Gerçekten uzun süredir bilgi vermek istediğim bir konuydu. Bu türde o kadar çok insanla karşılaştım ki sadece benim karşılaştığım insan profili değildir diye düşündüm. Yani hepsi bana denk gelmiyordur dedim. Eminim bu sektörden ekmeğini kazanan herkesin başına gelmiştir.
Kurnaz Ortakçılar Kimdir, nedir, bizden ne isterler?
Kurnaz Ortakçılardan burada “KO” olarak bahsedeceğiz. KO’ lar, bilişim sektöründe üretken rol oynayan, yazılım, programlama, tasarım vs.. alanlarda aktif olan elinden hiç bir iş kurtulmayan, tabiri caiz ise tuttuğunu koparan kişilerin başına musallat olan, onları türlü vaadlerle kandırmaya çalışan kişilere verilen ortak addır.
KO' ların amacı; kafalarındaki projeleri çeşitli boş vaadlerle ortaklık karşılığında ücretsiz yaptırabilecekleri birilerini bulmaktır.
Şimdi sizlere KO’ lar hakkında bir kaç bilgi verip, onları nasıl tanıyabileceğiniz, gerçek yatırımcılardan nasıl ayırıp gerekli önlemlerinizi alabileceğiniz konusunda bir takım bilgiler vereceğim.
Tanıma Yolları
KO’lar “genellikle” sizinle bir kurumsal web sitesi, küçük çaplı bir cari hesap programı, bir web sitesinin mobil uygulaması veya bir web sitesinin ek modülü gibi 200 – 300 liralık işlerde tanışırlar.
Onların sizi seçmeleri için en önemli kriter kendilerinden almış olduğunuz işi layıkı ile yerine getirmiş veya getirecek olmanızdır.
KO’ lar kafalarındaki işten bahsetme konusunda oldukça sabırsızdırlar. Ya 2. ya da 3. Görüşmenizde işi size anlatacaklardır fakat ilk bahsettiklerinde “Ya! kardeşim kafamda bir proje var da hele şu bizim iş bir bitsinde sana ondan bahsedeceğim” şeklinde bir ön hazırlık yaparlar.
Anlatacakları güne kadar yüzlerce ütopik vaadde bulunurlar. Anlattıktan sonrada bulunurlar Hatta bu vaadlerin sayısı ve hayal gücü zorlayıcılığı o günden sonra periyodik olarak büyür.
İşte o gün geldiğinde A’dan Z’ye size projeye anlatırlar diyeceğim ama anlatamazlar. Zira projeleri o kadar büyük o kadar değerlidir o kadar unique’tir ki size bir iki proje gösterip “ahanda bunlar gibi olacak” deyip sizin proje hakkındaki fikirlerinizin ne olduğunu sorarlar. Zaten bu projeler arasında bana şimdiye kadar anlatılan en sıra dışı proje gittigidiyor.com’ un logosu kırmızı olanıydı. Ha hakkını yemeyeyim bir tanede hepsiburada.com’un masaüstünde çalışanı vardı.
KO’lara asla projenin iş yapmayacağı yönünde fikir beyan edemezsiniz çünkü alacağınız cevap “Kaynım aynı projenin benzerini yaptı. Adam işe yaya gidiyordu şimdi altına 3 tane range çekti” olacaktır. Boşuna uğraşmayın. Projeyi övün.
KO’lar projeyi anlattıkları gün, asla paradan bahsetmezler. İşin masrafına, sizin ihtiyaçlarınıza hiç deyinmezler. KO’lar için siz; havadaki tek hücreli canlılarla beslenen yaşam formlarısınızdır. Bir şekilde bir yolunu bulup soramazsınız ama bunun için ne kadar ödeyeceğini ya da sorabileceğiniz şekli ile en kötü ihtimalle projeyi yazdığınız süre içerisinde ki ihtiyaçlarınızın nasıl karşılanacağını sorduğunuz anda alacağınız cevap %99,99 ihtimalle sadece “Para işi kolay, sen onu hiç düşünme” olacaktır. Sonradan anlayacaksınız ki “para işi kolay” demek “proje bitince çok zengin olacağız” anlamına gelmektedir.
O anki konuşma neticesinde maddi problemi çözdüğünüzü düşünerek projenin reklam bütçesinin KO tarafından karşılanıp karşılanmayacağını sorduğunuz anda alacağınız belkide en net cevap bu soruya gelecektir. O da “Tabiki reklam yapacağız ama önce senin projeyi bitirmen gerek” olacaktır.
Evet ya da Hayır süreci
Şimdi KO’ ların en belirgin ortak özelliklerinden bahsettik. Dilerseniz KO’ lara evet ya da hayır dediğimizde varacağımız muhtemel noktalara deyinelim.
