Madem böyle bir konu açtınız bende bununla ilgili deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim.
Geçen sene Amwayin çok lüx bir otelde yapılan bir grup toplantısına davet edildim. Beni davet eden kişi ise devlete önemli hizmetleri olmuş ve emekliye ayrılmış üst düzey bir bürokrattı. Tabi toplantıya giderken Amway olduğunu bilmiyorsunuz. Toplantıya girene kadar düzgün bir bilgi de alamıyorsunuz. Neyse konuyu uzatmayayım, görünüşe göre insanlar çıkıp deneyimlerini ve nasıl para kazandıklarını anlatıyorlar. İlk başta atmosfer sizi büyülüyor. Çünkü oraya gelen herkesin para kazanma hırsı var.
Toplantının bir noktasında çıkan konuşmacılardan birinin şu lafı dikkatimi çekti
"Sistemi tanır tanımaz 2 şirketimi birden kapattım" demesi oldu. kendi kendime bir insan aktif olarak çalışan 2 şirketini birden (sonuçta çevrilen bir çark var) neden kapatır diye sordum. neyse toplantı bitti ertesi gün yapılacak üyelik toplantısına katılmak için sözleştik.
eve geldikten sonra bir araştırma yaptım. Sonuç hüsran (google a sormanız yeterli) Amerikada resmileştirilmiş araştırmalar neticesinde konuşmacılar 3. sınıf aktör kendilerine öğretilenleri anlatıyorlar. (yanlış anlaşılmasın Türkiye'de benim katıldığım toplantıdaki insanlar da öyleydi demiyorum.) ve yapılan eğitimlerle herkes sisteme inanıyor. Bunu kendi ağızları ile ifade edebiliyorlar. (aylık 9000 TL emekli maaşı olan üst düzey bürokratın ifadesi, ben inanıyorum) Bu bana göre bir beyin yıkanmışlığı.
Size empoze edilen şey sisteme gir ve on arkadaşını üye yap, alt üyelerin olsun her üye olanda 10 kişi getirsin, buraya kadar problem yok herkes bunu yapabilir. Ama unutulan şu bu sistemin alt dişlilerinde mutlaka ürün satması gereken insanlar olacak. Sizin veya arkadaşlarınızın getirdiği birileri mutlaka birşeyler satacak. (denli olarak satılan eğitim cd leri ve kitaplardan bahsetmiyorum.) Örnek olarak şunu söyleyebilirim 500 gr balsamik sirke 50 TL fiyat, hanginiz alırsınız bu sirkeyi....
Belki siz para kazanacaksınız ama aşağılarda biri belki eşinden ayrılacak, belki evini satacak , belki kredi kartlarına milyarlarca lira borç yapacak... bu örnekler çoğaltılabilir.
Yazdığım yazıyı kimse üstüne alınmasın arkadaşlar bu tamamen benim kendi yorumumdur. Tartışma boyutu açmaya veya birilerinin kazançlarını engellemeye niyetim yok. Dediğim gibi sadece kendi yorumum bu gerisi size kalmış...