Yazılanlar doğru ancak herkes için aynı şekilde işleyecek diye bir durum yok. Ben 2004 yılından beri site yapıyorum. Siteler ağırlıklı olarak adsense'den gelir sağlıyor. Konuyu başlatan arkadaşında yazdığı gibi siteyi yapmak ve makaleleri oluşturmak işin en son aşaması.

İlk adım "doğru" anahtar kelimeyi belirlemek. Anahtar kelimenin aranma hacmi (çok olması gerçekten önem taşımıyor önemli olan geri dönüşünün olması), rekabet oranı, bu anahtar kelimeyi arattığınızda karşınıza çıkan içerikler site planlarken dikkat edilmesi gereken ilk noktalar.

Bende 8 senedir hiç bir siteme backlink almadım, site içi seo dışında hiç bir taktik kullanmadım, google'ın yaptığı güncellemelere karşı sitelerin yapısını değiştirmedim. Tabii arada düşen kalkan siteler oldu ama hiç bir zaman sıfırlanmadı. Hatta google'ın son bir kaç senede yaptığı güncellemelerden hep olumlu etkilendi siteler. Şu anda pek çok sektörde hiç bir site dışı seo işi yapılmamış, sadece domain+doğru içerikle sektörü domine eden sitelerim var.

Backlink almanın bence tek amacı olabilir inanılmaz bir rekabetin yaşandığı kelimede bir site hazırlayacaksanız ve en üste içerikle gelmeniz gibi bir durum söz konusu değilse şansınızı denemek için backlink alabilirsiniz. Ancak bununda bir kumar olduğunu ve bir sonraki güncellemede sitenizin yok olabileceğini unutmadan yapmanız gerekiyor.

Tabi nasıl bir site yapısı istediğinizde önemli. Bu noktada benim bildiğim ve uyguladığım 2 seçenek var.

1- bol ziyaretçi ile sürümden kazandıran bir site
2- spesifik ziyaretçi ile satıştan veya yüksek tıklama oranından kazandıran bir site

Bol ziyaretçi için siteyi oluşturmadan önce fazla bir anahtar kelime çalışması yapmanız gerekmiyor çünkü neredeyse her anahtar kelimeye ihtiyacınız var. Bu tip siteler yayına başladıktan sonra çok emek ister. Az ama öz ziyaretçili site ise daha yayına başlamadan anahtar kelime aşamasında emek ister.

H1 tag'ine gelince. Tabi tüm yemek tariflerini aynı sayfaya H1 veya diğer header tag'leri kullanarak yazarsanız pek bir işe yaramaz. Ancak aynı yemek tarifinin farklı aranma versiyonlarını h1 tagleriyle yazının içine dağıtırsanız her aranma kelimesinden ziyaretçi alabilirsiniz.

Örn:

Kıymalı Makarna tarifi ana anahtar kelimeniz olsun, yazının geri kalanında kıymalı makarna sosu nasıl yapılır, kıymalı makarnanın kalorisi, peynirli kıymalı makarna alt balıklarında h1 kullanırsanız bu anahtar kelimelerden de ziyaretçi alabilirsiniz.

Ancak yazının başında da söylediğim gibi SEO işi biraz askerlik gibidir. Herkesin anısı birbirinden çok farklı olabilir.