drupal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında olaya farklı açılardan bakıyoruz genel olarak,çok iyi bir seocu,çok iyi bir grafiker,çok iyi bir coder ne yazık ki(ki buiyi birşeydir) forumlara bağlı çalışmalarla hayatına yön vermez.Çok iyi işler çıkaran google algoritmasında bir şekilde yükselme yolunu bulan kişiyi önce parası olanlar ya da firmalar kapar.Gelip burda küçük paketlerle para kazanmaya çalışmaz.Burda bulunmak önemliyse ki,sadece bilgi paylaşımı için önemlidir.Belli noktalara gelmiş insanlar için.Çünkü onun dilini yaşantısını en iyi webmasterlar anlayacaktır.

Diğer yandan kendisini geliştiren,ya da geliştirmeye çalışan kişiler forumlarda daha aktiftirler kimisi bilgilenmek adına kimisi de az-çok para kazanmak adına bunu yapar.Türkiye'nin her yıl çıkardığı bilgisayar mühendisi,bilgisayar programcısı ve alakalı alanları incelerseniz,asıl mavi yakalı denen kitlenin ifade yeri forumlar ya da web siteleri olamaz.Çünkü bu insanlar bir şekilde kendi mesleklerinde hem maddi hem manevi olarak doyuma ulaşmış insanlardır.

Kimse küstüm ben foruma mantığıyla hareket etmez.Ha aralarından bu konularda istekli olanlar da mutlaka vardır,ama paylaştığı bilginin değeri ve ona geri dönüşü kişileri tatmin etmiyorsa neden burda dil döksün.

Yani adamların işi gücü yoğun.Zaman ayıran kişilerin de daha önemli işleri var.Zaman zaman birileri çıkıp güzel makaleler sunacak.O da geçici olacak.Çünkü gerçek çalışma alanlarının temeli forumlar değildir.15'inden 50'sine kadar herkesin olduğu forumlarda kimin ne diyeceği,ya da ne kadar olgun olduğu değişecektir.

Çocuğun biri sunulan bilgiyle dalga geçiyorsa,ya da ben haklıyım her yerde diyenler 3/5 faydalı konuya girip ,Suriye'ye yönü çevrilen patriotlar gibi atış talimi yapıyorsa ,alın hepsi sizin olsun diyenlere normal bakmak lazım.
Güzel bir yorum olmuş.

Bir kaç dipnotta ben getireyim.

1-) Kurumsal Seo Firmalarının çok çok iyi olduğunu mu sanıyorsunuz ? Şunu net dile getireyim o zaman yaptıkları çalışmaları ve aldıkları sonuçları buraya koysam hepiniz gülmekten yarılırsınız? Nerden mi biliyorum, bu kişilerden bazıları son olarak bize gelip abi sözleşmede son 2 ay kaldı ne yapacağız diye gelip soran, son 20-30 günde adamı bombardımanla sıralamaya sokup, 2 ay sonra adamın sıralamadan yok olmasını sağlayan şarlatanlarla dolu. Sıralama da olan 2 kişiyi bu konudan muaf tutuyorum ve onların bilgi düzeylerinin de bu işi yapmaya gayet elverişli olduğunu net olarak biliyorum.

2-) Bu kendini kurumsal olarak nitelendiren şirketlerin harap ettiği ünlü sitelerle de çalışma yaptık ve Türkiye'nin E-Ticaret'in de ilk 10'unda bulunan siteye bir kurumsal seo firmasının, seo adı altında nasıl harap ettiğini de aldığım işte net olarak gördüm ve şahit oldum.

3-) Bu sitede ister inanın ister inanmayın ama Google WebSpam teamden bir çalışan mevcut ve işi ileri konulara taşırsanız sizi kibar bir dille uyarıyor. İşi ileri aşamaya taşımaya başladığınız anda sitelerinize teker teker sebepsiz banlar atılmaya başlanıyor. İtiraz sonucu sitelerinizin banı kalkıyor ancak yine de bu güzel bir "Hadi devam et bakalım" olayına gidiyor. Bazı kelimelerde sitenizin özellikle ban atılması da cabası.

