Bugünlerde herkes Mersin’e giderken ben tersine gidiyorum ya hadi hayırlısı. Bu yazımda domain yaşının Seo için sanıldığı kadar önemli olmadığını anlatmaya çalışacağım.

Şöyle bir piyasayı yokladığınızda arama motorlarının yıllanmış domainleri daha fazla önemsediği düşüncesinin hakim olduğunu göreceksiniz. Fakat domain bir şarap değildir ki yıllanınca güzelleşsin. Şarabı yıllandırınca tadı güzelleşir. Domaini yıllandırınca ise boşu boşuna sürekli yenileme ücreti ödersiniz.

Peki bu düşünce nereden geliyor? Daha önce yazmış olduğum Yeni Başlayanlar İçin Seo Nedir? başlıklı yazımda, arama motorlarının web sitelerinde aradığı önemli kriterleri gizli tuttuğunu, nedeninin ise bu şartların web sitelerinde doğal yollardan oluşmasını beklediğini söylemiştim.

İnsanlar bu kriterleri keşfedebilmek adına arama motoru gibi düşünmeye başladıklarında, yeni domainlerin spama daha yatkın olduğu, eski domainlerin ise daha az spam yapabileceği fikri ortaya çıktı. Fakat ben bu fikre kesinlikle katılmıyorum. Sonuçda ben spam yapmıyorsam neden domainim yeni diye sorun yaşayayım ki? Yeni açılan siteler kısa sürede kaliteyi yakalayabileceği gibi yıllandırılmış domainlerde bir kaç sene nadasa bırakıldıktan sonra spama bulaşabilir.

“Peki bu işin aslı nedir?” diye soracak olursanız güzel bir örnek ile hemen açıklayayım…

Herhangi bir yerde bir dükkan kiralayıp bir sene boyunca boş tuttuğunuzu düşünün. Bir sene sonra dükkanın içini doldurup iş yapmaya başladığınızda, o dükkan müşterileriniz için yeni bir dükkandır. Sadece yolu düşen alışveriş yapar. Yaptığınız hizmete göre memnun kalır veya kalmaz.

Birde başka bir yerden dükkan kiralayıp bir sene boyunca işlettiğinizi, yolu düşen müşterilerin sizden alışveriş yaptığını ve hizmetinizden memnun kaldıklarını düşünün. Hizmetinizden memnun kalan müşteriler sizin dükkanınızdan tekrar tekrar alışveriş yapacağı gibi tanıtıklarına tavsiye ederek yeni müşteriler kazanmanızı sağlayacaktır.

Örneğimizi konumuza uyarlamak gerekirse domain dükkan, işlettiğimiz ise sitedir. İşte bu yüzden domainin yaşı değil sitenin veya sayfanın yaşı önemlidir. Kaliteli hizmet veren her site ne kadar yıllanırsa o kadar sadık ziyaretçiye sahip olur ve tavsiye edilesi bir site halini alır.
Kısacası domaini alıp kuru kuruya yıllandırmak boşunadır. Zaman içinde bu domaine site kurup, içerik ve bir takım seo çalışmaları ile besleyerek yıllandırmak gerekir.

Ayrıca son olarak belirtmekte yarar var. Sitenin veya sayfanın yaşı whois bilgilerine göre değil Google’ın ilk index aldığı tarihe göre belirlenir.

Kaynak: Domain Yaşının Seo İçin Önemi