Az biraz uzun olacak. Yazmaya üşenmeyenler varken, okumaya üşenenler hiç başlayıpta vakit kaybetmesin.
Bir çok kişiye ciddi anlamda fikir vereceğini düşündüğüm için yazıyorum. Başka bir amacım yok. Test amacıyla bir site açmıştım ve işte sonuçları.
Örneğini verdiğim sitenin ismini tabi ki vermeyeceğim, boşuna öm atmayın.
Neden?
Çünkü açılalı bir yıl oldu ve şu anda günlük yaklaşık 25K
doğal ziyaretçi geliyor ve giderek artıyor.
YAPMA denilen Neleri Yaptım Bir Bakalım
Backlink : 1 Tane bile backlink alınmadı.
İmleme : hiç bir şey yapılmadı
Sosyal paylaşım : Hiç bir sosyal sitede paylaşılmadı
Dizin : o da ne?
Makale : 1 tane bile yayınlanmadı.
Site dili : aspx (hiç bir özelliği olmayan basit bir şey yazdık kendimiz... cms filan değil yani)
Script : Tabiki hiç bir script kullanılmadı
Url yapısı: "/?s=216" şeklinde görünüyor. Yani konu ismi filan yazmıyor.
Seo : Not Found
Title : Site domain ismi ile aynı
Meta etiketleri : Hepsi hikaye, yani hiç birisi kullanılmadı.
Sitemap: yüklemeyi bile unutmuşum ve hala yok

Robots.txt : bu bile yok
SONUÇ:
-
Domain ismi çok önemli
-
Title bölümü çok önemli
- İçerik (iki cümle bile olsa) ve
Konularınızın başlığı çok çok önemli
- ve en önemlisi; Ziyaretçi sağladığınız "
anahtar kelime gizliliği" çok önemi. Yani kimse ve hiç bir sitede paylaşılmaması gerekiyor. Zira bunu public ortamlarda paylaştığınızda, ciddi anlamda bir ziyaretçi akışınız varsa, bu başkalarınında ilgisini çekiyor ve sizin siteye "güle güle" demek oluyor.
geri her şey işin hikayesi.
PEKİ SİTEYİ AÇMADAN ÖNCE NE YAPTIM BİR BAKALIM
Bir örnek üzerinden açıklayacağım;
Film Sitesi Kurduğumu varsayalım;
- Filmleri diye bir domain alıyorum. (
Bu önemli: Almadan önce varmı diye bakıyorum. Yoksa, sorunda yok. Varsa, aktifmi diye bakıyorum. Pasifse sorun yok, aktifse, projeyi çöpe atıyorum. Uzantının hiiiiç bir önemi yok. Yeterki aktif olmasın, gerisi hikaye)
- Adwords panelinden "anahtar kelime aracı" na geçtim ve "filmleri" yazdım
- "Tam" aranma hacmini ve "yalnızca arama terimleri....." bölümlerini işaretledim
- 800 sonuç geldi. Ve büyükten küçüğe her gün bir tane içerik girmeye başladım. Açtığım başlık tabiki listedekiler ile aynı; "korku filmleri", "aksiyon filmleri", "macera filmleri", "animasyon filmleri"....... diye toplam 800 başlık
- Başladım ilk içeriği girmeye; Başlık; "Korku Filmleri" ve ardından ıvır zıvır her neyse içerik işte...
Tabi burada beklentinizin ne olduğu önemli. Şu anda 1 tane adsense reklamı var sitede, hepsi bu. Ve günlük 2$ geliyor... 3 aydır filan içerik girecek fırsatım yok... Ama her geçen gün ziyaretçiler çoğalmaya devam ediyor.
Sitenin google da indeklediği sayfa sayısı 6. (Zaten sitemde 6 sayfadan oluşuyor) Sitede toplam 96 makalecik var (her makalecik ayrı bir sayfa değil). Ve hepside google da ya bir numarada ya da ilk sayfada.
SON SÖZ
Vaktiniz az paranız çok ise tamam, her türlü tekniği kullanın.
Ama vaktiniz bol ise Google'a oynamayı bırakın. Çoğu projemde google ın "yapın" dediği HİÇ BİR ŞEYİ yapmadım... Sonuç, "yap" deyipde yaptıklarım ile "yapma" deyipde yaptıklarımı kıyaslayınca, ikincisi birincisinden 100 kat ileri gitti.
Google oyunu nasıl kurduğunuzdan çok, oyuna ne soktuğunuzla ilgileniyor.
