"Altın her daim kazandırır" sözü inanın günümüzde geçerliliği tartışılan bir kavram oldu. Altının son derece spekülatif bir araç olduğunu son üç beş yıllık grafiğine baktığınızda açıkça anlıyorsunuz zaten. Önemli krizler baş göstermediği sürece altının yükselişine ihtiyatla yaklaşılması sanırım daha doğru olacaktır.
Bu arada eklemek istediğim bir şey var, şirketin önemli haber sağlayıcılarından birinin ekranında araştırma yazısı görmüştüm. 24 araştırma şirketinden 23'ü altında yükseliş öngörmüştü. Dudağımı büküp şaşırarak bakmıştım. Spekülasyon öyle hale gelmiş ki, herkes işin içinde. Anlayamadığımız, insanları kendi çıkarları doğrultusunda hareketlendirmeye çalışan inanılmaz odaklar var. Çoğu kez komplo teorilerine kulak asmayız ancak bazen gözümüzün içine o kadar çok giriyor ki. Lütfen sağda solda duyduğunuz söylentileri defalarca sorgulayınız. Bir haberin size ulaştığında piyasada çoktan fiyatlanabildiğini de bilmelisiniz.
Neyse konu uzar. Ali Perşembe bir kadın buluşmasında dedikoduya itibar edip kendisini arayan ve "oğlum, Ereğli yükseliyormuş, aldın mı" diyen annesinin sözüne istinaden "bu bilgi anneme de ulaştıysa gidecek neresi kaldı ki?" deyip derhal satış planı yapmaya başlamıştı. Her taraf spekülasyon dolu. Her taraf haber. Çoğu işe yaramaz, çoğu sadece kalabalık ve taraflı.
Şeytan Sofrası isimli bir kitap çıkmıştı Scala'dan, yazarı Edward Chancellor. İnsanların fiyatlama güdülerini ve balonları harikulade anlatmıştı. Bir lale soğanı nasıl olur da Amsterdam'ım göbeğinde bir ev fiyatına satılabilir? İnsanlar yatırım yaparken daima çeevresine bakıp bilgi ve dedikodu arar. Maalesef bunlar da çevremizde bolca mevcut.
Halbuki biraz grafiğe bakmayı öğrensek para kazanacağız. Ne olacağı değil, ne olduğu çok daha önemlidir aslında.
Bir kaç kelime ekleyim dedim, nerelere gittim.
aslında doğru söledin 2 mizinde dediği gibi

işte kulakdan duyma laflarla insan hareket ediyor tv ye çıkan yorumculara bakarak hareket ediyolar tmm bundan yaklaşık 1 yıl öncesine kdar az buçuk doğru söliye biliyolardı ama artık yorumcular bile lastikli konuşuyor çıka bilirde düşe bilirde ondan sonra işte ben çıkcakdı yada düşcekdi demiştim diyor lar

büsürü şey ha altın dediğim gibi 90-100 arasında seyredicek gidişat görüşüm bu ama sağı solu belli değilki beklentinni tam dışındada bişi ola bilmekde 100 e kdar çıkma ihtimali yüksek ama 90 ı da görme ihtimali war ama düşük bi ihtimal altın her zaman güvendir neden diyceksin yarınıızın ne olucağını bilmiyoruz bi savaşa girsek türkiyenin hali harap olsa o an para geçmez ama altın geçer ben altının herzaman bu yönünü düşündüm ya savaş çıkarsa ozman ne olucak altın gerekicek en kolay şey bilmiyorum ben hem para kazanmayı hemde bu yanını düşünüdm bana göre yanlış bir düşünce değil gayet yerinde bir düşünce

ve birde grafik flan bilmiyorum artık boş misal çıkıyor gibi görünüyor dışarıda biri birine bi laf atıyor hop altın bi anda düşüyor veya altın düşüyor görünüyor türkiye suriyeye 2 top atışı yapıyor altın çıkıyor bu tür olaylarda altına iyi bak iniş çıkışların olduğunu görüceksin hemde güzel iniş çıkışlar olmakda düşünya amerika bi açıklama yapıcak artık millet altın inermi çıkarmı diye düşünmekde

onu bunu bilmem de kendi rezervlerimizi çıakrtmadıkdan sonra herşey boş