Bir arkadaşımız özelden sormuş. "Cpa'yı bırakıp sosyal ağ projelerine başladığınızı farkettim. Sizce bende cpa yı bırakmalı mıyım?" demiş.

Hemen sorunuza açıklık getireyim. Son birkaç yazımda sosyal ağlardan bahsettiğim için bu fikre kapılmanız normal. Sizden şunu rica ediyorum. Tam tarihini hatırlamıyorum ama geçen yıl sonbahar döneminde bir başka arkadaşımızın sorduğu soruya kutunun dışına çıkmakla ilgili diş beyazlatma ürünlerini evlenme aşamasındaki genç kadınlara nasıl pazarlanacağı ile ilgili bazı bilgiler ve düşünce fırtınasında bulunmuştum. Oradakendi fikrini yaratarak bloglara offer linkleri yerleştirmek için para teklifi yapılmasından ve kaliteli trafik gönderilmesinden bahsetmiştim.

Biliyorsunuz ki çalıştığım offer konularını ve reklam kampanya adlarını belirtmesem dahi süreç içinde geçmişten bugüne kadar eş zamanlı olarak ne yaptıysam tamamen tüm önemli ipuçları ile sizlerle paylaştım ve halen de paylaşıyorum.

Şimdi şunu düşünün belirli bir konuda bir yere trafik yönlendireceksiniz. Yalnız yönledirme yapacağınız şirket o konuda güçsüz. Yani sadece trafik gönderiyor ama gelenler ilgili ürünün alıcısı değiller. Ne yapmak gerekir? Oturup kara kara düşünelim mi? Hayır! Çözüm üretmeliyiz! Kendi çözümümüzü...

En baştan beri ne söylemiştik. CPA denen olayda büyük bir sır yok. Çok çalışmak gerekir ve yöntemleri kendimiz üretmeliyiz demiştik. Elimizde pinterest gibi bir kaynak var. Gerçekten arama motoru olarak doğup burnu hayli büyümüş googledan yaka silken bizlerin bu ağı kullanmama gibi bir şansımız var mı? Bir konuda ciddi yatırım yapmak için riskler de almak zorundayız. Sonuç olarak risk alarak girdiğim ve kendimi geliştirip iyi bir taban elde etmeyi umduğum bir site ortaklığından sosyal ağ açısından oldukça verimli bilgiler elde ettim, çok şey öğrendim ve hem site için hem kendim için iyi bir noktaya geldim diyebiliyorum artık.

Bunları da hiç geciktirmeksizin ve hiç saklamadan doğrudan sizlerle paylaştım. Amaç burada cpa yı bırakmak ve sosyal ağ projelerine devam etmek değil. Aylık 170-225K aralığındaki trafiği günlerini ve saatlerini de belirleyerek yönlendirebiliyorsam bunun peşini neden bırakayım? Bu bilgiyi, sosyal hesapları elimde tutup geliştirip daha da yükselttikten sonra ileride kendi faydama neden kullanmayayım? Sonuçta bir an için şunu düşünün paralı trafik kaynaklarına ödediğimiz miktarın birden sıfırlansa ne güzel olurdu değil mi? Bu durumda siz hangisini tercih edersiniz? Elbette sosyal ağ etkinliğini bu dönemde ön plana alıyorum. Yeni sosyal ağlar keşfetmek, kurallarını öğrenip kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda o kuralları kendi faydama göre esnetmek. Bunlar ciddi zaman alıcı araştırmalar/tartışmalar/kafa yorucu çözüm üretici ve zaman alıcı durumlar. Bir noktaya geldikten sonra ve başarı elde edildikten sonra 200K gibi bir trafiğin de aslında devede kulak olduğu istenirse bunun günlük bile yapılacağını görmek ama ona ulaşamamak hem muhteşem hem de ona şu dönemde ulaşılamadığı için hayalkırıklığı ile karışık daha çok çalışma istenci!

Meselenin özü. CPA bırakılmış değil. Kesinlikle ve tam aksine belki de CPA'cıların ve birçok sitenin peşinde koştuğu trafik kaynağı olabileceğimiz farklı bir boyut fikri var. Şimdi gündemimizde bu konu var. Bunu sizlere söylemekten en ufak bir sakınca görmüyorum. Çünkü çok çaba ve çok çalışma, çok anlama gerektiren bir olay. Kişilerin tek başına yapabilecekleri altından kalkabilecekleri bir olay da değil. Bir takım çalışması olmadan gelecek ile ilgili kurgulanan çoğu hayal sadece hayal olarak kalır. Bu nedenle bende bu aylarda bu konuya odaklanmış durumdayım. CPA'nın çok fazla dalı olduğunu daha önce yazmıştım. Sonuç olarak şunu söylemem gerekiyor sanırım burada: "Kutunun Dışına Çıkın"

Not: Çay tepsisini ters çevirip sihirli parmakları ile tef çalıp ekmek parasını çıkartan sonra da işini geliştiren Murat abim aslında kutunun dışına çıkmamış mıydı? Altı üstü çay tepsisi dememek gerekir. Arada bazı şeyleri ters çevirmeliyiz!