Biraz seviyeyi entelektüel bir düzeye taşıyalım.
Uzun süredir içindeyim bu işin. Tabiri caizse işin sürtüğüyüm diyebiliriz. Benim için bir siteden bahsediyorsak, tek önemli şey vardır. Geri Dönüşüm Oranı. Sonuçta ben bir reklamcı yani bir pazarlamacıyım. Gerisi sizin olsun, oynaşın durun.
Malzemelerle dans etmek kanımda var. Mesela en basitinden kaç kişi A/B Testlerini kullanıyor bilmiyorum ama inanın biraz hayal gücünüzü kullandığınız zaman o kadar çok farklı şeyler için kullanabilirsiniz ki

(Yinede neymiş diye bilgi isteyen olursa Türkçe
A/B testi ve ingilizce isteyen olursa
buraya bakabilir)
Burada sizlere bir şeyler yazarken tüm amacım, bakış açılarınız farklılaşsın diye. Yoksa benim bir kârım yok. Farklı sayfalar üzerinde deneme yamulmalar yapmaya bayılıyorum. Ama bunların hepsini BİLİMSEL olarak yapıyorum. Özellikle yerleşimler konusunda en basitinden ortaya bir tez atmışsam bile bunu mutlaka çeşitli testlerle (en kötü AB yada MTV testi ile) deneyerek konuşuyorumdur. Yani bizde işkembe yok. Volkan Kırtok'un yazılarını arayın, içeriğinizin kullanıcılar etkisi üzerine güzel bir yazısı vardı. Keyifli güzel yazılar yazar... Analitik eliniz ayağınız gözünüz her şeyiniz olmalı. "Siteye bugün kaç kişi girmiş" gibi basit bir sorunun karşılığını görmekse amacınız, unutun gitsin yazdıklarımı. Ama 150.000$ ınız ve bir milyar hacimli siteleriniz varsa free yerine premium versiyonunuda kullanabilirsiniz analitiğin

. (Gerçi OHA, analitiğindemi paralısı varmış bile diyenler çok olacaktır. Yinede
buradan inceleyebilirsiniz, bilgiyi sunayım ayaklarınız altına... siz yeterki sömürün, ben hiç erinmem paylaşmaktan)
Rekabeti düşük kelimeler bulmak ve gizlilik meselesi
* Başka bir sitede yazmıştım, yeri geldi diye biraz revize edip burada da paylaşıyorum.
Rekabet piyasası bu. Düşük hacimli, talep bildiren keywordler bulduğunuzda, rutin optimize işlerinizi yapar ve yükselirsiniz. Bu, işin en kolay kısmıdır.
Önemli olan ise onu gizlemektir.
Yani public bir ortamda (mesela bu forum) size (veya başkasına) site ismimi verdiğimde, deşifre olmuş olur. Eğer belli bir anahtar kelimede, bir site 1. olarak geliyorsa, bunu hiç bir ortamda (forum vb.) deşifre etmez. O anahtar kelimeler gizlidir. Heee, diyeceksiniz ki "e zaten X bir kelimede 1. geldiğiniz zaman, aynı kelime ile uğraşan kişiler bunu görecekler"... Bu doğru. Ama o zamanda, zaten o kelime ile uğraşanlar arasında rekabet başlayacaktır. Birde tutup, X kelimemizi ve sitemizi, buralarda deşifre ederek, başka rakipleri de oyuna sokmanın bir esprisi yok. Niye? Çünkü bu bize zarar olarak geri dönecektir.
Diğer bir konu; (Bu tamamen kendi görüşümdür ve örnek vererek anlatacağım)
"Tabela" kelimesinde, 1. gelmek, bence mastürbasyon yapmaktan başka bir şey değildir. Diyeceksiniz ki, Niye?
Çünkü, "tabela" kelimesinde 1. geldiğinizde sadece trafiğiniz artacaktır. Çünkü (burası önemli) "tabela" kelimesi, tek başına talep bildiren bir kelime değildir. Yani tabela yaptırmak isteyen birisinin kullanacağı bir kelime değildir. Heee, yazmış olamaz mı, tabi ki olabilir. Ama bu, azınlıktır. Tabela ile ilgili anahtar kelimelere ve rekabet oranlarına baktığımda, gerçek talep kelimesine en yakın olanın (ilk bakışta diyorum, fazla incelemeden) "Tabela Fiyatları" olduğunu görüyorum. Neden? Çünkü ortada bariz bir şekilde talep vardır. Yani hedef kitle burada resmen somut bir şey arıyor. Tabela fiyatlarını.
