maxitr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Gelir Vergisi Kanunu Madde 23 Fıkra 14'e istinaden aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.
Kanuni ve iş merkezi Türkiye`de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına,işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler...

Bu yüzden yurtdışından gelen ücret veya ödemeler muafiyet kapsamındadır.

Eğer bunu bilmeyen ya da görmezden gelen bir yetkili karşılaşırsanız bu şekilde beyan edersiniz.

Bir başka yön veya yöntem ise;

Yurt dışından yapılan ücret ödemelerinin ne şekilde vergilendirileceği konusunda, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları yapılır. O anlaşmalarda ücreti alan kişinin ne kadar süre nerede ikamet ettiği ve ücret karşılığında verdiği hizmetin nerede verildiği gibi kriterlere bakılır. Bu kriterler göre eğer vergilendirme Türkiye'de yapılacak sonucu çıkmaktaysa Türkiye'de değilse ödemenin geldiği ülkede vergilendirilir. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarına gelir idaresinin sitesinden ulaşabilirsiniz.
Buna istinaden ise Google Firması Türkiye üzerinde henüz vergilendirmeye tabi değil ve kazanç sağladığı tüm ürünlerin satışını İrlanda üzerinden yapmakta, vergisini de o hükümete ödemektedir sonucuna bakacak olursak yukarıda verilen karar çürütülmüş olur, yine muafiyet kazanmış olursunuz.

Deyip sizi rahatlatmak isterdim ta ki http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21640546.asp adresinde de dendiği gibi yurtdışından gelen para ile ilgili olarak hem maliyenin hem de hazine müsteşarlığının ve kara para aklamanın önlenmesi kurulunun konuyu inceleme yetkisi vardır. Haberde henüz sunuldu diyor ama zaten bu sene yürürlükte olan birşey bu.
Eğer incelemeye girerseniz kazancınız üzerinden KDV, matrah üzerinden de şahıs firması açmak suretiyle gelirin kademesine göre gelir vergisi ödeyeceksiniz.

Ayrıca farklı hesaplara alınan ücretleri dağıtabilirsiniz. Yapacağınız hata, tüm hesapların üzerinize olmasıdır. Lakin havuzda isminize ait mal varlığı bütün olarak gözükür.

Ben şuan kafamın rahat olması için gelen paraların tümünü vergilendiriyorum ve aylık düzenli kiraladığım araç, ofis ve yemek giderleri gibi kalemleri Yönetim Giderleri Hesabına mahsup ederek vergiden düşüyorum.

Çözüm bol arkadaşlar
Arada hava almak için dışarı çıkın ve bir SMMM'ye uğrayın. Özelikle Uluslararası Ticaret hakkında uzmanlığı olan birine ulaşın.

İyi geceler dilerim.
Mustafa KARALI
Mustafa Bey,

Bahsettiğiniz ücret geliri, bir ya da birden fazla işverene bağlı olarak çalışma sonucu elde edilen gelirdir. Yani, bildiğimiz şirket çalışanı. Google'la webmasterlerin ilişkisi hizmet akdine dayanmıyor. Webmasterlerin Google'dan aldıkları gelir ücret geliri değildir.

Öte yandan çifte vergilendirme şudur: Siz bir gelir elde ederseniz yurtdışından. Bu gelir, elde ettiğiniz ülkede vergilendiriliyordur. O ülke ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması varsa, elde edilen gelir Türkiye'de ikinci defa vergilendirilmez.

Dolayısıyla bu işin çifte vergilendirme vs gibi olaylarla hiçbir ilgisi yoktur.