4-) Şu ana kadar 1XX siteyle kadar seo işi üzerine uğraştım, Bu forumdan 4 İş kabul ettim istatistikleri ortadadır. 16 K -> 81K , 19K -> 40K , E-Ticaret 600 -> 2.500 Hit ve Son olarak 1K -> 10K isteyenlere ayrıntılı dökümü çıkartabilirim. Ancak şu kadarını söyleyeyim aldığım ücret 2.XXX harcamaları çıkınca 1.XXX gibi bir ücret için bu kadar emek ve sabahlamak kesinlikle yeterli değil. Bu tip işlerde R10'dan nadir çıkıyor bunun nedeni de hepimizin net olarak bildiği paket furyaları. Herkes siteye sihirli değnek ile vurup yükselttiğimizi zannediyor, ancak elimizde değnek felan yok, ortada her site için harcanmış planlanmış düşünülmüş planlar ve projeler mevcut. Milletin zannetiği nokta elimizde Müthiş Seo Değnek Programı var ben bilgisayarın başına oturup o kırmızı tuşa basıyorum ve site yükseliyor zannediyor. Böyle bir tuş olsaydı içeriğe gerek kalmazdı, basardım o tuşa bütün kelimelerde kafada olurdum ki, şuan maldivi adalarından size bu yazıyı yazıyor olurdum. İçerik düzenlenmeden,oluşturulmadan, ilgilenilmeden Seo olmaz. Takdir edersiniz ki içerik oluşturmakta ayrı bir zaman, para ve ilgi ister bu yüzden Seo Alanı bu 3 temel taştan bir tanesini halledebileceğiniz bir daldır. İçerik ile ilgilenmediğimiz zamanlarda kendi sitelerimizde %30-40 hit düşüşü yaşamamızın sebebi de diğer bileşenleri göz ardı edip sadece SEO ile uğraşmamızdandır.

5-) Forumda bilgi paylaşımı herkesin bildiği ama aslında %80'inin bilmediği konularda ingilizce dahi bilmeyen/okuyamayan ahkam kesenlerle dolu olduğu için her vakit kısıtlanıyor. İşi bilenlerde Ahkamcı ScuD füzelerinden kendini korumak için artık paylaşım yapmıyor ya da çok az yapıyor. Ya da paylaşımları öyle bir noktaya getiriyorlar ki genel-geçer konular ya da "Orda bir köy var uzakta o köy bizim köyümüzdür." ama hangi köy, nerde ki köy nasıl gidilir konularında bir bilgi kırıntısı dahi vermekten uzak paylaşımlar.

6-) Seo uzmanlarının kendi site kazançlarına dönmesi şuan için en mantıklısı, bunun nedeni iyi olsanız bile anlayış " Vur değneği yükselt 1 ayda sitemi ilk 3'e " mantığı olduğu sürece bu şekilde davranmak en hayırlısı olacaktır. Ya da Ahkam Füzlerinden korunmanın en güzel yolu paylaşım yapmamaktır. Bu yüzden son zamanlarda gördüğüm olay Seo Şirketleri de dahil herkes kendi projelerinin üzerinde yoğunlaşıyor. Freelancer olarak çalışanlarda zaten ayırdıkları kısıtlı zamanı kendi sitelerinde yoğunlaşarak geçiriyor. Normal bir Seo çalışanın ayda kazandığı 5.000+ ücret kendisine zaten yetiyordur tahmimce.

Sonuç: Yararlı paylaşım olmamasının sebeplerini bence bulunduğumuz ortam da aramalıyız. Bu ortam bu işteki para kazanma hırsı nedeniyle uzun zaman düzelmeyecek, taki insanlar Seo adı altında binlerce lirasını kaybedene dek.

Not: Çalışma Almıyorum, çalışma yapmıyorum reel hayattaki iş yoğunluğu ve kendi işlerim dolayısıyla.

Saygılarımla...

ColdSwoRD