Tahminimce şuanda gbit seviyesinde internet olan DC ler.
Netdirect, Redore, Sadecehosting, ttidc, Grid, Superonline, Turkcell, Vodafone, Avea, Boğaziçi Telekom, Netgsm, Doruk.net, Bnet, Yapıkredi, Garanti Bunların haricindeki kurum kuruluşlar muhtemelen kendilerine yetecek kadar internet kullanıyorlardır..
Yazdıklarını okuduğumda bir an dejavu yaşadım. Hemen bilgisayarımın tarihini kontrol ettim, tarih; "30 Kasım 2012" diyordu! En son 2007 gibi sektörü takip etmeyi bırakmış olmalısın.
Yapılan liste; Ripe Lir listesini kopyala/yapıştır yapıp, "İşte Türkiye'deki veri merkezleri..." demek gibi birşey olmuş.
Artık "Veri merkezi" tanımını alabilmek için biraz çaba sarf etmek gerekiyor.
Holding olmak, banka olmak, veri merkezi olmak anlamına gelmiyor. O listedeki çoğu şirketin forumda yer alan veri merkezlerinden hizmet aldığını bilmediğin için bu tip bir yanılgı normal.
Bununla birlikte ülkemiz 1 Gbps'li devri çoktan kapattı. Artık 10'ar 10'ar büyüme zamanlarındayız.
Forumda(Er Meydanında) yer almak konusuna değinirsek de; Ezbere sayılan isimlerinin hat kapasite maliyetlerinin burada yer alanlardan yüksek olması, idari işleyiş şekilleri ve yine toplam fiziksel maliyetleri yüksek olduğu için kendilerine burada pek rastlanmaz. Bunu bir ticari karar olarak algılayıp, forumda yer almak ucuz birşey gibi düşünmemek lazım. İmkan olsa onlarda burada satış yapabilmeyi canı gönülden isterlerdi. Ama forumda satış yapabilmek beraberinde; yasal sorunlar, idari yönetim, son kullanıcının finansal tahsilat sorunları gibi kitapta çözümü yazmayan problemleri yanında getirir.
Son kullanıcıya uygun fiyatla hizmet sunuyor olabilmek sadece maddi güç değil, beraberinde "
Yürek" de ister.