Tabi burada "tabela fiyatları" yazan insanları bir düşünmek lazım. Tabela fiyatı yazan kişi, belli ki tabelaların fiyatlarını öğrenmek istiyor. Yani bunu yazan 3 tür insan olabilir.
Birincisi; "tabela fiyatları" kelimesinde yükselmek isteyen site sahiplerinin kendi aramalarıdır. (bunu "neredeyim?" diye görmek için yazarlar),
İkincisi; "rakiplerimin fiyatları ne alemde?" diyen tabelacılardır,
Üçüncüsü; "Tabela yaptırmak istiyorum acaba fiyatlar hangi aralıkta" diyen, gerçek müşteridir.
Burada örneğini verdiğimiz "tabela" konusunu, başka tüm sitelere uyarlayabilirsiniz. Mantık budur.
Sonuç olarak;
Anahtar kelime avı, optimizasyonun en önemli adımıdır. İşin %90 ını anahtar kelimenin bulunması, %10 u ise, bu anahtar kelimenin işlenmesi (bold light cart curt imleme linkwhell vs. kaplar)
Tabi şunu da eklemeden geçmeyelim ki yanlış bir anlaşılma olmasın. "Tabela" kelimesinde yükselipte, siteyi şişeleyecekseniz o ayrı bir durum. "Tabela" kelimesinde birinci geliyor olmanız demek, "aylık 20 tane TAM aranma hacmi olan bir kelime grubunda da birinci gelebilmeniz için size iyi bir avantaj sağlar" demek değildir. Kurguyu iyi yapmak lazım. Zira hem vakit hem nakit kaybedersiniz.
Maliyetlerin en büyüğünü Planlama kaplar. Bence bundan daha maliyetli olan bir şey kesinlikle yoktur.
Vaktim olursa link örgüsü hakkında güzel bir yazı yazacağım. Takip edenlere güzel şeyler kazandıracağına inanıyorum. Tabi sadece strateji... Yani sadece olta.... Balık tutmak site kalıyor.
Farklı Yaklaşımlar: "Sıfır" backlink ile Nasıl Reyting sağlanabilir?
Sıfır backlink kullanarak ziyaretçi artırabileceğimiz yöntemler pek fazla dilleniyor olmasalar da aslında çok fazla. Bunlardan bir tanesi de "Figona Patrionm" tekniğidir. Şimdi bu yazıyı okuyan insanlar yazdığım yazının içinde tırnak içindeki bölümü hemen kopyalayıp google a yapıştıracak ve hemen ne olduğunu bulmaya çalışacaklar. (tabi normalde bu son cümlem, bu yazının içinde olmaması gerekiyor) Burada yazdığım bu bir paragraflık yazının içinde sıfır backlink aldığım siteye ilişkin hiç bir adres bulunmamaktadır. Ancak siz bu tırnak içindeki yazıyı google üzerinde aradığınızda karşılaşacağınız içerik, sıfır backlink aldığım site olmuş olacak ve tamamen doğal bir arama süreci gerçekleşecek. Henüz olmayan bir malı piyasaya sürmüş olacağım. Arama motorlarının ağzına çalınabilecek en mükemmel yemlerden birisidir. Bunun gibi yazıları da belli sitelerde makale olarak paylaştığımı düşünün. Giderek artan bir ziyaretçi akışı olacak. Derken malı gerçekten piyasaya sürdüğümde, sitemin üzerine başka bir sitenin çıkması imkansız duruma kadar geliyor. (google ın patentlerini incelerseniz buna ilişkin bir patenti var, bulup inceleyebilirsiniz.) Tabi bu bahsettiğim teknik bile sayılmayacak kadar ufak bir konu... İşin doğaçlaması size kalıyor... biraz hayal gücü, biraz teknik.. Tabi bir kaç satır yukarıda tırnak içinde yazdığım kelimenin tamamen sallama olduğunu söylememe gerek yok

Ama okuyan entelektüeller hemen bir arayışa giriyor mu, giriyor
kabul ediyorum, biraz sinir bozucu bir durum

... ama çok işe yarıyor
HAMDOLSUN SEOCUYUZ
İki tür insan vardır...
Herkesin yaptığını yaparak hareket edenler.
ve herkesin yaptığını
da yaparak hareket edenler.
