Selamün aleyküm dostlar bugün spordan geldim onun sonrasında epey bir köpeğim ile vakit geçirdim Köpeğimin ismi efe cinsi doberman 8 aylık.Daha dün gibi hatırlıyorum küçüklüğünü 45-50 günlük iken gelmişti.ilk geldiğinde balkonda besliyordumdaha minacıkdı el kadardı tam o zamanlarda elimi agzına koyuyordum ısırıyordu .şimdi yemiyor şahsen elimi agzına koymak .şahsen arada kolumu koyuyorumda ağzına ısırmıyor agzını kaçırıyor( : oda yemiyor ısırmaya.İlk geldiği günlerde balkona koydugumda acayip şekilde aglıyordu diyorduki beni yanına al kucagında yatır şimdi öyle bi olmuşki mallasef istesem bile yatagıma alamam bu şirin bu güzel köpeğimi aslanımı bi tanemi..Şuanda köpek kendisine ait olan kocaman büyük bi yerde yaşıyor sürekli görüşüyoruz ama gidorum seviyorum eğitiyorum oynuyorum .Ayrıca sokakta yürürken saygıdan olsa gerek insanlar yolunu degiştiriyor.( :.şimdi bu adam niye geldi r10 da buraya böyle bi konu açtı diyeceksiniz oraya girecem yavaş yavaş ( : öncelikle kendim biraz köpek hayvan sevgisinden bahsetmek istiyorum.yahu arkadaşlar hayvanlara karşı ciddi anlamda bi sevgim var bu kedi olsun kuş olsun koyun olsun at olsun valla çok seviyorum billahi çok seviyorum.ne güzel hiç biri zararlı hayvanlar degil dost canlısı sevecen hayvanlar.keşke hayvanların dilleri olsa kendilerini özgürce ifade edebilseler karnı açıkktıgında karnı agrıdıgında bize söyleye bilseler degilmi ne kadr güzel olurdu her neyse (: benim köpegimin özelliklerinden bahsedeyim bu köpeğim erkek ve 1 yaşında full eğitimi mallasef yok..Temel itaat eğitimleri yürüme eğitimi tuvalet eğitim hepsi bull tamam ve hepsini ben verdim hepsini ben öğrettim.
kendisin otur diyorum oturuyor. gel diyorum geliyor gir kafesine diyorum daha 10 metre olmasına rağmen hemen gidip giriyor kafesine.el ver pati ver diyorum aynen insan gibi hemen elini veriyor .çok güzel çok akıllı benim köpeğim.sözümü dinliyor.bende kendsine sözümü dinlemesi karşısında sevgimi veriyorum.her ne kadar ilk 45 günlükken annesinden babasından ayırmış oldugumdan ötürü üzgün olsamda kendisine şahsen anne babasını aratmayacak şekilde ilgi özen gösteriyorum.tabi bu eğitim aşamalarında köpegime sadece sevgi vermedim beyler disiplin kural ve en önemlisi köpegin nerde duracagını söyledim. Köpegime şiddet uyguladım. evet ama bu şiddetin dozunu çok iyi şekilde ayarlardım nasıl bir şiddet uyguladım biliyormusunuz??
Elime jopu aldım sopayı aldım hemde en kalınından vurdu başına kıçına sagına soluna köpeği böyle adam ettim desem inanırmısınız??? yok bence inanmazsınız??
Köpegime uyguladım şiddet sadece yaptıgı yanlışlarda hatalarda tasmasını çekerek köpege sinyal uyarı yolladı ve sert bir ses tonu ile köpegime HAYIR komutunu ögrettim. şuanda köpeğe HAYIR komutunu öyle ögretmiş durumdayımki HAYIR dedigim an yaptığı işi bırakıp bana konsantre olmakda.
köpegime sabırlı şekilde her yaptıgı yanlışda sert bir ses tonu ve el hareketi ile köpegi uyardım çok şükür başarılıda oldum.
Şimdi asıl konuyu açma sebebime geleyim ben bu olayı sizin gibi dostlara anlattım buradaki abiler kardeşlerin ablaarın bir kısmının çocuğu var.Ve çoğumuz eminki çocuklarımıza hep ilgi şefkat duyuyoruz ve dogruları hiç bir zaman için ögretmiyoruz.
Bir tanıdıgımız çocugundan bahsedeyim.Aile öyle bir terbiye ahlak vermişki çocuga sus diyemiyorlar.Çocukları resmen o ailenin reisi olmuş astıgım astık kestigim kestik misali .2500 liraya alınan son teknoloji bir bilgisayarı elinden düşürüp ekranını kırıyor ve ailesi çıt demiyor.Ailenin umrunda dahi degil.Bu dedigim çocuk daha 7 yaşında.tam bir tofan ve aile çok ama çok rahat..
ben köpeğimi 45 günlük iken almıştım 50-60 günlük iken ise yavaştan eğitmeye başladım.5-6 ayında köpek tüm eğitimleri almıştı. beinm köpek ciddi anlamda zeki bir köpek.
şimdi gelelim insana .. ben şahsen bir çok anne babanın çocuguna eğitim terbiye ahlak vermediğini düşünmekteyim.
