karahansoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Başlıkdada belirttiğim gibi bildiğiniz üzere datacenter ların en büyük sorunlarından birisi gelen elektrik faturası ve trafo sorunu TC Enerji bakanlığı yeni yasa çıkarmış yasa hakkında biraz bilgi vereyim. Şimdi güneş enerjisinden elektrik üretimi yapıyorsunuz ancak maliyetler çok demeyin çünkü devlet onuda düşünmüş bu sistemi kuracak olan firma ise masrafın %70 ini karşılıyor eğer şahıs kuracaksa %30 unu karşılıyor yani devlet size diyorki 'sen enerjini kullan kullanmadığını bana sat.' tabi bunuda araştırdım mesela 230 beygir gücündeki bi dinamoyu çalıştırmak için (Sulama için söylüyorum) firma olarak kurarsanız 180 Bin vermeniz yeterli olacak sizin burdan kazandığınız ise şu sizin ürettiğiniz elektriği yıllık 200 bin ye devlete satabiliyorsunuz tabi bunun dışında birde %30 enerji kaybı oluyor bunun içinde devlet size ücret ödüyor siz enerjinizi üretiyorsunuz enerjinizi hem siz kullanıyorsunuz hemde tedaş'a satıyorsunuz bunun için yapmanız gerekenleri kısaca size anlatayım:
-ilk olarak kurduracağınız sistemin datacentere yakın olması gerekli çünkü uzak olduğunda %35 ila %40 arasında enerji kaybı yaşanıyor.
- Sistem için proje çizdirip kurduracaksınız tabi kurulana kadar TEDAŞ'a başvuruda bulunacaksınız
- Sistem kuruldukdan sonra TEDAŞ dan gelip ana santrale direk çekiyorlar böylelikle tedaşda elektrik alıyor
- Sizin burada yapmanız gereken (Kendi tavsiyem.) Faturanızı sizin yıllık alıcağınız ücretden kesmeleri böylelikle sizin yıllık 50 bin elektrik faturanız varsa 150 bin size kazancı oluyor.
Yani işin özü kullandığınız elektrik beleşe geliyor inanmayanlar olabilir diye Altta bi firmanın açıklamasının adresini koydum oradanda bakabilirsiniz eğer detaylı bilgi isterseniz öm veya msn adresimden ulaşabilirsiniz.

Elektrik Teşvik Kanunu
Keşke veri merkezlerinin elektrik tüketimi hayallarinde ki kadar az olsaydı. Maalesef o tip yeşil enerjinin büyük bir avantajı yok ve ülkedeki enerji üretme yolları maalesef çok pahalı yöntemler. Enerji fiyatının düşmesi için en etkili yol nükleer enerji olur.