Bunlardan birisinde "da" vardır dikkat ederseniz. "da" dedim, çünkü onun haricinde de farklı deneme yamulmalar yaparlar... ve o kişiler genelde güzel başarılara imza atarlar. Ama başarılı olmalarının sebebi kesinlikle "başarıları" değildir... o başarıya ulaşmak için onlarca başarısız deneme girişimleridir.
SEO konusuna gelirsek... Benimde kendi çapımda patent başvurularım var... uzun süredir üzerinde çalışıyorum... SEO basit bir konu değil... dürüst konuşmak gerekirse, legal bir eylem değil... ama ciddi matematik istiyor.
Kendi nezdimde önemli olan kesinlikle ne SEO dur, ne de benzeri olan başka bir konu... önemli olan tek şey vardır. o da, gerçekleştirilen eylemin satışa dönüşmesidir... gerisi geyikten başka bir şey değil...
Çünkü eylemler zinciridir hepsi...
bir bütündür
İyi bir SEO çalışması tek başına ASLA hiç bir halta yaramaz.
- Müşteri gelir "SEO yaptırmak istiyorum"
- hay hay
- Sayfasına bakarsınız ve "Sayfanız revize edilmesi gerekiyor" dersiniz...
- Adam öksürür ve "hay hay"
- Devreye operatör web tasarımcı girer.
- Web tasarımcı yapar, ama hiç bir halta yaramaz, çünkü bir grafik tasarımcının elinden geçmesi kaçınılmazdır.
- Grafik tasarımcıda tek başına bir halta yaramaz, ve hemen Art Director devreye girer.
- Neden? Çünkü neyin nereye yerleştirileceğini ancak o bilir.
- Ama o da yetmez ve o da ilgili site için Pazar Araştırması yaptırması gerekir.
- Pazar araştırması yapılır, sektörün renkleri, neleri sevip sevmediği, hedef kitle, ekonomik yapısı, vs.vs.vs. araştırılır.
- ve bu bilgilerle beraber iş Art directöre geri döner.
- Art Direktör (eğer tam donanımlı ise) sayfa düzenlemesini yapmaya başlar.
- Göz izleme tekniklerinide mutlakaki biliyordur (eye tracking)
- ve sayfa taslağı çıkar
- Grafik Tasarımcıya gider
- Şablon tasarlanır
- ve web tasarımcıya gider
- Web tasarımcı işi yapar (becerebildiğini varsayıyoruz)
- ve derken top SEO uzmanları için hazırdır.
- Normalde sayfa içi optimize işi ile, sayfa dışı optimize işini aynı kişi ASLA yapamaz... çok farklı kavramlardır. Bilinenin aksine sayfa içi optimize A1 B1 tagı tugu kullanmak demek değildir tabiki.
- Tabi bu arada sayfa içinde kullanılacak makaleler için metin yazarlarıda metinleri yazıyordur. (öyle 100 kelime 1 TL lik değil yani) Bu kişilerde sayfa içi optimizeyi yapacak kişiler ile koordinasyon içinde olmak zorundadır.
- Paralel zamanda sayfa dışı optimize işleri yürür.
- Ki bu bölüm tamamen örgüden ibarettir dersem sanırım yanlış konuşmuş olmam.
- unutmadan, yine diğer bir paralel zamanda SEM devrede olmak zorundadır... Bu ise başlı başına farklı bir konu... Zira öyle google mıçında başında iki tane reklamda yer almak değildir konu...
- E hadi artık faaliyete geçir şu siteyi diyeceksiniz
- diyelim geçti... işte show o zaman başlar
- bir sürü testler, izleme ekranları, pazarlama yazılımları, vs.vsvs. hepsi dönüşümü gözlemleyebilmek içindir. Önemli olan ise tek şey vardır;
- Kazandıkları değil (çünkü bunlar açık bir şekilde kasaya giriyordur zaten)
- Kazanamadıkları. Yani kaba tabiriyle analitik huniyi kurmaya başlarsın ve seyredersin; "Ziyaretçiler siteyi nerede terk ediyorlar"... ve niye?
- ve onlar içinde bir optimizasyon süreci başlar.... bu böööööyle gider..
Bakalım bizde nasıl yürüyor?
Müşteri gelir
WP kurulur.. 39$ bir template alınır... hatta mümkünse s..mafiadan filanda indirilebilir
ikide backlink
kalite puanı vb. hak getire, ne olduğunun bile bir önemi yok desek yeridir...üç tane adwords reklamı ve iş bitti.

.