KO’ ya evet dediğimiz anda iş hayatımızın en sancılı süreçlerinden bir tanesine balıklama daldık demektir. Diğer sancılı süreçlere baktığınızda yine bir KO ile karşılaşmış olma ihtimalinizde muhtemeldir. KO’lar yapılan işleri öyle beğenmezler ki o para karşılığı aldığınız işlerin simetri hastalarını mumla ararsınız.
Siz maddi kaynaksız ilerlerken KO’ların kafasında ki en büyük fikir, projenin geç bitmesi gerekmesidir. Çünkü olurda es kaza proje biterse o noktada artık sizin göreviniz bitecek ve vaad ettiklerini karşılama noktasında KO’ nun görevleri başlayacaktır. İşte bu nedenden ötürüdür ki içinde onlarca modül barındıran o proje, menünün arkaplan rengi mavi değilde açık mavi oldu diye bitmemiş olacak, ön görüşme yapılan tedarikçilerin hepsi” o menünün arkaplan rengi mavi değil. Biz bu siteye ürünümüzü koydurmayız“ diyecekler ya da bir cari hesap programını almak isteyen müşteri butona tıklanınca loading.. yazmıyor diye KO’ ya hakarete varan kelimeler kullanıp orayı terkedecek.
KO’ lar o proje için hiç bir zaman bir pazarlama ekibi kuramayacak ve bir reklam bütçesi ayıramayacakları için asla o proje onların gözünde tamamlanmış olmayacaktır. Böylelikle bir projeniz daha atıl projeler klasörünüzde yer almış olacak.
Korkmayın, üzülmeyin. Tüm umutlarınız tükendiği an yeniden doğduğunuz andır. O nedenle ne kaybettiğiniz zamana ne de KO ile tanıştığınız güne lanet okuyun. O gün KO’ dan kurtulduğunuz için en mutlu olmanız gereken gündür. Merak etmeyin! Aramayacak, sormayacak. O bisiklet isteyen hevesli çocuk modundan çoktan çıktı.
Reddedersek ne olur?
Diyelim ki KO’ yu reddetttiniz. Yani size proje ilk anlatıldığında ben bu işe giremem kusura bakmayın dediniz. Şimdi burada karşılaşacağınız 2 önemli nokta var. Birincisi o sırada elinizde bulunan KO ile tanışmanıza vesile olan KO’ nun asıl işinin ödemesi. Bunu alamama veya geç alma ihtimaliniz yüksek. Çünkü size küsecek. Bir dargınlık süreci başlayacak. Korkmayın umursamayın. Zira bunun sizin için kayıp değil kazanç olacağına emin olun.
Bir diğer varılacak nokta ise aradan haftalar, aylar geçtikten sonra bir sabah telefonunuzun çalması ve karşınızda ki kişinin KO olup size “Benim sana anlattığım projeyi yapmışlar. Sen mi yaptın?” diye sorması ki polemiğe girmeyip direkt whois den domain sahibinin telefon numarasını vermenizi öneririm.
Nasıl Korunuruz?
Şimdi nasıl korunuruz ondan bahsedeceğim. Bu KO ‘ lar yüzünden 8 atıl projesi olan birisi olarak ki bir iki tanesine 8 – 9 ay gibi bir süre çalıştığımı söyleyebilirim. Bunlardan kurtulmanın sadece bir yolunu bulabildim. Projeye girerek veya projeyi reddederek yukarıda yazdıklarımdan daha iyi bir noktaya varmanız neredeyse imkansız. Tek yolu; “süper proje. Girelim birlikte” deyip ardından “projeye başlıyorum” diyerek ödeme istemeniz. 2 yıldır KO’lardan bu şekilde korunuyorum. En son 2 hafta önce yine bir KO’ nun ağına düştüm ve kendisinden işe başlamadan hemen önce 500TL ödeme istedim. Bana 15 liralık scriptlerden bahsetti ve telefonu kapattı. Daha haber alamadım kendisinden.
Gerçekten bunlarla çok zaman kaybettim. Yalnız dikkat edip KO ile gerçek yatırımcıyı birbirinden iyi ayırmak lazım. Onlarıda birbirinden ayıran en belirgin özellik KO’ lar için sizin fikirlerinizin sizin projelerinizin bir önemi yoktur. Önce KO’ nun kafasında ki fikir hayata geçmelidir. Gerçek yatırımcı ise sizin projelerinizide dinler, üzerinde düşünür. İyi fikirse üzerine gider . Projeye girer veya girmez ama fikrinize değer verdiğini üzerinde düşündüğünü size hissettirir.