Şahsen çocuklarınıza köpeklere verdiğim gibi HAYIR komutunu kesinlike ama kesinlike çocugunuza ögretmelisiniz.unutmayın bu işin erkeni olmaz. ne kadar erken olursa o kadar kolay olur aksi halde çocugunuz büyüdü taktirde sözünüzü dinletemezsiniz.bir ailede kesinlikle çocuk babanın varlığında haberdar olması gerek babanın o evin reisi oldugunu bilmesi gerek aksi halde o çocuk ilerde çok baş agrıtır.
Çocuklarınızı sevin ha sakın yanlış anlamayın sevmeyin demiyorum.örnek bende köpeğimi aşırı derece seviyorum . bunun yanında güzel bir davranış yaptıgında sözünü dinlediginde daha fazla seviyorum.
ama kesinlike ama kesinlike bu orantıyı iyi sağlıyorum.
gönül isterki çocuklarınızı devletine milletine islama hayırlı bir birey olarak yetiştriin.
şimdi köpeğim bilindiği üzere doberman cinsi çok saldırgan agresif bir köpekdir.bu doğrudurda alt yapısında yırtıcılık var.fakat kesinlikle ama kesinlikle bu eğitim ile alakalıdır.Siz eger bir köpege küçükenden sert davranır karanlık yere kitler şiddet gösterir isenizse bu köpek için ilerki yaşlarda sahibi öldürmesi ona buna saldırması gayet normaldir.ben burda suçluyu köpek görmem .o köpegin sahibinde görürüm ve ararım..
Yani herşeyin başında kesinlikle ama kesinlikle eğitim gelmektedir.Bugün çocuklarınızıda geceleri sokaklara bırakın eve kaçta geldi kaçta gitti sormayın okuluna bir kere dahi gidip durumun devamsızlığını sormayın bakın o çocukda bir saldırgan köpek gibi ya sahibine yada çevresine faydalı bir birey kesinlikle olmayacaktır.tam aksine çevresine zararı olan bir birey haline gelecektir.
benim doberman içinde şahsen yırtıcılık var. ipi bağlı iken 3-4 km öteden sesi geliyor ama ne gelmek yani sesi duyan biliyorki orta sağlam bir köpek var fakat o havlamasına rağmen yanına hiç tanımadığı biri edepli şekilde kışkırıtıcı olmadığı sürece köpek asla ama asla o insana saldırmayacaktır .mesela dolaştırırken sürekli soruyorlar cinsi ne bunun vs gibi sorular yanıma geliyorlar sevebilirmiyiz diyorlar diyorumki tabikide köpek evcil gönül rahatlığı ile seve bilirsiniz.ve korkmayan adam terdirğin olmayan adamla çokda güzel tanımamış olmasına rağmen oynuyor.
şimdi diyeceksinizki niye bunu yazdın neden yazdın ?.
şahsen ben yakınlarımın çocuklarına baktıgımda bazıları gerçektende çok ama çok terbiyesiz ve hiç anneden baban eğitim almamış ve anne baba korkusu nedir bilmiyorlar.ciddi anlamda bu konuda sorunlar çıkabiliyor ilerki zamanlarda.
geçenlerde yolda yürürken birisi köpeğimin tasmasını geri çektiğmi fark etmiş dediki neden çekiyorsun bogazına yazık degilmi bunu diyen bir bayan ve yanıda kocası ve kendisine güzel güzel anlatım dedimki şimdi bogazından çekmem sebebi köpege uyarı ikaz veriyorum köpek beni çektiği zaman bende onu çekiyorum ve çekmemesini söylüyorum bu ilerki zamanlarda köpeğinde sahibinde faydasına oluyor çünkü arkadaşlar.
Ben şahsen imkanı olanların mutlaka ama mutlaka hayvan beslemelerini öneriyorum örnek şimdi ben daha gencim okulum vs bitti bi işde felen çalışmıyorum fakat o köpeği 45 günlük iken aldıgımda bir sorumluluk aldım ve omuzlarıma o köpeğin sorumlulukları yüklendi.
Köpek besleye bileceklere ciddi anlamda tavsiye ediyorum köpek insanı geliştiriyor en basiti sorumluluk sahibi yapıyor.insanın kendini geliştirmesinde yardımcı oluyor.ve en önemliside beyler bu köpekler insanlar gibi 2 dk menfatı çıkarı için satmıyorlar.ciddi anlamda dostlar hemde dost oğlu dostlar.
sıkıldıgında al karşına saatlerce konuş sen ağla hüzünlen bak gör oda senle ağlıyormu ağlamıyormu..
neyse epey bir uzatıp içimi döktüm sizlere tecrübelerimi paylaşayım dedim umarım sizlere bu yazımın faydası olacaktır.isteyen istediği sitesindede paylaşabilir. bu yazıyı zaten ilk defa buraya yazıyorum full özgündür yani ( :
bu arada istek olduğu taktirde fotoğrafını sizler ile paylaşa bilirim.
ALLAHA emanetsiniz Dostlar. Selametle.
not: bu arada zamanı olan var ise r10 da faydalı bi konu gördüm güzel bir konu gördüm bu konuya bakmalarını tavsiye ediyorum.
konu linki mutlaka bak bişi kaybetmezsin.