Aramızda redstation lokasyonlu sunucu kiralamak isteyen ve ya kiralamış ancak idrac konusunda bilgisi olmayan arkadaşlarımız mevcut.

O arkadaşlarımıza yardım amaçlı sunucu kurulumu esnasında böyle bir kayıt alayım dedim.

Kurulum yapılan sunucu h200 raid kartına sahiptir, h700 ün arayüzü biraz farklıdır.
H700 Raid kartına giriş için console de ctrl-c yerine ctrl-r kısmı gelecektir.
H700 ile ilgilide bir kaç gün içinde konu altına resim eklemiş olurum.

Raid 0 Hakkında:İki diski biçimlendirip, tek bir disk haline getirir.
Yani toplamda 2 tane 500 GB hafızaya sahip diskimiz olduğunu varsayarsak, işlem şu şekilde gerçekleşecektir.

465 x 2 = 930 GB

Raid 0 diskleri birleştirdiğinden dolayı sunucu performansını artırır ancak,
disklerden herhangi birine zarar gelmesi durumunda veri kayıplarına yol açabilir.

Raid 1 Hakkında:İki diski biçimlendirip, tek bir disk haline getirir.
Raid 0 dan temel farkı, raid 0 iki diskin hafızasını birleştirirken, raid 1 iki diski tek bir disk boyutuna getirir. Birinci diskimiz çalışırken, ikinci diskimiz birinci diskin kaydettiği verileri işler.
Bir nevi yedekleme sistemi.

465 x 1 = 465 GB

Raid 1 diskleri tek bir disk haline getirdiğinden ( aynı anda iki yere yazma işlemi yaptığından ötürü) dolayı sunucu performansını azaltır ancak,
disklerden herhangi birine zarar gelmesi durumunda diğer disk otomatikman devreye girer.

Raid Ayarı:

Raid Bozma:
Raid ayarlarını bozduğunuzda verileriniz gidebilir, yedek almadan raid ayarlarınızı bozmayınız. Sadece işletim sistemi kurulumlarında ( formatlarda) kullanınız.

Bilgi paylaştıkça güzeldir.