Merhaba,
Uzun zamandır EMD güncellemesinden kurtulmanın en sağlıklı yöntemini aramaktayım. Yaptığım çalışmalar bazen sonuç verdi ama en sağlıklı sonucu aşağıda anlatacağım çalışma ile aldım. Şahsi olarak çalışma alanım oyun sektörü dolayısıyla anahtar kelime ile uyuşan çokca elimde domain var. Aralarında filtreye takılan da oldu takılmayanda 2. bir güncelleme olma ihtimaline karşı biraz hazırlık yapmak gerekiyordu. Yaptığım tüm sitelerimde kesin sonuç aldım ve işe yaradı.
Yapılacak çalışmamız 301 yönlendirmesi. Bazı arkadaşlarımıza 301 yönlendirmesi karışık geliyor ben çalışmanın başlangıcından bitişine kadar size ayrıntılı ve en basit yoldan ne yapmanız gerektiğini anlatıcam. 301 yönlendirmesini anlattıkdan sonra neden anahtar kelimeli bazı sitelerin bu filtre ye girdiğini bazılarının hiç girmediğini kendi gözlemlediğim kadarı ile anlatmaya çalışıcam.
İlk olarak 301 yönlendirmesinden başlayalım.
301 yönlendirmesinin her kodlama diline uygun yöntemleri var fakat ben htaccess ile yönlendirmeyi size anlatıcam. En zahmetsiz ve herkesin yapabileceği bir yöntem.
İlk olarak eski sitemizin yedeğini komple sunucumuzdan çekelim. En güncel şekli ile yapmanız size o kadar fayda sağlar. Yakın zamanda indirdiğiniz yedeklerinizi yüklemeyin yapmışken tam yapın.
Eski sitemizin yeni adı, eskiden aldığınız henüz kullanılmamış bir domain yada yepyeni bir domain olabilir bunda google çok fazla bir dayatmaya girmiyor çalışma sonucunda iki türlü domainden de olumlu sonuç aldım.
Domain seçimi sizin tercihinize kalmış isterseniz yine keyword bir domain tercih edersiniz yada içerisinde anahtar kelime olmayan marka olabilitesi yüksek jenerik bir domain de kullanabilirsiniz.
Buraya kadar yaptığımız çalışmalar, Eski sitemizin yedeğini aldık ve eski sitemizin yeni adını belirledik.
Artık yapmanız gereken eski sitenizin kopyasını yani yeni sitenizi açmak. Hosting hesabı oluştururken isterseniz aynı ip' yi kullanabilirsiniz. Ama ben değiştirmeyi tercih ettim. Hostinginiz ile ilgilenen kişi ile görüşürseniz size yeni bir ip adresi tahsis edecektir. (IP olayı sadece benim şahsi fikrim isterseniz yapmayabilirsiniz.)
Artık aynı içeriğe sahip 2 farklı sitemiz oldu. Google' a yeni ismimizi bildirmeden önce hata oranını sıfıra inirmek için küçük bir deneme yapmamız bizim için iyi olur.
Hangi scripte sahip oluraniz olun script kodları arasında bir değişiklik yapmanız gerekmiyecek sadece eskiisminiz.com adresinize ftp ile bağlanıyorsunuz ve .htaccess dosyanızın içerisindeki verileri silip,
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule (.*) http://www.yenidomain.com/$1 [R=301,L]
bu kodu ekliyorsunuz. (
www.yenidomain.com yazan yeri yeni domaininiz ile değiştirmeyi unutmayın)
Dosyanızı ftpye geri yüklediğinizde artık siteniz tüm içeriği ile yeni domaine başarılı bir şekilde yönlendirilmiş olacak. Küçük bir kaç deneme yapalım. Eski sitenizin google sonuçlarında çıkan alt sayfalarından bir kaç tanesini google da arayalım.
Örneğin şöyle; Araba oyunları siteniz var ve Ferrari modifiye oyunu kelimesinden bir alt sayfanız ile hit alıyorsunuz aynı aramayı google da kullanıcı gibi yapın kendi sitenize tıkladığınızda aynı içeriği yeni sitenizde görmüş olmanız gerekiyor. Sonuç olumlu ise artık Google' a 301 yönlendirmemizi bildirebiliriz.
Öncelikle her iki sitemiz içinde Google' ın webmaster tools servisini kullanmamız gerekiyor. İki siteniz içinde webmaster tool' da site tanımlamalarını yapınız.
Tanımlama yaparken her iki sitenizi de www. li ve www. siz olarak google webmaster tools a ekleyin. Yani site ekle seçeneğine ilk olarak,
www.eskisitem.com domainini ekleyin ve doğrulamasını yapın. Daha sonra tekrar site ekle seçeneğine tıklayın ve eskisitem.com olarak ekleyin ve tekrar doğrulama yapın. (Eğer doğrulama yaparken meta ekleme seçeneğini kullanırsanız. Her iki ekleme için tek bir metakey veriyor yani
www.eskisitem.com sitesini eklediğinizde eklediğiniz metakey www. olmadan eklediğiniz içinde oluyor direk doğrula kısmına tıklayıp geçiyorsunuz. )
Aynı işlemi yeni domainimiz içinde yapıyoruz. www. li ve www. siz olarak sitemizi webmaster tools a tanımlıyoruz.
