bence tartışmaya gerek yok, sonucunda Messi de haklı, RebeLLi0us da haklı;
anladığım kadarıyla messi domain'in ismininde önemli olduğunu vurgulamış. Haklıda.
Örneğin benim müzik sitem, sadece müzik dinle ve online müzik dinle kelimelerinden hit alıyor. bununda en büyük sebeplerinden birtanesi, domainin içinde müzik ve dinle kelimesi olmasıdır.
Diğer taraftan bir resim sitem var. Yaklaşık günlük 7000 hiti farklı kelimelerden alıyor. sadece 500 hiti tek kelimeden geliyor... Burda da RebeLLi0us haklı...
Şimdi iki seçeneğin oluyor bu durumda;
Eğer projen tek kelimeye hitap ediyorsan mutlak surette o kelime geçen bir domain almalısın. mesela dizi sitesi yapıyorsan örneğin ; dizi izle geçen domain de daha başarılı olacaksın...
ama diğer taraftan messi arkadaşın dediği gibi genel bir projeyse, bu bir blog olabilir, benimkisi gibi bir resim sitesi olabilir... Bu durumda domain ismi önemini yitiriyor. burada önemli olan sadece senin projenin genişliği ve diğer alt sayfalarının kalitesi öne çıkıyor. yani aasdasdad.im domainini bile alsan. İçerik güzel, kaliteli ve özgünse binlerce hit alabilirsin.
Diğer bir konu pr meselesi. Gene messi arkadaşın dediği gibi pr bir sitenin gücünü gösteriyor. fakat herzaman güvenilir bir şey değil bu pr olayı...
Şöyleki;
Benim hergün içerik girdiğim ve günlük hiti 8-10 k civarında olan dmoz kayıtlı resim sitem pr 2...
Fakat geçen yıl 1 kerede 1000 küsür resim yüklediğim ve birdaha dönüp bakmadığım yabancı resim sitem pr4... (şuanda 10-15 kişi giriyor günlük)
Buradan pr nin gerçekten ana kaynak olmadığını düşünmek gerekiyor. tamam bir şekilde kaliteye göre doğru orantıda gidiyor, ama herzamanda güncel bir sonucu yansıtmıyor...
sonuç olarak konuya dönecek olursak;
domain uzantısının hiçbir önemi yok. bugün dosya yükle ve dosya upload kelimelerinde kafaya dayanmış site benim sitem. uzantısına bakacaksan com da değil, net de değil...
Önemli olan senin sitene nekadar önem verdiğin, ve sitenle nekadar ilgilendiğindir.
Googlenin com u sevdiği hep söylenir. Ama bende buna hiç inanmam... kendi sitelerimin çoğu com uzantılıdır ama diğer uzantılı sitelerimde .co .net gibi olanlarda oldukça iyi yerlerdedir.
Son söz;
Evet bence .im olanı hemen alıp kullanabilirsin. Sadece google webmasters toolsa eklemeyi ve ülke seçmeyi unutma. Daha etkili olacaktır...