Forumda domain appraisals yani değer biçme hizmeti veren siteleri gördüm ve bu sitelerde elimdeki domainlerle ilgili değer biçmesi için araştırma yaptım. Benim daha değerli gördüğüm ttnetsatisnoktasi.com domaini birçok domainden daha değersiz gözüktü. Tabii ki olayın iç yüzünü araştırınca appraisals yani değer biçme tekniklerinin farklı olduğunu anlamış oldum. Belli kriterlere göre değer biçiyor bu siteler ve satmak istiyorum dediğinizde ise ücretli olarak üye olmanız gerekiyor. Elbette domain satışı için başka siteler var ancak değerleme siteleri sadece ücretli üye olduğunuzda satışı için başvurmanıza izin veriyor ve zaten bu hizmetten de komisyon alıyor.
Kelime anlamı ‘domaine değer biçme’ olan domain appraisals, özellikle yurtdışında domain satımları öncesi profesyonel bir şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bir domaine fiyat biçerken bazı kıstalar olduğunu gördüm ve sizinle de paylaşmak istedim.
1) Domainin karakter sayısı.
Domain ne kadar az karakterli ise o kadar değerlidir.
2 karakterliler 3 karakterlilerden, 3 karakterliler de 4 karakterlilerden daha değerlidir. Harflere veya kelimenin sahip olduğu anlama göre değişebilir ancak genel kural, az karakterli domainlerin daha kıymetli olduğunu gösterir.
Örneğin 3 harfli USA.COM , 2 harfli olan 38.COM'dan daha değerlidir.
Çünkü bir tarafta Amerika Birleşik Devletleri var, diğer tarafta ise Kayseri
2) Domainin uzantısı
Tüm dünyadaki domain piyasasının ortak anlayışına göre genel domain uzantısı şöyledir: com > net > org >biz / info > us
Bu da genel bir değerlendirmedir çünkü eğer anlamlı bir ifade ortaya çıktığında, o domain de daha değerli olacaktır. galatasarayliyiz.biz uzun da olsa, bir anlamı olmasından dolayı bir çok domainden daha değerlidir. Aynı şekilde otob.us domaini sizdeyse, bu domain birçok projede kullanılacağı için otobus.org domaininden daha değerli olacaktır.
3) Domainin jenerik olup olmadığı da değerini etkiler. Akılda kalıcı olan domainler herkese hitap ettiği için daha değerlidir. Ancak, jeneriklik konusu da sürekli tartışılmaktadır. Acaba bir domaine jenerik diyebilmek için ne gibi şartlar var diye araştırma yaptığımda da aşağıdaki sonuçları elde ettim.
- Çekim eki alan kelime jenerik değildir. Halı jenerik, halılar jenerik değildir.
- Yapım eki alıp, başka bir kelime haline gelmişse jeneriktir. Oyun, oyuncu gibi.
- Dilde konuşma ve yazma hayatımıza köklü şekilde yerleşen kelime grubu jeneriktir. selpakmendil, cep telefonu, lcdtv jeneriktir.
- Ama yine de jenerik mi değil mi diye merak ettiğiniz kelimeler için Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakabilirsiniz.
Tüm bunlarla birlikte şu gerçeği de unutmamamız gerekiyor, binlerce Türkçe jenerik domain uzantıları halen boş duruyor. Bunun sebebi kullanım alanının darlığı nedeniyle proje potansiyelinin ya olmaması, ya da düşük olması.
Öte yandan, jenerik domain tanımına uymasa da jenerik olarak görülen ve çok kıymetlenmiş domainlerin olduğunu da gözönünde bulundurunca, bu jenerik, şu jenerik değil diye ahkam kesmenin de pek doğru olmadığını söylemek gerekiyor.
-Ayrıca, jenerik domain ifadesinin uzantıdan bağımsız olduğunu da hatırlatmak gerekir. oyun.us , oyun.cn de jeneriktir. Uzantı önemlidir ama proje büyükse, uzantının çok da bir önemi kalmamaktadır.
- Domainin anahtar kelime olması, yaşı, page rank değeri, backlink sayısı, alexa değeri domain değerini etkileyen unsurlardır. Jenerik olmasa bile bu özelliklerinden dolayı birçok domain çok yüksek fiyatlarla satılmaktadır.
Domain değerleme ile site değerlemenin aynı şey olmadığını belirterek, yazımızın sonuna gelmiş olalım. Günlük çok sayıda ziyaretçi alan bir site de değerlidir ama bu değer domainin kendisinden değil, siteden kaynaklanmaktadır. Bizim beğenmediğimiz domaini, başkası beğenebilir veya başkası için değerli olabilir.
Domain yatırımcıları için bu yazının fayda sağlaması temennilerimle...