Merhaba arkadaşlar.
Geçen eniştem aradı, bir tanıdığının laptop'u bozulmuş. Adama 600 lira fiyat vermişler, laptop da eski bayağı satsan satamazsın o derece, yani kendisi 600 lira hayatta etmez. Sen bunu tamir ettirebilir misin diye sordu, ben de çalıştığım servise verdim ve 160 liraya tamir ettirdik. Ancak eniştem kâr koyarak adama fiyat verdi ve 300 liraya yaptırabiliriz diye adama söyledi. Adam da "hay hay, hemen yaptırın" diyerek parayı verdi.
Neticede 40 lira ben kar ettim, 100 lira da eniştem. Adamın ise bundan haberi yok. Gelelim asıl mevzuya; geçen gün eniştemin çocuğu gecenin köründe şiddetli öksürükle uyanmış ve çocuğu hastaneye kaldırmışlar. Hastaneye de tam 100 lira vermek zorunda kalmışlar
Bunun üzerine bayağı bir konuştuk, tartıştık; şahsen vicdanî olarak bir sıkıntı yok bende. Ticarette bu böyledir, 10 liraya mal ettiğin kartviziti 100 liraya müşteriye verirsin ama müşteri de senin kâr ettiğini bilir. Sorun burda laptopu bozulan adamın bizim fiyata kâr koyduğumuzu bilmemesi.
Fetva vermek haddimize değil ama, sizin şahsî fikrinizi de sormak istedim. Ne düşünüyorsunuz? Kâr koymadan adamın işini görsek kesinlikle daha faziletli bir hareket ama.. Neticede bu yapılan doğru bir hareket mi?