda 8.000 tl maaş alıyor. ?
Dediğim gibi işinin hakkını vermeye çalışanlarıda görüyorum ve onları istisna tutuyorum ama maalesef geneli bu şekilde.
Bu arada doktor, hastahane, eczane gibi kurum ve şahıslarla problem yaşadığınızda bağlı bulunduğu Toplum sağlığı merkezine veya sağlık müdürlüğüne dilekçe yazdığınız taktirde sümen altı olma olayı neredeyse %5 lerde diyebilirim. Hatta aynı gün işleme alınıyor ve soruşturması başlatılıyor. O yüzden işin peşini bırakmadığınız taktirde mutlaka sonuca ulaşırsınız.
Burada örnek dr. olduğu için onlardan örnek vereyim sorun yaşadığınız kişi hakkında hastahane baş hekimliği değil direk Toplum Sağlığı Merkezine dilekçe doldurun aynı gün savunma yazması istenip size sonuç hakkında bilgi verirler. Sizin yaşadığınız şikayet ile ilgili daha önce bi kaç defa daha sorun yaşamışsa diploma feshine kadar giden ciddi sonuçlar doğurur.
Not : Diplomadan kastım görevli kişinin devlet ile olan anlaşması fesih edilir özellerle çalışmak ta çoğu dr. işine gelmez.