İnternette gelişememe nedenimiz aslında lisan ile alakalı bir durum. İngilizcenin yeteri kadar kullanılamıyor olması insanların bu konuda yeteri kadar bilgiye ulaşamamsı anlamına geliyor. R10 webmasterlar için bir site olmasına karşın mesela burda sorduğunuz soruya cevap olarak size bişe satmaya çalışan insanlarla karşılaşıyorsunuz. Aslında bu konuda yeteri kadar makale yazılmıyor malesef. Burda profesyonel webmasterlar arkalarından gelenlere temel eğitimleri sağlaması lazım. Ancak çok ilginç bir olay aklıma geldi r10 üyeliklerini açtığı zaman pek çok eski kullanıcı üyeliklerin açılmasını istemiyorlardı sorun çok basitti rekabet hatta bir üye yeni üyeler gelirse taş yiceklerini bile idda edenler vardı amaç ve düşünce çok basit ben bileyim benden başkası bilmesin mantığı tek adam olayım düşüncesi

Ben linux ile ilgileniyorum mesela kurulumlarda hiç bir türk webmasterin makalesini göremedim hep yabancıların youtube yükledikleri videolardan yola çıkarak yaptım hatta squid server kurulum ve yapılandırmasını bile bir alman sitesinden görüp öğrendim. Ama benim bilgisayar konusunda tecrübeli insanım bunu öğretmek için para istemekte

Bence biz bu işleri paraya dökmekteyiz

Onedenle herkez dosya paylaşımından medet ummaktalar

İnternet fikrinde birde biri bir iş yaptı herkez o işi yapıyor birde aynısını yapıyor kopyası doğal olarakta google yahoo yandex paltalk faceebook bizden çıkmıyor

Birde sistemi yönlendirecek ve mali anlamda hiç bir bağımlılığı olmayan internet ehil adamlarımız yok yağni sitemimimizi ayakta tutacak fikirlerle ve geliştirdiği sistemlerle yazılımlarla

Mesela asla türk internet düyasından wordpress smf joomla mybb ve phpbb gibi scripts yazanlar çıkmicak yada bunları insanlığın hizmetine sunan olmicak çünkü bizim insanımızın gözü aç gözü paraya doymaz

Benim öyle bir yeteneğim olsaydı wordpress gibi bir yazılım yapardım ve dünyanın hizmetine sunardım.

Mesela bizim çifçimiz tamamen çıkarcı düşünceyle soğan eğer o sene çok pahallı gittiyse birdahaki sene soğan eker sonra soğandan eğer yüksek fiyat alamazsa gider tüm malını denize döken bir mantaliteye sahip bir halk yağni biz millet ve toplum olarak hala gelişmekteyiz o nedenle öyle büyük projeler malesef bizden çıkmicak

Bir yorumcunun sosyal medyada yazmış olduğu yorumu şöyle ; Avrupa mantalite ve kültürel anlamda Türkiyeden 300 yıl ileride.

Tabiki porcshe mercedes-benz bmw airbus jumbo toyota Linux windows apple üreten bir toplumdan tabiki güçlü projeler bulacağız arkadaşlar

Bu bizim sahip olacağımız bir şey değil keşke olsa toplumu bu şekilde eğitmekle alakalı

Alıntı
parasız olmaz bu işler,olayı Türk milletine bağlamakta saçma, o kadar kişi yaptı proje kazandı para kazandık vs demek ki arz talep meselesi

interneti 2 ay ödeme ttnete deki biz insanlara faydalı iş yapıyoruz bizden para alma ne diyecekler.

geçiniz efendim silikon vadisi değil burası milyon dolar yatırım yapsınlar.

19 20 yaşında bende böyle düşünürdüm aman faydalı olsun para olmasın para herşey mi.

evet para her şey, boşa hayal kurmayın, internette niteliğiniz yoksa yani işiniz bu değilse hiç boşa uğraşmayın yedirmezler size.

wordpress kurun zengin olma hayali ile yaşayın, umut fakirin ekmeği.
Sizede birileri öğretmeseydi sizde öğrenemicektiniz. Evrensel bilimler acaba bir kuşak önceki bir kuşak sonrakine hesap sormuşmu tekerleği bulan insan ya kendi çıkarları için tekerleği insanlığın amacına sumasaydı hala yürüyerek seyhat edecektik.

Para her zaman önemli ama bakın pek çok büyük kuruluş para dışında sosyal projeler yapmakta kimi zevkine göre köyüne cami şehrine okul yada senfoni orkestrası kurmakta siz şimdi herşeyi paraya bağlarsanız peki sizden bu hizmeti kim satın alacak

Olayın mahiyeti anlamında bakarsak eğer araba yapar satışa sunarsanız o arabayı kullanım birikimine ve maddiyatına toplumunuzu ulaştırmanız gerek değilmi eğer herşeyi kendinize saklarsanız peki toplum nasıl hareket edecek

Son olarak Türk internet dünyası istesede istemesede küçük olsun benim olsun mantığından sıyrılmak zorunda kalacak

Burda büyüklere görev düşmekte hadin toplumu aydınlatın bu güç var birikim yüksek ne gerekiyor işe başlamak

Bu yıl varın İsviçrede kayak yapmayın toplum için çalışın adınız yüzyıllarca duyulsun.Yada duyulmasın bir kaç şakşakçının alkışı ile gururlanın karar sizin.