Merhaba,
Öncelikle sizin gibi uzun süreli programlama işleri yapan kişilerle karşılaşmak gerçekten çok hoş bir durum. Para için değilde öğrenmek için bir gayret sarf etmeniz ayrı bir güzellikte. Sorunuzun yanıtına kendimce şu şekilde bilgiler veremek isterim. Ben yaklaşık olarak 3 yıldır c# ile uğraşıyorum. Bir masaüstü program geliştirmek açısından gerçekten çok hızlı bir şekilde yol alabileceğiniz bir yazılım dilidir. Tabiki bu kadar hızlı olmasının yanı sıra beraberinde de getirdiği sıkıntılar mevcut. Örneğin her zaman platform bağımlı çalışıyorsunuz. .NET olmadan programlarınız hiç bir işe yaramıyor. Güvenlik açısından çok ciddi manalarda sıkıntılar çıkartabiliyor (.NET Framework yüzünden). Kısacası programramlarınıza getirisi olabileceği gibi götürüleride bir hayli fazla olabiliyor. Bazen keşke dediğim durumlar olabiliyor. Yukarıda belirttiğim birkaç sebep vs. durumlardan dolayı.
Benim size tavsiyem C/C++ öğrenmeniz olur. Yapmak isteyeceğiniz masaüstü programlar C# 'a nazaran çok daha fazla zamanınızı alacaktır. Fakat bu eksikliğinin yanı sıra C#'a göre size getirileri çok daha fazla olacaktır. .NET Framework tabanlı kapalı içerisinde değişiklik yapamayacağınız classlar yerine tamamen size ait veya açık olarak sunulmuş classları projelerinize entegre edip istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.
Kısacası ;
-Eğer Performans + Güvenlik + Nerde ne kullanıldığını görmek istiyorsanız şu classlarda ne vardı bu classta ne var gibi bir dert olmadan herşeyin yönetimi elinizde olacak bir sistem oluşturmak için C/C++ ' ı tavsiye ederim.
-Eğer ki Performans sıkıntı olmaz Güvenlikte o kadar sorun değil kapalı sistem olsun ama hızlı bir şekilde projeler hazırlayayım derseniz .Net Framework tabanlı sistemler üzerinde uğraşabilirsiniz(Eğer .Net tabanlı bir yazılım dili öğrenmek isterseniz tavsiyem c# olur).
Yazınızın sonlarına doğru "ASM öğreneyim dediğim bile oluyor." diye bir cümle kullanmışsınız eğer ki zamanınız varsa tavsiyemdir kesinlikle ASM öğrenin.
NOT : Yukarıda yazmış olduklarım tamamen şahsıma ait düşüncelerdir. Başkalarına göre bu düşünceler değişebilir. Yazılım dilleri konusunda aslında bu kadar kısa açıklamalar olmaz uzun uzadıya makaleler yazılabilir. Yazmış olan üstadlar vardır. Umarım onlarıda okuma fırsatı bulabilirsiniz. İyi geceler.