digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@DarksPrince

Burada anlatılarınların çoğu Amerikan sistemi ile alakalı. Türkiye'de bankaların para basma yetkisi yoktur. Bankalar verdikleri kredi karşılığı teminatı gösterirler. Para transferleri Merkez bankası tarafından yapılır. Bankalar ellerinde olmayan hayali bir parayı basamazlar.

Bu hayali para mevzusundaki yalan enflasyona getirilen açıklamada belli zaten. Şimdi aynı arabayı almak için 10 kişi 100 bin lira kredi çekse o arabanın değeri 120 bin lira olur. Piyasaya giren hayali para gerçek alım gücü yaratır. Yani herkes hayali para çekip altın alsa o para biriminin altın karşısındaki değeri ne hale düşer bunu biliyor musunuz? Hayali ya da likit farketmez, para bir alım gücüdür. Eğer Amerika da bankalar 1 'e 10 hayali para bassalari altının değeri 10 kat yükselir. Çünkü hayali altın basamazsın. Amerikan ekonomikl sistemi ile ilgili yorum yapacak kadar ok bilgiye sahip değilim.

Hisse senedi konusundaki manipülasyonlar dünyanın her yerinde var. Ama diğerlerinin çoğu ekonomik komplo teorileri. Türkiye'de böyle bir sistem yok. Merkez Bankası dışında kimse ne hayali ne de likit para basamaz. Bankaların amacı herkesi borçlandırmak değildir, borcunu ödeyebilecek adamları borçlandırmaktır. Yoksa borcunu ödeyemeyenlerin sayısı belli bir oranı geçerse bankalar likidite sıkıntısı yaşar ve batarlar.

Şu forumda bir kaç iktisatçı arkadaş varsa çıksa da anlatsa. Hepimiz işin gerçeğini öğrensek. Çünkü bu bahsedilenler bir kaç doğru bilgi üzerine kurulmuş kocaman komplo teorisine benziyor. Kapitalist sistemin aşığı değilim ama bu söylenenlerde mantık eksiklikleri var.
Para basmak ile tahvil basmanın çok farkı yok temelde. Banka %5 faizle 1 yıllık tahvil basıp topladığı para ile %10 faizli kredi dağıttığında, aslında hiç sahip olmadığı paradan %5 faiz kazanmış olur.