Simdi durum su Dostum : Türkiye piyasasi icin konusursak, ülke capinda ilk basta 3000 adet reklamveren (bunlar a da tüketici de , reklam satin aliyorlar üründe reklam üniteleri) ve 1000 adet yayinci (adsense kullananlar / üreticiler) var. Bu durum grafikte A noktasi olarak düsün, ve fiyat ta p1 yani yayincilar yüksek tatminkar bir para kazaniyor..

Iste bu noktada 3000 birim reklam almak isteyen ancak 1000 adet satan varsa , üreticiler adsensciler piyasaya daha cok girmeye basliyorlar , buda bizde parayi gören site acip adsense basvuruyor anlaminda.ortaya bu yüksek fiyati görüp , gelenlerden dolayi 6000 birimlik ürün arzi cikiyor..yani adsensciler 6000 birim reklami servis etmeye hazir hale geliyor tüm ülkede..A° noktasi.

Ama gel geleim sadece 3000 lik reklam tüketimi var (talep) 6000 adet te mal var ortada.o zaman piyasa ekonomisi geregi mal > talepten cok oldugu icin , rekabet geregi fiyat düsüsleri basliyor.Cünkü yukardada yazdigi gibi iktisat teorisi söylüyor bunu, firmalarin yani adsenscilerin rekabetinden dolayi..önceleri tik basi 0,20 a razi olan yayincilar simdi , 0,05 bile olsa olur diyorlar..buda grafikte p2 fiyati.

Bu seferde 0,05 fiyatini gören tüketiciler , 3000 adet lik taleplerini bu fiyattan 10.000 e cikariyorlar nasilsa ucuz diye.. (B° noktasi) .ama 10.000 adet saglayici yok , 6000 tane var bu sefer fiyat yükselcek 0,10 a cikacak ..

iste bu is böyle böyle bir birine yaklasa yaklasa , ortada hem alanin hem satanin razi oldugu , bir dengeye ulasacak.Bu nokta nin E harfi ile (= Equilibrium = denge ) gösterilmesinin sebebi de bu..

Dahada özetle ülkemizde reklamvermek isteyenlerden (ve raklamin miktarindan) cok daha fazla, site sahibi bu reklami yayinlamak icin sirada bekleyen yayinci var..Kimsede ben o fiyati kabul etmem yayinlamam demedigi icin, her yeni giren kisi ile ortalama fiyatimiz biraz daha düsüyor (piyasaya ayni oranda reklam veren / reklam girmedigi icin)..

Arada ufak tefek hata yapmis olabilirim ama genel mantik bu sekilde inan bana.. Sunuda ekleyim adwords ve adsense yayinlanmasinda her bir reklamcik icin kücük bir acik artirma / acik eksiltme ihalesi algoritmada hesaplaniyor.bunu okumustum..