Konuyu görmemiştim. @
zagor75'e beni uyardığı için teşekkür ederim. Ayrıca @
kbasali'nin değerli iltifatı için ayrıca teşekkür ederim. Üstad @
Alkadraz, @
digiklan gibi konuyu bir kaç yıldır anlatmaya çalışanların ne kadar önemli noktalara değindikleri forumumuzda yeni yeni algılanıyor.
Konuya gelecek olursak
LSI (Tam anlamıyla
Über, Ivana SERT)
Semantic Web için yazacak çok şeyimiz var, LSI için sadece anlatmaya çalışacağım.
Bu konuya yazanların ve takip edenler
Google için LSI konusuyla ilgilendiğini düşündüğüm için, sadece google tarafından derlenmiş ve bizler tarafından ulaşılabilen verilerden bahsedeceğim. Diğer arama motorları veya başlı başına LSI hakkında bilgi almak isteyenler boş yere uzun ve sıkıcı olacak yazıyı okumasınlar.
LSI'a kafa yoracak kadar mesafe kaydetmiş olan SEO öncelikle kendine şu soruları sormalı :
- Hedef kelime için ürettiğim içerik, hedef kelimeye dair Google tarafından istenilen bütün bilgileri içeriyor mu?
- Herhangi off page faktöre başvurmadan, hedef kelime alt sayfalarında ne kadar iyi yerdeyim?
- Off Page faktörlere bulaşmadan, Google'ı fethetmek istiyor muyum?
Zira LSI; semantic web bir ağaç olarak kabul edersek, en çok ve en çabuk dal veren koldur. Bu kol Google'ın bulduğu her yeni verinin işlenmesiyle kendini yeniler, daha da büyütür. Bu yüzden yenilenen her anlam bütünlüğü içeren kol hakkında yeterince bilgi vermek, iş gücü açısından büyük külfettir. Yaptığım analizlerde bir çok kelimede söz sahibi içerik veren site oluşturmak için LSI'ya gerek dahi yoktur.
@
kbasali arkadaşın örneğinden yola çıkalım. Semantic içerik oluşturmak istediğimiz kelime
reçel :
Google'da arama yaptığımız zaman bize ilgili aramalar kısmında:
reçel tarifleri
reçel çeşitleri
reçel nasıl yapılır
reçel yapımı tarifleri
reçel satışı
reçel firmaları
ayva reçeli
marmelat
sonuçlarını verir. Bunların hepsi semantik içerik için olması gerekenlerdir.
Ancak hiç biri LSI değildir. Google'ın değimiyle bu kelimeler
yakın anlam ilişkisindedir. Yani alengirli bir anlam ilişkisi bulunmamaktadır. Reçel hakkında bilgi sahibi olan web sitesinde olması gerekenlerdir.
LSI'a gelince :
- yemek tarifi
- ekmek yapımı
- salça yapılışı
- dordurma yapımı
- şeker hamuru
- pekmez yapımı
- şarap malzemeleri vs.'dir.
Peki iyi de!!! Şaşıranlar vardır elbet. Ben de şaşırmıştım.
Ancak google için derlenen bilgiler sonucunda reçel ile ilgili LSI sonuçları bunlardır. Şimdi analize devam edelim.
Neden bu kelimeler. Bazılarılarını saçma buldum! diyenleri duyuyor gibiyim. Hemen @
Alkadraz üstadın dediği gibi sıralamada yer alan web sitelerine bakalım. ve
birinci çinko!
Klasik bir oktay usta sitesi var sıralamada. Reçel ile ilgili sayfada gerekli öğeleri sunduktan sonra, sistemim alt kategorilerde güçlü olsun diye :
Ana Yemek Tarifleri, Aperatif Yemek Tarifleri, Börek Tarifleri, Çorba Tarifleri, Ekmek Tarifleri, Hamur İşi Tarifleri, Hamurlu Tatlı Tarifleri, Kek Tarifleri, Köfte Tarifleri, Makarna Tarifleri, Parfe Tarifleri, Pasta Tarifleri, Pilav Tarifleri, Reçel Tarifleri, Salata Tarifleri, Sebze Yemeği Tarifleri, Soğuk Tatlı Tarifleri, Tatlı Tarifleri, Üç Dakika Tarifler, Yöresel Yemek Tarifleri, Çocuk Yemek Tarifleri, Tavuklu Yemek Tarifleri, Etli Yemek Tarifleri, Zeytinyağlı Tarifleri, Turşu Tarifleri, Balık Yemekleri Tarifleri, Sütlü Tatlı Tarifleri, İçecek Tarifleri, Videolu Yemek Tarifleri, Sizden Gelen Tarifler, Kış Hazırlık Tarifleri, Kurabiye Tarifleri, Dondurma Tarifleri, Ramazan Yemek Tarifleri, Bayram Yemek Tarifleri vs.
içerikteki linkleri dayamış.

Google bu bilgileri derledikten sonra LSI için algo'yu çalıştırmış ve bu linklerde yer alan içeriklerden LSI'ya en uygun çıkanları dahil etmiş. Sonuç bu. Sonuçlar arasında herkesin güleceği bir şey daha var yazsam mı acaba

Neyse yazmayayım. Bu sonuçlar matematiksel işlemlerden elde edildiği için, derlenen bilgilerin %100 doğruluğu beklenemez. Şimdilik bu işi en iyi başaran Google'dır. Her ne kadar Türkçe için başarı oranı çok zayıf olsa da.
Bu kategoriye en yeni dahil olan LSI kelime öbeğimiz "
kruvasan nasıl yapılır?" Reçel kelimesinde rekabet eden sitelerimizin, reklamla tanınıp, internet aramaları yükselen
kruvasan ile ilgili yakın ilişkili içerik oluşturmaları gerekmektedir. Aksi takdirde r10'a gelip,
Google kafayı mı yedi, x yıldır birinci olduğum kelimede, 2.sayfaya düştüm gibi bir konu açabilirler.
Zira bu konuda ilk sıralara oynayan oktayusta sitesi şimdiden 19.200 sayfada, kruvasan'dan söz etmiş. Hemen Google'a soralım "
kruvasan nasıl yapılır?".
İkinci çinkoda geldi. reçel kelimesindeki oktay usta, burada da ilk sayfada. Ama neden bu kadar aşağılarda? Hemen analiz edelim,
"evet...
kruvasan için, yakın anlam ilişkili içerik yeterli değil." Yakın anlamlı içeriğin artırılması ve kategori şemasına dahil edilmesi lazım.
Bir de bu site shemas.org'a göre sitesini düzenlese, ilk sıraya gelmesi içten bile değil.
Herşey backlink diyenlere naif bir örnek verdim. Sadece 1 adet external linki var. Ve 2. sırada. metinhelva eskiden çok uğraşmış, hatta 638 adet link almış ama ancak ilk sayfaya gelmeyi becerebilmiş. İşte Semantik web LSI gücü!!! (
Tombala)
Evet LSI'yı birazcık anlatmaya çalıştım.
Ancak, backlinkten ümidini kesenlerin başlayacağı konu burası değildir. Yakın anlam ilişkisi olan, semantik içerik oluşturmaktır. Önce yakın anlamlıları bitirin, sonra LSI'ya kafa yorun bence.
Üstadlara tekrar saygılarımı sunarım. Herkese iyi forumlar.