10 milyar borcun varken, senin sattigin arabanin ustune 3 milyar daha borc bulup yeni araba alman, senin suana kadar bahtsizliklarin disinda is konusunda neden gelisemedigini bence gosteriyor. Araba Sahin'de olsa Q7'de olsa luksdur. Araba alirken sen gelecegede borclaniyorsun. Bakimini, yikamasini, benzinini, kaskosunu, sigorstasini, park masraflarini vs. odemeyi goze aliyorsun. Borc icindeyken bunu yapman bence yaptigin en buyuk hata ama belkide kazandigin en buyuk tecrube.
Oyle yada boyle, ben bir is batirdim ve borclarim var. Cebimde de su kadar para. Ben gidip bu parayla anladigim herhangi bir sektorde guvendigim ve bildigim bir insanla ortak veya tek basima tekrar denemeliyim demeliydin.
Birde su da var, 2. yapacagin isde tutmayabilir, batabilirsin. Herkes girisimci olabilir diye bir sey yok. O zamanda maasli bir eleman olarak calismayi, kendini o yonde gelistirmeyi dusun. Bu sekilde riske girmeden girdigin isyerindede yukselebilirsin.
Burda internete bagimli olmanin sebebi, yaptigin herseyden kendin sorumlusun. Hata yaptiginda bagiranin yok, kizanin yok. Butun sorumluluklar sana ait, kendi isinin patronusun. Bu durum senin oldugu gibi hepimizin hosuna gidiyor ve o yuzden birakamiyoruz.
Eger ki internetten para kazanamiyor, gecimini saglayamiyorsan olmadi, saglik olsun diyip biran once biryerde ise baslamani oneririm. Birkac yere basvurdum donecegiz diyorlar diyosun, o zaman basvurdugun o tarz islerde aranan kisinin sen olmadigini anlayabilmen lazim. Baska sektorde baska mevkilerde islere basvurup, cevre edinip kendini sevdirdigin, saydirdigin surece Allah'in da izniyle hayatina guzel bir sekilde devam edersin.
--
Bir arkadas Ingilizce Ogretmenligi kazandigini ama parasizliktan gidemedigini soylemis. Gercekten uzucu bir durum. Babanin o anki hislerini tahmin etmek bile istemiyorum. en baska arkadaslarin bu duruma dusebilecegi ihtimalini dusunerek birseyler yazmak istiyorum. Bu tarz bir durumda da isyan edip, suclu bulmak yerine herhangi bir egitim kurumuna gidip, "Arkadas ben calistim kazandim. Param yok giremiyorum. Bana Devlet aylik su kadar vericek, sende bana egitimim icin burs ver, bende mezun olunca senin okulunda calisayim," dedin mi? Muhtemelen demedin, cunku bunu soyleyebilen adamlar bursu kapiyor. Peki bu veya benzer birseyler cabalasaydin ve sonuca ulasman onemli degil, babanin o anki hisleri nasil olurdu bunu dusundun mu?
Yazdiklarim kimseyi yargilamak veya haddimi asarak elestirmek icin degildir. Sadece hem sorunlarin sahiplerine durumlarinin farkina varmalarini saglamak hemde bu tarz bir durumla karsilasabilecek kisilere oneride bulunmak icin yazdim. Kirilan gucenen varsa kusura bakmasin, mesaj atsin yaziyi silerim.