BU gazaeteci keske TRde 5 sene sucu belli olmadan iceride yatanlari, TRnin avrupa insan haklari mahkemesinde en fazla kabahatli bulunan 2. ulke oldugunu, bizde mahkemelerin duruma gore beraat, duruma gore idam verdigini yazsaydi, daha iyi olurdu.
TRde mahkeme var diye, bu mahkemeleri kendi ulkelerindeki mahkemeler gibi saniyorlar. Bizim memleketin dogulu oldugunu, oyle kurallarin numaradan kondugunu, istedikleri zaamn kurallarin uygulandigindan haberleri yok bu ingiliz tayfasinin.
Mesela ingilterede Witton,Birmingham belediye secimlerini kazanmak icin basbakanlari sehrin takimi bordo mavili Aston Villa'ya ortulu odenekten para aktarmaz, ama bizde olur boyle vakalar. Bizde bu suc degildir, suc oldugunu iddia edeni iceri tikarlar. Ama orda suctur. Ingilterede Birminghamli bakan Aston Villanin sampiyon olmasi icin ince ince calisiyoruz dese, ortalik ayaga kalkar. Bizde bu normal biseydir. Bizde bunun anormal bisey oldugunu iddia edeni hapse tikarlar. Mesela hicbir Aston Villa asbaskani topugundan vurulmaz, bizde vurulur. Topuga sikani arastiranlar bizde hapse girer, topuga sikanda, sikilanda bizde sucsuzdur.
Mesela bizde sike muhabbetine bir takimin butun muhasebe kayitlarini mahkeme bisey bulmak icin arar, otekine bakmayi akil edemez. Ingilterede boyle seyler olamaz. Ben 10 yildan beri Amerikada yasiyorum, Anglo-Sakson kulturu rasyonellik ustune kuruludur, bu elemanlar bizim mahkemelerin rasyonel oldugunu, tarafsiz oldugunu falan sanip, saygi duyuyorlar, onlara bu mahkemelerin verdigi 2-3 karari gosterin, gozleri yerlerinden firlar, inanmazlar... Bizim memlekette cocuk tecavuzculerini mahkemeler kendi partilerinden oldugu icin disari saliyorlar, bizim mahkemelerin baski altinda kalmadan, bagimsiz karar verdigini dusunenin ben aklindan suphe duyarim. Bizde idam karari mahkeme baslamadan verilir zaten, mahkeme idama itiraz hakkinin gecersiz kalmasi icin duzenlenen bisey.