Konuya objektif olarak bakarak yorum yapıyorum.
1. Müşteri 3 yıl bile aylık ödese ve 1 ay ödemesini yapmasa herşeyinin silinmesi gayet normal bir durumdur çünkü otomasyon denen bir sistem mevcut. Eğer otomasyon olmasa, kimse binlerce müşteriyi binlerce siteyi takip edemez. Hizmet iptal edildiyse yedeklerinin silinmiş olması da normal bir durumdur.
2. Bildirimleri/konuyu okuduğum kadarıyla müşterinin biraz sorumsuzluğuna denk gelmiş. 10. ay ödemesi yapılmamış, WHMCS 11. ay faturası da oluşturmuş ve otomatik olarak hesap silinince müşteri mağdur duruma düşmüş, ama müşterinin sorun yaşamasının sebebi ödemeyi aksatması gibi görünüyor. Muhtemelen siteler kapanınca girip silinmiş hizmetin faturasını ödemiştir. Belirttiğim gibi bu son derece normal bir durum, otomasyon sistemlerine her ay lisans parası ödenmesinin sebebi hizmetleri manuel takip etmemektir ki manuel takip etmeye kalkılsa bu çok mümkün olmaz, sadece hizmet takibi için 1-2 personel çalışması gerekir.
Şahin Bey bence yedekle ilgili yazarken, hesap silindiği için yedeklerin de silindiğini ve bu konuda bir garanti vermediklerini söyledi, yani ben öyle anladım. Yani mantıklı olan bu değil mi, ödeme yüzünden iptal olmuş/silinmiş hizmetlerin yedeğini de saklayacak olsak kimse buna disk yetiştiremez.
Benim anladığım durum bundan ibaret, ne konu sahibini ne de başkasını gücendirmek istemem. Tamamen objektif bir yorum yapmaya çalıştım.