Tanımlama yapıldıktan sonra, sitelerimiz listelendiğinde
www.li ve
www.siz eski ve yeni siteleri yani toplamda 4 site adı göreceksiniz. Buraya kadar doğru ise yönlendirmeye başlayabiliriz.
www.eskidomain.com adresine tıklıyoruz ve Sol taraftan yapılandırma > Adres değişikliği seçeneğini tıklıyoruz.
"Bize yeni etki alanınızın URL'sini verin
www.eskidomain.com şu adrese taşındı"
bölümünden
www.yenidomain.com' u seçiyoruz. sonraki aşamaları tamamlayıp yönlendirmeyi yapmış oluyoruz. Aynı işlemi, eskidomain.com içinde yapıyoruz.
Eskidomain.com > Yapılandırma > Adres değişikliği ve yenidomain.com' u seçiyoruz ve işlemi tamamlıyoruz.
Artık google tahminen 24 saat içerisinde domain değişikliğinizi incelemiş olucak ve yaklaşık 3 - 4 gün içerisinde de filtre ye girdiğiniz kelimede yenidomain.com olarak siteniz görünmeye başlıyacaktır. yaklasık 1 - 2 ay arasında eski pagerankınız yeni domaininize aktarılacaktır. 15 günlük bir sürede eskisitenizin çıktığı sayfalar yenisite.com/altsayfa seklinde görünmeye başlıyacaktır.
Böylece yönlendirmeyi tamamlamış olduk umarım yapan herkes için hayırlısı olur.
Ayrıca yeni ve eski domaininiz için yapabileceğiniz sitenize fayda sağlıyacak yapmanız ve yapmamanız gereken çalışmalardan bahsedicem. Bunlar Hem EMD güncellemesi hemde Penguen güncellemeleri için size kalıcı çözümler sunacaktır.
Oyun siteleri ile ilgilendiğim için oyun sektörü üzerinden gideceğim.
Filtreye, EMDoyunlarioyna, yeniemdoyunlari, emd-oyunlari-oyna, bedavaemdoyunlari seklindeki domainlerden girenlerde var girmeyenlerde var. Bence bunun nedeni %50 domain ile %50 domaine bağlı içerik ve çalışmalar.
Bunu söyle yorumluyorum. Siz siteyi açtığınız ilk günden beri sadece emd oyunları yada türevi emd oyunları oyna kelimesi için ve sadece ana domain üzerine kurulmuş bir link inşa ettiyseniz google sizi filtreye aldı. Ayrıca aldığınız bir link 1 domainin tam 500 sayfasında göründüyse bu yüzden filtreye girmiş olabilirsiniz. Bana kalırsa EMD bu tarzda siteleri etkiledi.
Bunun dışında, Siteye akla geldikçe içerik giriliyor. Kisi yada kişilerden toplu olarak 50 makale, 50 sosyal medya paylaşımı, 50 video backlink alınıyor. Sonuçta tabiki de bunu hak ediyor. Bu çalışmaları yapıpda sitem neden girdi diyen varsa hiç neden sorgulamasın bence nedeni bu.
Bazı sitelerde hergün taze benzersiz içerik giriyor yani sitesine gözü gibi bakıyor ama bakıyorsun başta dediğimiz gibi sadece bir anahtar kelimeye odaklanıp çalışma yapıyor yada geçmişte yapmış bundan dolayı google bu siteyi filtreye alıyor.
Önerilerim,
Sitenizin alt kategorilerine yüklenin güçlü bir alt sayfanız olması daha güçlü bir anasayfanız olmasını kaçınılmaz kılacaktır bence.
Alt sayfalarınız için aldığınız linkler sizin farklı kelimeniz olan ana anahtar kelimenizde yükselmenizi sağlıyacaktır.
Yeni eklediğiniz her yeni içeriğe link beslemesi yapın. Bu blog olabilir, makale olabilir. Bu çalışmayı kelimelerde yükselmek için değil temel çalışması olarak düşünün.
Site içi alt sayfalarınız ve anasayfanız için linklendirme çalışması yapın (1 anasayfa 5 farklı alt sayfa linki gibi) tutup her içeriğin içine anasayfanızı ve kelimenizi eklemeyin.
Eski aldığınız linkleri emdoyunlari.com/pandaoyunlari/ "Panda Oyunlari" olarak değiştirin.
Asıl anahtar kelimenizden vazgeçmiş havası yaratın yani saman altından su yürütün. Ufak ve nokta atışı çalışmalar yapın ama bunları belirli aralıklarla sürekli yapın. Bir kere yapıp bırakmayın.
Yazıyı uzun zamandır hazırlamak istiyordum fakat bir türlü fırsat olmuyordu. Umarım faydalı bulmuşsunuzdur.
Yazıyı uzun zamandır hazırlamak istiyordum fakat bir türlü fırsat olmuyordu.
Saygılar,