Daha önce yazdığım mesaja bir kaç ilave daha yapmak istiyorum. Bilenler zaten biliyor, söylemek istediklerim bilmeyenler ve SEO hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenler için.

SEO adına bir sitede yapılması gereken çok detaylı işler vardır. Temel SEO bilgilerini az çok herkes öğrenmiştir bir şekilde. Fakat başarının sırrı her konuda olduğu gibi ayrıntıda gizlidir.

Öncelikle SEO'nun benim tespitlerime göre en az %80'lik kısmı site içinde yapılacak olan uygulamalardır. Bunların ilk yapılması gerekenler site içi linkleme, H1, H2 taglarının kullanımı gibi teknik konulardır. Esas bunlardan daha önemli olanı ise site üzerinde yapılan gözlemlerdir. Site sahibi iyi bir SEO yapmak istiyorsa öncelikle sitesine gelen ziyaretçi neler yapıyor bunu bilmelidir. Bu da iyi bir gözlem sonucunda oluşur. Siteyi gözlemleyebilmek için gerekli olan tek bir araç vardır: İstatistikler.

Öncelikle siteniz için tuttuğunuz sayacı incelemeyi öğrenmelisiniz. Ziyaretçi nerden gelmiş, hangi kelimelerle gelmiş, hangi sayfalar daha çok gezilmiş, hangi sayfada daha fazla vakit geçirilmiş, hangi tür içerik ilgi görmemiş, neden görmemiş... Bu ve buna benzer verileri okumayı ve değerlendirmeyi iyi yapmanız lazım. Çünkü istatistik demek yapılan işin neticesini görmek demektir. Verdiğiniz bütün emeğin sonucunu burada görürsünüz. Eğer siz sayacı açıp sadece bugün hit kaç olmuş diye bakıp kapatırsanız yanlış giden bir şeyler var demektir. Çünkü sitede yapacağınız düzenlemeleri ve optimizasyon işlemlerini istatistiki verilere göre yapmak zorundasınız. Şayet kafanıza göre aklınızın estiği şekilde bir şeyler yapıyorsanız vay halinize. Bu durumdaki kişileri forumun bu bölümünde "Dalgalanma mı var" konularında sıkça görebilirsiniz.

Evet SEO uygulamalarının %80'lik bölümünde istatistiki verilerin rolü büyüktür. Kalan %20 ise dış optimizasyona yöneliktir. Yani backlink sağlamak, sosyal medya kullanımı, tanıtım yazıları v.s.

Bazı arkadaşlar tanıdıkları bildikleri SEO uzmanlarını tavsiye ediyorlar. Ben bu SEO uzmanları hakkında bir şey söylemek istemiyorum. İşini gerçekten hakkıyla yapan SEO uzmanları var olduğunu biliyorum. Benim size tavsiye edeceğim uzman ise Google Analytics'dir. Çünkü öyle görüyorum ki, hiç bir SEO uzmanı Analytics kadar mükemmel derecede size site analizi yapamaz. Eğer verileri incelemeyi öğrenirseniz size ne yapmanız gerektiğini zaten söylemiş olduğunu da fark edersiniz. Ve eksik olan ne ise tamamlamaya bakarsınız. Tabii ki Analytics size "git kardeşim 2-3 yerden parasını ver backlink al" demez. Ancak size bununla ilgili ipuçları verebilir. Tabi okumasını bilene.

Şimdilik söylemek istediklerim bu kadar. Konu çok güzel gidiyor, hepimiz bir şeyler öğreniyoruz. Konunun gidişatına göre ilerde başka ipuçları da verebilirim.