Uzun dönem hakkında çok bilgim yok ama kısa dönem olarak biraz bilgi vereyim.
İlk 1-2 gün telefon açamaması normal, çok fazla anksörlü telefon bulunmuyor ve arkadaşların dediği gibi çok büyük bir yer hatta dünyanın en büyük tümeni.
Kardeşin uzun dönem tank şöförü olarak ilk olarak yanaşık düzen eğitimleriyle başlayıp, sırasıyla klasik askerliğe devam edecek. Bir sıkıntısı çok fazla rütbeli bulunması tümen de fakat hangi alay/bölükte olduğuna göre değişir bu durum, görmeyede bilir. Gerçi başında ki başçavuş dahi kıl biri olsa başka rütbeli görmesine gerekte kalmaz. Misal bizim koğuşun alt katında yarbay odası vardı adamı 15 gün içerisinde sadece 1 kere gördüm, biraz şans işi.
Yemekler fena değil, kardeşine tavsiye her gün yediği yemeği bi yere not alsın, tümen komutanı ansızın gelip dün öğlen ne yediğini sorduğunda cevap alamazsa ne vatan hainliğini bırakır, ne başka bir şeyi. Buna tümen içinde "çarpma" denir. Komutanlar dahi erleri bir yere gönderirken aman tümen komutanına çarpılmayın diye uyarırlar.
Bir diğer ezberlemesi gereken husus ise 3+1 kuralıdır
1) karnım tok
2) sırtım pek
3) yüzüm pak
+1 - haftada en az 1 kez ailemden bir bayanı arayacağım
gerçi şimdiden öğrenmeye başlamıştır bunları.
Ankara ayazı sert olur, gerçi nöbeti yoktur acemi olduğu için fakat sabah 5 30 kalk hava kararana kadar eğitim yap biraz zorlar. Bunlar dışında temizlik mangasında ve koğuş nöbetcisi olarak sırası geldiğinde görevini yerine getirir.
Bir diğer dezavantajı her yer birbirine uzaktır. Sanırım toplam uzunlugu 22km di tümenin. Yemekhaneler ile koğuşlar arası 1 km, koğuşlar ile yemekhane arası 2km arası mesafe var yaklaşık. Heleki yemin töreni hazırlıgında koğuşlara olan uzaklıgı 4.5 km olduğundan dolayı aman diyorum.
Gerçi dediğim gibi bulunduğu alay/bölüğe göre değişiklik gösterir
ve size tavsiyem bir kaç gün aramadı diye tümen i arayıp kardeşinizin aramadıgını vs söylemeyin, kardeşinizi size hemen aratırlar bu konuda hassastırlar fakat 3+1 kuralına uymadığı için kardeşinizi azar çekebilirler.
Sormak istediğin bir şey varsa sorabilirsin.
Hocam çok yararlı bilgiler bir pm attım size dönüş yaparsan sevinirim.