Arkadaşlar üniversite ögrencisiyim. Eşyalı bir apartman dairesi kiralamayı düşünüyorum. Bu konuda hiç tecrübem yok. İnternetten bir daire buldum. Bu daireyi kiralamayı düşünüyorum. Bu konuda tecrübeli Abilerimden , kardeşlerimden dikkat etmem gereken hususları rica ediyorum. Teşekkürler.
Selamlar Sevgili Adaşım.
-Kiralayacağın evin emlakçıdan mı sahibinden mi olduğuna dikkat et.
-Eski kiracıya ait "borcu yoktur" kağıdının olup olmamasını sor elektrik ve su gibi faturalar konusunda.
- Aidat borcu bulunup bulunmadığını sorgula ve aidat borçlarını ödemeyeceğini, sadece kendi oturduğun döneme ait aylık aidatları ödeyeceğini kira kontratında belirt.
- Evin boyalı olup olmadığına, tadilat gerektirip gerektirmediğine iyi bak. Eskimiş ve çalışmayan musluklar, bozuk doğal gaz sistemi, çalışmayan prizler ve yanmayan ampüller hep senin için ızdıraptır.
- Pencere ve kapıların durumunu ev sahibi ile kontrol et, eski tip ahşap kapı pencere varsa evde o evden hayır gelmez, donarsın soğuktan. Tadilat masrafını ev sahibi karşılayacaksa veya kiradan düşeriz sen yaptırırsın derse, bunu mutlaka kira sözleşmesine ekle. Camlara macun çekilip, marangoz ufak bir bakım yapıyor. 200-250 TL masraf olur ama soğuk problemi biter.
- Evin katı ve yönü de önemlidir. Güneye bakması avantaj olmakla birlikte, en alt ve en üst katlar pek tercih edilmemelidir. Mümkünse ara katlardan ev bak kendine. Isınma sorununa katkısı olur hem
- Kira ödemeleri konusu önemlidir. Örneğin kira ödemelerini Her ayın 1'inde yapacaksan, sözleşmenize her ayın en geç 6'sına kadar yazmalısın. Olası bir aksilikte adamı haklı konuma düşürme.
-Sana tahliye sözleşmesi imzalatmaya kalkarsa imzalama. Herhangi bir şekilde daha yağlı müşteri bulduğu anda kapının önüne koyar seni imzalarsan.
- Sözleşmeyi 2 tane yapın. Birisi sende birisi onda kalsın.
- Evi tutarken eşyaların durumunu ve adedini sözleşmeye yazın detaylıca.
1 adet televizyon
2 adet sağlam kanepe
3 adet boyası deforme olmuş sandalye
1 adet çamaşır makinesi
1 adet bozuk bulaşık makinesi
gibi...
Evi teslim etme koşullarında da dikkatli ol.
Evi boşaltacağını en az 15 gün öncesinden belirteceğin maddesini eklet, o 1 ay isteyecektir

Yıllık faizde %15 hakkı var. Sen Enflasyon oranında artış olarak eklet onu. Faiş fiyat artışı yaşama.
Yaz aylarında ev için kira ödeyip ödemeyeceğine şimdiden karar vermelisin. Seneye tekrar ev aramak istemiyorsan ve okul bitene kadar orada kalırım diyorsan sözleşmeni 4 yıllık yap ve yaz aylarında da amcaya para ödeyeceğini, o yüzden biraz kirada indirim yapmasını istediğini dile getir
Biraz ağlaman lazım ev sahibine yoksa kirada indirim yapmazlar
Arada emlakçı varsa emlakçıyı sıkıştırmalısın. benden en fazla 50 kağıt komisyon çalışır abi bi ayar verirsin değil mi sen diye.