phpClass adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tıpkı bir javascript kullanmak istiyorum demişsiniz zaten nodenin kullanımı tıpkı bir javascript gibidir.

yazımı meşgul bir anda okursanız bir şey anlamazsınız ancak kafanız rahat bir zamanda okursanız aslında ne kadar kolay bir işlem olduğunu anlayacaksınızdır.

Nodejs Javascript ve C ile hazırlanmış sadece yardımcı bir dil olmakla birlikte PHP ve türündeki diğer betiklerle birlikte kullanabilirsiniz tıpkı projenizde kullandığınız javascript gibi.

Javascript fonksiyonları kullanabilmeniz ve çalıştırabilmeniz için biliyorsunuz ki sayfanıza js kütüphanesini include etmelisiniz aşağıdaki örnek gibi.

<script type="text/javascript" src="js/jquery.js"></script>

nodejsyi projenizde kullanabilmeniz için ise nodeyi kurduktan sonra sayfanıza include etmeniz gerekir aşağıdaki örnek gibi

<script type="text/javascript" src="http://127.0.0.1:3000/socket.io/socket.io.js"></script>

Nodejs programlama 2 alandan oluşur bunlardan 1 tanesi server programlama dediğimiz server dosyasında yaptığınız kod işlemleri bir diğer alan ise bu serverde yazdığınız kodların çıktı verebilmesi için sayfanızda bulunan javascript kodları sizin anlayacağınız

Hani siz diyorsunuz ya php ile javascript iç içe yapabiliyoruz. işte node ile yaptığınız kodları o sayfanızdaki javascript kodlarını tetikliyorsunuz javascriptten ise html veya php ye aktarıyorsunuz.

kurulum ve kullanımı ise şöyledir node ve projenizin diğer dosyalarını ftp ye yüklersiniz ardından node kodlarınızın çalışması için serverinizi çalıştırmanız gerekir çünkü bu yaptığınız işler bir server programlama yani bu server programlanın aktif olabilmesi için doğal olarak serverin çalışması gerekir. bunun içinde dosyalarınızı ftp nize yükledikten sonra root ile sunucunuza erişerek server kodlarını yazdığınız dosyanızı terminal (cmd) yöntemiyle node dosyaadi.js ile çalıştırmanız yeterlidir.

Sunucunun size ait olması veya giriş izninizin olması gereklidir kullanabilmeniz içinde sunucuda node kurulumunu yapmanız gerekir.

Çok teşekkür ederim öncelikle hocam vakit ayırıp detaylı anlattığınız için. Araştırdığım kaynaklarda genellikle express diye bir modül kurup onun dosyaları üzerinden işlem yapıyorlardı ancak sanırım bu tüm siteyi node.js ile yazmak için gerekli bir şey.

Php ve node.js ile örnek projeler yada nasıl yapabileceğim konusunda ingilizce yada türkçe kaynaklar elinde olan varsa ve paylaşabilirse çok sevinirim, araştırma yaptım ancak dediğim gibi sıklıkla express ve jade diye bir modül kurup bunun hazır dosyalarında değişiklik yaparak sistemi tamamlıyorlar, html bile alışık olduğumuz html değil .jade olarak kaydettiğimiz dosyalarda çalışıyor, beni biraz korkuttu ama vazgeçmek istemiyorum.