Kuşunuz ötmüyorsa ayna koyun kafese
Aynayı önermiyorum, kuşunuza yararı olmaz aksine zararı olur.
Sebebini açıklamak gerekirse muhabbet kuşları aynada gördükleri yansımayı kendileri olarak tanıyamazlar onu başka bir kuş zannederler. Yalnız olan yetişkin kuşlarda aynada gördüğü yansımaya karşı kusarlar ve daha sonra kustukları yemi tekrar yutarlar ki
Kursak İltihabına neden olur. Ayrıca aynadaki yansıma yuttuğu yemi yemediği için karşılık almadığını düşünerek stres e neden olur. Kendi cinsinden olan tek şey aynadaki olacağı için ona yönelecektir ve diğer canlı/cansız şeylerden uzaklaşacaktır hatta aynayı onlara karşı kıskanır.
Ayrıca yukarıda belirttiklerime sadece ayna değil cd,oyuncak kuş,cep telefonu,pencere,metal kaşık... dahildir. Gördüğü aynanın/cismin yerini kolay hatırlayıp sürekli oraya gitmeye çalışabilir.
Eğer kuşunuzun ulaşabileceği ayna varsa ve sürekli oynuyorsa aynayı ortadan birden kaldırdığınızda kuşunuz yalnız kaldığını düşünüp küsebilir, kendini kötü hisseder.
Çoğu kişiye sorduğunuzda bunu normal bir şeymiş benim kuşum ayna varken konuşuyor eğleniyor diyebilir fakat emin olun zararlıdır.
Üstad kuşu alalı 1 hafta oldu erkek yavru aldım. Kaç aylık bilmiyorum.
1 haftadır canım, cici kuş diyorum. Bugün ötmek yerine sanki birşeyler söylemeye çalışıyordu ama anlamadım. Dediğin gibi ilk geldiğin gün serbest bıraktık duvarlara çarpıyordu. Ama artık şimdi nereye konucağını biliyor. Abime alışmış parmağına geliyor omuzuna geliyor yanağını okşuyor sesini çıkarmıyor. 1 haftadır uğraşıyoruz bu dediğimiz kelimeleri tam olarak ne zaman söylemeye başlar acaba.
Kuşumun resimleride bu
Kuşunuzun duvarlara çarpması geldiği odayı bilmediğinden kaynaklı (siz ilk defa girdiğiniz bir evde lavaboyu sormadan bulabilir misiniz?). Bir süre sonra odaya alışır, dediğiniz gibi nereye konacağını öğrenir.
Değişik sesler çıkartırken gagasınıda oynatıyorsa konuşmaya merağı vardır.
Yanılmıyorsam kuşunuz 1.5 aylık civarında, erkek (hatta bizim Maviş'in küçüklüğü). Konuşması, evcilleşmesi kolay olur. Önceki yazımda da belirttiğim gibi ortalama 3 aylıkken konuşmaya başlarlar. 1 hafta olmuş alalı, sizlere biraz alışmıştır. Parmağınıza geliyorsa parmağınızda ona avcunuzdan yem yedirin. Size iyice alışsın, güvensin. Bıkmadan günde belirli aralıklarla söyletmek istediklerinizi tekrarlayın. Kuşunuz size iyice alışırsa, eğlenip konuşmaya meraklanırsa 2.5 ayda konuşabilir. Abiniz yanağını okşadığında ses çıkarmıyorsa boynunu vs kaşısın, alıştırsın hoşuna gidecektir.
* Muhabbet kuşları sırtlarının ellenmesini pek sevmezler zaten narin hayvan oldukları için kolay incinirler. Bu yüzden gerekmedikçe avuçlamayın. Canını acıtmıyacak şekilde sevebilirsiniz, size güveni arttıkça zaten sevmenize izin verecektir.
Birde şunları ekliyeyim.
* Kuşunuzu uzun süre aç bırakarak alıştırmaya çalışmayın.
* Kuşunuza eş aldığınızda konuşmaz, sizinle hiç oynamaz diye bir şey yok. Eğer eşli aldıysanız ikisinide ayrı ayrı alıştırırsanız kendinize bir şey olmaz. Eşini sonradan alıyorsanız aldığınız eşide 4-5 gün kendinize alıştırıp(sizden korkmuyacak alışacak hale gelene kadar) tekrar birleştirirseniz ikiside sizinle oynar. Hatta kuşunuzun birisi size çok alışmışsa diğerinide size alıştırabilir.