Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Uygulamada iç yüzdeyle %18 Kdv hesaplayıp ödeyenler de, hizmet ihracatı kapsamında %0 KDV ile fatura kesen de var. Daha önceki vergi konusuna yazmıştım ama buraya KDV özelinde biraz daha geniş bir açıklama yapayım:
Öncelikle Hizmet ihracatından yararlanmak için dört şart aranmaktadır:
1) Hizmet Türkiyede yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
Evet, Türkiyede Google Ireland LTD nin ofisi bulunmamaktadır .
2) Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir.
Faturalar yurtdışındaki müşteriye kesilmektedir
3) Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiyeye getirilmelidir.
Googledan ödeme çek olarak alınabilmektedir. TL olarak EFT ödemesi alanlar bu kurala uymamaktadırlar.
4) Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.
Burası en çetrefilli konu. Bizim verdiğimiz hizmet web sitesi yayını mı yoksa reklamcılık hizmeti mi? Biz hizmeti web sitemize giren kullanıcılara mı vermiş sayılırız yoksa bize reklam veren müşteriye mi? Kanaatim şudur ki ücretsiz dağıtılan bir gazeteye seri ilan verdiğimde gazete bana ilanımı yayma hizmeti verir, gazetesini ücretsiz dağıttığı kişilerden para kazanmaz, parayı benden kazanır dolaysıyla müşterisi ve işi bu anlamda benimdir. Aynen bunun gibi web siteleri Google özelinde müşterileri hiç tanımadan reklam alanlarını Google şirketine vermektedir, bu anlamda müşterisi Googledır, Hizmetten yararlanan da yurtdışındaki müşteridir.
Konu ile ilgili Maliye den özelge istenebilir fakat bu bağlayıcılık kazandırır, artı olarak durumu tam anlayamayabilirler. Prosedürlere uygun davrandığınızda almadığınız KDV yi ödememeniz de normal görünüyor ki Gümrük Birliği anlaşmasına binaen KDV müşteri tarafından müşterinin yerinde ödenir gibi durumlara istinaden Google KDV yi bize ödemiyor. Bu da olayın diğer bir tarafı...