Bu dediğinize hem katılıyorum, hem katılmıyorum.
Öncelikle kullanıcı dostu bir işletim sistemini bize en iyi yaşatacak şüphesiz Mac serileridir. Windows'ta bu konuda başarılı diyebiliriz.
Linux dağıtımları gönüllü kullanıcılar tarafından geliştiriliyor ve dağıtılıyor. Ticari versiyonları olsada bir çok dağıtım ücretsiz ve belli bir amaç için üretilmiş.
Dünyada'ki sunucuların bir çoğu Linux kullanıyor. Etrafındaki herşeyin altyapısı unix. Digital saat'ten, arabanızdaki fm radyonun yazılımına kadar.
Örneğin FreeBSD, Centos gibi dağıtımlar genelde sunucular için kullanılır.
Ubuntu, Linux Mint, Arch gibi dağıtımlar genelde kişisel kullanım ve geliştirme için kullanılır.
Ama Linux'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en büyük özellik açık kaynak olmasıdır ve kullanıcının o sistemi geliştirebilme ve değiştirebilme yetkisine sahip olmasıdır. Bir yazılım geliştiricinin düzgün çalışma ortamı yaratabilmesi için bir linux dağıtımı kullanması şarttır diyemeyiz ama faydalıdır.
Örneğin pyhton ile geliştirme yapacak birisinin, Linux kullanması çok daha faydalıdır ve işleri hızlandırır. Mesala makale okuyorsun, kullanacağın bir paket yada aracın kurulumu debian için anlatılmış. Yada
git kullanıyorsun, linux kullanman daha iyi olacaktır. Bunlarla ilgili windows ortamı için bilgi sayısı biraz kısıtlı ve özgür değilsin.
Linux kullanıcıları zaten ya yazılım geliştiricisidir ya da merak edip kullanmayı kurcalamayı seven insanlardır.
Şimdi bilgisayarını açıp, facebook'ta "selin çok güzel çıkmışssın" commenti gönderip, sonra twitter'da Can Yücel sözleri paylaşan, sonra indirdiği filmi izleyen biri için elbette Windows daha iyidir. Çünkü bilgisayarı kullanma amacı belli.
Birde her ne kadar bir linux dağıtımının kurulumu son derece kolay olsada ("örneğin ubuntu windows üstünde 4 kere ileri yaparak kurulabilyior, çoğu dağıtımı cd'den ve flash diskten bile çalışabiliyor hdd'ye gerek kalmadan")
özelleştirmesi ve kullanması biraz zor(aslında zor değil, yanlış ifade ettim, alışkanlıkları değiştirmek zor diyelim).
Bence hangi açıdan bakıldığı önemli bu konuya. Elbette eksi yönleri yok değil. Örneğin ben ekran kartımla Ubuntu'da sürekli sorun yaşıyorum, Ubuntu'nun şarz yönetimi son derece berbat. Telefon için işletim sistemi çıkarıyorlar, bakalım bu konuda ne yapacaklar. Sonra işlemci fan'ı bazen gereksiz şekilde çalışıyor vs.vs.
Tabi bunları çözmek mümkün. Ama biraz araştırmak, zaman ayırmak, meraklı olmak ve zevk almak gerekli.
Ubuntu'yu kurup bırakırsanız hiçbir faydasını göremezsiniz. Kurun oraya elinizle php'yi, mysql'i açın, derleyin, kapatın, compiz kurun bakın görsellik değmiş, birde kde veya gnome3 arayüzünü kullanmaya başlayın, vim editör ile tanışın bakın böyle acayip acayip baka kalın, bash script ile ilgilenmeye başlayın ki o zaman faydasını göreceksiniz ve anlayacaksınız.