3 sayfa yorum okudum herkez aynı şeyi söylemiş 3-4 bin tl maaş olucak yarısı ev e yarısı taksitlere gidicek o şekilde alınır diye. Amacım kimseye sataşmak değil ama yorum yapanlara sorsam kaç taneniz bu şekilde ev aldı diye ya 1 dir ya 2 fazlasını sanmıyorum.

Hiç kimse sormamış gelirin ne kadar giderin ne kadar bunun bi dengesini yaptınmı veya elindeki sabit para ne kadar. ?

Farklı bi plan çizicek olursak. Gelir 1000 tl de olsa aylık kira gideri ne kadar diycem ortalama istanbul esenler-bağcılar civarında 400-600 tl bu para her durumda ay sonu kira için cepten çıkıcak.

Devleteni bundan bi kaç sene önce uygulamaya koyduğu ve halen yapımları devam eden toki evleri mevcut. Anne-baba dan hiç bişi kalmadı demişsiniz buda üzerinize kayıtlı tapu olmadığı için toki nin sisteminden faydalanılabilecek konumda olduğunuzu gösteriyor. Gelelim sonraki aşamaya 65-70 metre kare evlerin arnavutköydeki nakit değeri 10 yıllık vadeye vurulduğu taktirde 100 000 tl ye geliyor. İlk peşinat 10 000 tl sonrası ise ara ödemesiz şu anda aylık ödemesi 400 tl civarında ve ödemelerdeki fiyat artışı enflasyona orantılı olarak artıyor bi bakıma normal kira ya yapılan zam gibi. Bu sene 400 tl aylık ödeme yapıyorsanız seneye ortalama %6 memur zammı gelse sizin ödemenizde %6 oranında artar zaten kirada otursanız yıl sonu ev sahibi aynı oranlarda zam yapıcak.

Şu anda ileride ev almak için birikim yapmaya başlasanız ve bu süreç 5 yıl sürdü diyelim ortalama 500 tl aylık kira ile 5 yılda 37,500 tl evde oturmak için ev sahibine ödeyeceğiniz tutar olucak evden çıkmak istediğinizde size bi geri dönüşü olmayacak. Ama şimdiden bu sistemi kurcalar başvuru yaparsanız 15-20 bin tl de elinizde nakit varsa extra bi para biriktirme uğraşı kalmadan ev borcunun yarısından fazlası ödenmiş olucak. Hemde şu anki yaşama şartlarından extra bi kesinti yapmadan.

Tabi bu benim dediğim 2+1 daireler için geçerli daha uygun totalde 45-50 bin tl ye satılan 1+1 ayda 250 tl ödemeli dairelerde mevcut.

Ben bu şekilde anlattım hemen yarın gidip başvuru yaparak alabileceğiniz daire hazırda yok ama şimdiden takip etmeye başlayıp başvuru açıldığı taktirde hemen kayıt yaptırırsanız şansınız daha fazla olur. Sonuçta şu andada kira ya bi sürü para veriliyor. En azından kira öderken ev taksitide aradan çıkmış olur.